27 Φεβ 2018

Σύσκεψη στην Περιφέρεια Ηπείρου, μετά τη νέα εγκύκλιο Ξανθού, για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού Νόμου

Επιτέλους - και το λέω εγώ, που είμαι καπνιστής...

   Με βασικό αντικείμενο συζήτησης τον αντικαπνιστικό νόμο, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Περιφέρεια Ηπείρου, με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, του Αντιδημάρχου Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ιωαννιτών κ. Νίκου Γκόλα και του Προεδρείου του Σωματείου Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Ιωαννίνων.
   Κατά τη συζήτηση έγινε αναλυτική συζήτηση επί των διατάξεων της σχετικής νομοθεσίας και της πρόσφατης εγκυκλίου του Υπουργείου Υγείας, με την οποία καλούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες να εντείνουν και να αυστηροποιήσουν τους ελέγχους για την εφαρμογή του Νόμου.
   Στη βάση αυτών, αντηλλάγησαν απόψεις για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, ενόψει της επικείμενης εντατικοποίησης των ελέγχων, προκειμένου να αποφεύγονται τριβές μεταξύ καταστηματαρχών, καταναλωτών και ελεγκτικών υπηρεσιών.
   Όπως εξηγήθηκε στόχος των υπηρεσιών Περιφέρειας και Δήμου, δεν είναι η επιβολή προστίμων, αλλά η προάσπιση της Δημόσιας Υγείας, η προστασία των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, των εργαζομένων στα καταστήματα και η δημιουργία ενός περιβάλλοντος απαλλαγμένου από τις επικίνδυνες συνέπειες της χρήσης καπνικών προϊόντων, που συν τοις άλλοις είναι και δείγμα πολιτισμού.
   Σύμφωνα με την εγκύκλιο, που έρχεται να "υπενθυμίσει" τον "ξεχασμένο" αντικαπνιστικό νόμο:

Απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα και η κατανάλωση προϊόντων καπνού στους ακόλουθους χώρους:

* σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους, που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας

* σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδίως τα καταστήματα παρασκευής και προσφοράς φαγητών, ποτών, γλυκισμάτων, κάθε είδους παρασκευασμάτων γάλακτος, μικτών καταστημάτων και κέντρων διασκέδασης εξαιρουμένων των εξωτερικών τους χώρων, σε περίπτωση που είναι περιμετρικά ανοικτοί σε δύο πλευρές τουλάχιστον. Ως «εσωτερικός χώρος» νοείται και το αίθριο ή ο χώρος με συρόμενη ή αποσπώμενη οροφή, όπως και κάθε χώρος, με σκέπαστρο και ταυτόχρονα κλεισμένος με οποιονδήποτε τρόπο περιμετρικά

* στους παντός είδους κλειστούς χώρους αναμονής,

* στα αεροδρόμια, εξαιρουμένων των χώρων που ειδικά θα προσδιοριστούν για τους καπνιστές

* στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων

* στα παντός είδους κυλικεία

* στα παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς συμπεριλαμβανομένων των επιβατηγών δημόσιας χρήσης αυτοκινήτων, με μετρητή (ταξί) και αγοραίων

* στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι από τις αντικαπνιστικές διατάξεις εξαιρούνται τα καζίνο και τα κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική εμβαδού άνω των 300 τετραγωνικών μέτρων και στα καταστήματα όπου νομίμως διεξάγονται τυχερά παίγνια.

Στους χώρους αυτούς, ο νόμος επιτρέπει τη δημιουργία χώρων καπνιζόντων, οι οποίοι δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν το ένα δεύτερο του συνολικού εμβαδού του καταστήματος. Για τη δημιουργία τέτοιων χώρων καταβάλλεται ετήσιο τέλος ποσού 200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο

Σε ό,τι αφορά το ηλεκτρονικό τσιγάρο, στα νέα προϊόντα καπνού και στα φυτικά προϊόντα για το κάπνισμα, ο υπουργός Υγείας διευκρινίζει ότι ισχύουν οι παραπάνω απαγορεύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.