24 Μαΐ 2018

To διπλό πρόγραμμα Μητσοτάκη ή... Ντόκτορ Τζέκιλ και Μίστερ Χάιντ

Tον διαψεύδουν o ίδιος του ο εαυτός, αλλά και τα στοιχεία...


   Τις τελευταίες μέρες καταβάλλεται μια μεγάλη προσπάθεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αποτινάξει την ακραία νεοφιλελεύθερη ρητορική του, να εμφανιστεί φιλολαϊκός και εγγυητής του κοινωνικού κράτους.
   Το γιατί επιλέγουν ο ίδιος και το στρατηγικό του επιτελείο αυτή τη μεταστροφή στο λόγο του, ας αναζητηθεί στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων. Σε κάθε περίπτωση τον διαψεύδουν όλα όσα έχει πει το προηγούμενο διάστημα, τα πεπραγμένα του. Ο ίδιος του ο εαυτός, αλλά και τα στοιχεία.
  Πίσω σε αυτά που ζητούσαν οι δανειστές για την κοινωνική πρόνοια – Υπόσχεται λιγότερα από αυτά που έχουν γίνει


   Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλώντας στις 2 Μαΐου 2018 σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κ. Καραμανλής» ανέφερε: «Θα διαθέσουμε 1 δισ. ευρώ για να πάρουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα περισσότεροι από 800.000 συμπολίτες μας».
   1. Ο ίδιος άνθρωπος που, στο πλαίσιο της ομιλίας του στη ΔΕΘ, στις 17 Σεπτεμβρίου 2017, ακολούθησε τον επικίνδυνο δαρβινισμό αναφέροντας: «Δεν τρέφω αυταπάτες για μια κοινωνία χωρίς ανισότητες. Κάτι τέτοιο είναι αντίθετο στην ανθρώπινη φύση».
   2. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ψήφισε ούτε το νόμο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης το Μάρτιο του 2015, ούτε το νόμο για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης το Δεκέμβριο του 2016.
   3. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως, με αυτή τη δήθεν κοινωνικά ευαίσθητη αναφορά, επαναφέρει τις ακραίες απαιτήσεις των δανειστών, τις οποίες και κατάφερε ν' αποκρούσει η κυβέρνηση. Γιατί, όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει «αδιαπραγμάτευτος στόχος μας είναι το 0,5% περίπου του Α.Ε.Π. να διατίθεται στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα», επιστρέφει τη συζήτηση πριν τη δεύτερη αξιολόγηση, όταν οι δανειστές ζητούσαν την κατάργηση όλων των επιδομάτων, κάτι που η κυβέρνηση απέτρεψε, καταφέρνοντας να εξοικονομηθούν οι πόροι του ΚΕΑ για το 2017 και το 2018. Βέβαια το είχε πει και κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ, χωρίς όμως το φιλολαϊκό φερετζέ: «Χρειαζόμαστε μια δίκαιη και αποτελεσματική επιδοματική πολιτική, με ενσωμάτωση των βασικών επιδομάτων σε ένα αξιοπρεπές ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα».
   4. Όταν μιλά για τη δημιουργία μικρών επιχειρήσεων, αποκρύπτει ότι το 10% των άνεργων δικαιούχων του ΚΕΑ θα ενταχθεί στην αγορά εργασίας, μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.
   Στην ίδια ομιλία ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι σύμφωνα με το σχέδιο δράσης του κόμματός του κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός παιδικού σταθμού, ενώ δεν έχει ψηφίσει καμία από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που:
   α. Αύξησαν τις δωρεάν θέσεις για τους παιδικούς σταθμούς από 70.000 την χρονιά 2014-2015 σε 117.000 για την χρονιά 2017 – 2018.
   β. Το 2018 χρηματοδοτούν με 18,5 εκατ. ευρώ, από εθνικούς πόρους, την ίδρυση και λειτουργία 400 νέων δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών για 10.000 επιπλέον δωρεάν θέσεις βρεφών και νηπίων. Επιχορηγούν με 150 εκατ. ευρώ από το 2019 της δημιουργίας 1.800 νέων βρεφονηπιακών σταθμών για 45.000 περισσότερα παιδιά.
   Ενώ μίλησε για σχολικά γεύματα, όταν έχει καταψηφίσει όλες τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις και εκείνη που εξασφαλίζει ότι το 2019 το 1/2 των μαθητών δημοτικού και γυμνασίου θα λαμβάνει σχολικά γεύματα.
   Ο Κ. Μητσοτάκης παρουσίασε το σχέδιο δράσης του κόμματός του για την αντιμετώπιση της φτώχειας και την κοινωνική πρόνοια, όταν συχνά πυκνά κατηγορεί την κυβέρνηση πως «μοιράζει επιδόματα σε αυτούς που θεωρεί εκλογική πελατεία» (3 Απριλίου 2018 – realfm).
   Βέβαια τα στοιχεία είναι η απάντηση. Η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου είχε προϋπολογίσει για δαπάνες κοινωνικής πρόνοιας μόλις 780 εκατ. ευρώ για το 2015, διπλασιάστηκαν σε 1,57 δισ. το 2017 και η πρόβλεψη για το 2019 ανέρχεται σε 2,57 δισ.


  Τρία ψέματα σε μία φράση
   Στις 24 Απριλίου 2018 σε συνέδριο του ΣΕΒ σχετικό με τις επενδύσεις σημείωσε στην ομιλία του «περιμένουμε από εσάς να επενδύσετε, να πληρώνετε τους φόρους σας, να σέβεστε τους εργαζόμενους και να φροντίζετε το περιβάλλον».

   Σε ό,τι αφορά την παραίνεσή του «να πληρώνετε τους φόρους σας»
   1. Στη χώρα το 80% των ληξιπρόθεσμων - κοντά 85 δισ. - τα οφείλουν 17.000 ΑΦΜ με χρέη άνω των 200.000 ευρώ.
   2. Σε κάθε περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε για μια ακόμη φορά να αυτοαναιρεθεί, αφού στη ΔΕΘ, στις 17 Σεπτεμβρίου 2017, είχε κλείσει το μάτι στη μεγάλη φοροδιαφυγή αναφέροντας ότι «εμείς θα σεβαστούμε και θα εφαρμόσουμε τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ, σχετικά με το χρόνο παραγραφής των αξιώσεων του Δημοσίου», δηλαδή από τις λίστες της φοροδιαφυγής.
   3. Αλλά και στην ίδια ομιλία στο ΣΕΒ, ο πρόεδρος της ΝΔ κατάφερε να πει αντιφατικά πράγματα. Ενώ κάλεσε τους επενδυτές και τις επιχειρήσεις να πληρώνουν τους φόρους τους, λίγο πιο μετά προέτρεψε τους μεγαλοκαταθέτες στο εξωτερικό να μην επιστρέψουν άμεσα τα εταιρικά τους κεφάλαια στη χώρα, αλλά παρά μόνο «όταν θα υπάρχει η κατάλληλη πολιτική σταθερότητα».
   4. Κυρίως όμως αυτή η παραίνεση είναι βαθιά υποκριτική γιατί:
   α. 1 Ιουνίου 2016 η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ αποχωρούσε από τη Βουλή, λόγω της τροπολογίας για τις offshore. Η τροπολογία προβλέπει καθολική απαγόρευση συμμετοχής είτε των ίδιων των πολιτικών προσώπων είτε μέσω παρένθετων προσώπων στη διοίκηση ή το κεφάλαιο εταιριών με πραγματική ή καταστατική έδρα σε κράτος μη συνεργάσιμο φορολογικά ή σε κράτος που έχει προνομιακό φορολογικό καθεστώς. Σύμφωνα με την τροπολογία, ως παρένθετα πρόσωπα ορίζονται σύζυγοι και εν διαστάσει σύζυγοι είτε πρόσωπα με τα οποία οι υπόχρεοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, συγγενείς α’ βαθμού, και φυσικό ή νομικό πρόσωπο το οποίο ενεργεί για οποιαδήποτε αιτία για λογαριασμό ή καθ’ υπόδειξη ή κατ’ εντολή άλλου προσώπου.
   β. Το ίδιο το Πόθεν Έσχες του Κυριάκου Μητσοτάκη για χρόνια απέκρυπτε τα εισοδήματα της συζύγου του, αλλά και όταν κατατέθηκε έχει γκρίζες ζώνες.
   γ. Αποφεύγει να απαντήσει στα ερωτήματα και τις αποκαλύψεις για την εμπλοκή της συζύγου του σε offshore.
   δ. Η κυβέρνηση Σαμαρά από το 2012 αρνούνταν να παραλάβει στοιχεία για φοροδιαφυγή Ελλήνων.

   Σε ό,τι αφορά την παραίνεση του «να σέβεστε τους εργαζόμενους»


   1. O Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει από το βήμα της ΔΕΘ παρουσιάζοντας το κυβερνητικό του πρόγραμμα στις 17 Σεπτεμβρίου 2017 ότι διαφωνεί με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων αφού όπως έχει πει «οι συμβάσεις που καταρτίζονται στο επίπεδο της επιχείρησης υπερισχύουν των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων». Έτσι είναι αντίθετος σε αυτό που κατάφερε η κυβέρνηση για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τον Αύγουστο του 2018, με την αρχή της επεκτασιμότητας.
   2. Έχει δηλώσει την άποψή του για την προκήρυξη των απεργιών η οποία είναι πανομοιότυπη με παράλογες απαιτήσεις των δανειστών και τις οποίες απέρριψε η κυβέρνηση έχοντας ως πίσω όριο μόνο για τη συγκρότηση της απαρτίας και μόνο στα επιχειρησιακά σωματεία. Στη ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Κ. Μητσοτάκης είχε πει: «Και βέβαια για να προκηρυχθεί απεργία θα απαιτείται η θετική ψήφος του 50%+1 των εγγεγραμμένων μελών».
   3. Το «φιλεργατικό» προφίλ, που τόσο θέλησε να καλλιεργήσει τις προηγούμενες μέρες, τσακίστηκε από τον ίδιο μόλις βράδυ, της Δευτέρας 7 Μαϊου 2018, μιλώντας στο digital economy forum του ΣΕΠΕ. Επανέφερε τις θέσεις των εργοδοτών για την ελαστικοποίηση της εργασίας που ακόμα και το ΔΝΤ έχει πάψει να εκφράζει. Η αναφορά του βρίσκεται σε αντίστιξη με όσα πέτυχε η χώρα και θα ισχύουν από τον Αύγουστο του 2018 ή όσα κατάφερε η κυβέρνηση μέσα στο καθεστώς επιτήρησης με την ισχυροποίηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και τις νομοθετικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας. «Ανέφερε συγκεκριμένα: Το κλασικό «δυτικό» ωράριο «9 με 5», στην ίδια δουλειά, να παίρνει κανείς σύνταξη από την ίδια δουλειά, από αυτήν στην οποία ξεκίνησε, αυτό είναι μάλλον ξεπερασμένο. Σε περιβάλλον τέτοιας τεχνολογικής επανάστασης οι ίδιοι οι πολίτες, αλλά και οι επιχειρήσεις θα θέλουν συχνά να οργανώνουν ευέλικτα το χρόνο εργασίας τους, σύμφωνα με τις δικές τους επιθυμίες. Για αυτό, η ευελιξία στην αγορά εργασίας και η προώθηση νέων τύπων συμβάσεων απασχόλησης μπορεί να ιδωθεί και ως ευκαιρία αύξησης της απασχόλησης, σε ένα περιβάλλον γήρανσης του πληθυσμού, ιδίως στην Ευρώπη και στις αναπτυγμένες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Η προώθηση πιο ευέλικτων και εξειδικευμένων μορφών απασχόλησης θα επιτρέψει την προσέλκυση ευάλωτων ομάδων (γυναικών, ατόμων με αναπηρία, μειονοτήτων) στην αγορά εργασίας».
   Για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας αξίζει να σημειωθούν τα αποτελέσματα κάποιων μόνο παρεμβάσεων για να γίνει κατανοητό ότι η συγκεκριμένη πρόταση Μητσοτάκη δεν είναι τίποτα άλλο από το «καθεστώς ζούγκλας»: Με περισσότερους από 150.000 ελέγχους τη τριετία 2015-17, έχει μειωθεί η αδήλωτη εργασία στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας από το 19,17% (2014) στο 12,48% (2017). Τη τριετία 2015-17 έχουν καταβληθεί σε εργαζόμενους δεδουλευμένες αποδοχές ύψους 35.116.985 ευρώ, μέσα από τη διαδικασία των εργατικών διαφορών, που διεξάγονται στην επιθεώρηση εργασίας.

  Σε ό,τι αφορά την παραίνεση του «να φροντίζετε το περιβάλλον»
   Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ, το Σεπτέμβριο του 2017, έκλεισε το μάτι σε μεγάλα συμφέροντα για φαστ τρακ διαδικασίες αδειοδότησης εξαγγέλλοντας ειδική υπηρεσία υπό τον αρμόδιο υφυπουργό και κυρίως την ιδιωτικοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών μέσω του αγαπημένου του outsourcing. Είχε αναφέρει στην ομιλία του προς τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων: «Κόντρα στη λογική της γραφειοκρατίας, εμείς αντιστρέφουμε το βάρος της απόδειξης της συμμόρφωσης από τον ιδιώτη στο Κράτος. Απαιτούμε απόλυτο σεβασμό στην τήρηση των προθεσμιών. Πλέον, ξεκινώντας από τις στρατηγικές επενδύσεις, κάθε δημόσια Αρχή θα έχει αποκλειστική προθεσμία για την άσκηση της αρμοδιότητάς της. Αν δεν την ασκήσει εντός της προθεσμίας του νόμου, οι σχετικές αδειοδοτικές αρμοδιότητες θα ασκούνται από μία και μόνη δημόσια Αρχή σε επίπεδο Υφυπουργού η οποία θα έχει την ευελιξία και την τεχνογνωσία να ανταποκριθεί πλέον χωρίς καθυστερήσεις. Τα δε δικαστήρια θα οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη τους αιτήματα εκ μέρους της αρμόδιας κρατικής Αρχής για άμεση προτεραιοποίηση εκκρεμών υποθέσεων που αφορούν στην υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων. Σπάμε το μονοπώλιο του Κράτους στην πραγματοποίηση ελέγχων και την πιστοποίηση συμμόρφωσης, ενεργοποιώντας προς την κατεύθυνση αυτή ιδιωτικούς φορείς, φοροτεχνικούς, μηχανικούς κ.α.» και είχε επισημάνει «Απόλυτη προτεραιότητα για τη νέα Κυβέρνηση θα είναι η ταχύτατη υλοποίηση των σχεδιασμένων ιδιωτικοποιήσεων. Αλλά και η προώθηση εμβληματικών επενδύσεων, όπως το Ελληνικό και οι Σκουριές».
  Bonus tracks
   Υγεία: «Όταν μιλώ για πολιτική υγείας έχω στο νου μου τον συνεπή ασφαλισμένο» έχει πει από το βήμα της ΔΕΘ το Σεπτέμβριος του 2017 εκφράζοντας την αντίθεσή του στη μεγάλη τομή για την καθολική πρόσβαση του πληθυσμού (ασφαλισμένων και ανασφάλιστων) στη δημόσια υγεία βάση της οποίας 2,5 εκατ. ανασφάλιστοι μπορούν να έχουν υγειονομική περίθαλψη. Ενώ στις 4 Μαϊου 2018 ανέφερε: «Αν παραδείγματος χάριν σε ένα νοσοκομείο το οποίο χρειάζεται έναν καινούριο τομογράφο, πάμε στη λογική ότι δεν αγοράζουμε εμείς το μηχάνημα, αλλά αγοράζουμε την υπηρεσία» υποστηρίζοντας όχι μόνο την επαναφορά των εργολαβιών για τις υπηρεσίες καθαριότητας και φύλαξης αλλά την επέκταση και στον ευαίσθητο και πολύπαθο τομέα της παροχής υγείας με ακριβές, αμφιβόλου ποιότητας και με μεγάλο παρασκήνιο διαπλοκής συμπράξεις με τους ιδιώτες, την ίδια ώρα μάλιστα που η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας χρηματοδοτεί με 40,6 εκατ. ευρώ την προμήθεια νέου εξοπλισμού.
   Παιδεία: «Αξίζουμε πιο αυτόνομα και πιο δημιουργικά σχολεία. Με μεγαλύτερη ελευθερία στην οργάνωση, τη διαχείριση πόρων, την επιλογή διδακτικού προσωπικού. Αλλά και με μεγαλύτερη ελευθερία στην κατάρτιση προγράμματος σπουδών και στην επιλογή διδακτικών μεθόδων» είχε δηλώσει ο πρόεδρος της ΝΔ από το βήμα της ΔΕΘ το Σεπτέμβριος 2017 εκφράζοντας το όραμά του για μια εκπαίδευση πολλαπλών ταχυτήτων, με αποκλεισμούς. Μια παιδεία ταξική, για λίγους.
   Από τον Σεπτέμβριο του 2016 τα σχολεία ανοίγουν κανονικά, με ικανοποιητική στελέχωση και τα βιβλία στα θρανία από την πρώτη ημέρα. Παράλληλα, επεκτείνεται το Ολοήμερο πρόγραμμα διδασκαλίας στο σύνολο των 3.600 πολυθέσιων δημοτικών σχολείων της χώρας, αλλά και σε 834 ολιγοθέσια (μονοθέσια, διθέσια και τριθέσια) δημοτικά σχολεία που βρίσκονται στις πιο δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας. Ιδρύθηκαν και στελεχώθηκαν πλήρως, μετά από 8 χρόνια, 600 σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης και τμήματα ένταξης στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Επίσης διευρύνθηκε η λειτουργία των Τμημάτων Υποδοχής στα δημόσια σχολεία για τα προσφυγόπουλα με επιπλέον προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών για απασχόληση στις ΔΥΕΠ.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.