27 Μαΐ 2018

Η επτροπεία φεύγει, η αλληλεγγύη στεριώνει...

Θεανώ Φωτίου: Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, κατορθώσαμε να εξασφαλίσουμε επίδομα στέγασης για 1,3 εκατομμύρια ωφελούμενους


   Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται και δεν σηματοδοτεί μόνο το τέλος της ασφυκτικής επιτροπείας, αλλά και την εκκίνηση μιας νέας εποχής για τις δομές πρόνοιας. Με το τέλος της τελευταίας αξιολόγησης δρομολογήθηκε ένα διευρυμένο πλαίσιο κοινωνικής αλληλεγγύης που θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον νέο χρόνο.
   Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, μιλώντας στην «Αυγή» της Κυριακής, αναφέρεται στο νέο στεγαστικό επίδομα, στο επιτυχημένο πιλοτικό πρόγραμμα αξιολόγησης αναπηρίας, που, μετά την Αττική, θα επεκταθεί σε άλλες δύο Περιφέρειες, αλλά και στον «ηλεκτρονικό φάκελο αναπηρίας», που θα διευκολύνει την πρόσβαση σε πολίτες που έχουν δοκιμαστεί σκληρά από τις γνωστές γραφειοκρατικές διαδικασίες.
  Επίδομα στέγασης για 1,3 εκατ. ωφελούμενους
   Αναλυτικά, όπως αναφέρει η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης:
   «Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών κατορθώσαμε να εξασφαλίσουμε επίδομα στέγασης για 1,3 εκατομμύρια ωφελούμενους, ώστε το ποσό της χρηματοδότησης, που είχε συμφωνηθεί από την προηγούμενη αξιολόγηση, δηλαδή τα 600 εκατ. ευρώ, να καλύψουν έναν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό ατόμων. Στόχος μας ήταν ο σχεδιασμός χορήγησης του νέου επιδόματος να καλύπτει διπλάσιο πληθυσμό απ’ αυτόν του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), που καλύπτει 650.000 άτομα».
   Σύμφωνα με την αρχιτεκτονική της νέας παροχής, αυτή αφορά ενοικιαστές ή ιδιοκτήτες σπιτιών με δάνειο για την πρώτη τους κατοικία, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν έχουν ενταχθεί στον Νόμο Κατσέλη.
   «Πριμοδοτούμε τις οικογένειες με παιδιά τα οποία υπολογίζονται στο ποσό του εισοδήματος ως ενήλικοι και επιπλέον τις μονογονεϊκές και τις οικογένειες με άτομα με αναπηρία. Η όλη διαδικασία θα γίνει ψηφιακά και αδιάβλητα, όπως συνέβη με το ΚΕΑ, και θα διεκπεραιώνεται ταχύτατα».
  Εισοδηματικά κριτήρια
   Εξηγώντας τη σημασία που έχει η διεύρυνση των δικαιούχων, η Θ. Φωτίου σημειώνει:
   «Αν τα δύο πρώτα δέκατα του πληθυσμού είναι στο ΚΕΑ, τώρα καλύπτουμε ώς το τέταρτο και πέμπτο δέκατο. Είναι πολύ διευρυμένος πλέον ο πληθυσμός στον οποίο απευθυνόμαστε. Το εισοδηματικό όριο είναι τα 8.000 ευρώ για έναν ενήλικο, στα οποία προστίθενται 4.000 ευρώ για κάθε παιδί ή άλλο ενήλικο που βρίσκεται στο νοικοκυριό. Το νοικοκυριό αυτό θα λαμβάνει μηνιαίως από 70 έως 210 ευρώ, που αναλύονται ως εξής: 70 ευρώ για τον δικαιούχο ενήλικο και 35 ευρώ για κάθε άλλον ενήλικο ή παιδί στο νοικοκυριό».
   Η κ. Φωτίου σημείωσε ακόμα ότι υπάρχει ειδική πρόνοια για τις μονογονεϊκές οικογένειες, όπου ο ενήλικος θα εισπράττει το αντίστοιχο ποσό που αφορά τον ίδιο και έναν δεύτερο ενήλικο, πριν προστεθούν τα ποσά των παιδιών.
  "Ηλεκτρονικός φάκελος αναπηρίας"
   Αναφερόμενη στο άλλο σοβαρό θέμα που αφορά την αξιολόγηση της αναπηρίας, η Θ. Φωτίου τονίζει την επέκτασή του και την απλοποίηση των διαδικασιών με την καθιέρωση του «ηλεκτρονικού φακέλου αναπηρίας», ενώ ειδική πρόνοια προβλέπεται και για τις περιπτώσεις δικαιούχου ενηλίκου με αναπηρία. «Όπως και με το ΚΕΑ, όλη η διαδικασία θα γίνεται ψηφιακά, χωρίς χρήση έντυπων εγγράφων» σημείωσε η κ. Φωτίου.
   «Ο ηλεκτρονικός φάκελος αναπηρίας, αποκλειστική ελληνική επινόηση, διευκολύνει τις διαδικασίες απόδοσης επιδόματος και δημιουργεί έναν αξιόπιστο φάκελο προσωπικών δεδομένων για τον ανάπηρο για όλη του τη ζωή» σημειώνει η αναπληρώτρια υπουργός προσθέτοντας:
   «Για τα άτομα που συμμετείχαν στο πιλοτικό πρόγραμμα της Αττικής καταργήσαμε το παράβολο των 46 ευρώ που πλήρωναν μέχρι τότε για να περάσουν από τις Υγειονομικές Επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) προκειμένου να λάβουν προνοιακό επίδομα. Έτσι η αξιολόγηση της αναπηρίας γίνεται πιο εύκολα προσβάσιμη και φιλική».
   Εδώ αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η πιλοτική διαδικασία του ηλεκτρονικού φακέλου, που ήδη εφαρμόζεται στην Αττική και θα επεκταθεί το επόμενο διάστημα σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα, έχει τα ακόλουθα βασικά χαρακτηριστικά:
   * Ο αιτών υποβάλλει την αίτησή του στο ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης και απονομής προνοιακών παροχών του ΟΠΕΚΑ μέσω των Κέντρων Κοινότητας των δήμων της Αττικής ή των κεντρικών υπηρεσιών του ΟΠΕΚΑ ή από προσωπική συσκευή πρόσβασης στο Διαδίκτυο.
   * Με την υποβολή της αίτησης δημιουργείται στο πληροφοριακό σύστημα του ΟΠΕΚΑ ηλεκτρονικός φάκελος αναπηρίας με τον αριθμό ΑΜΚΑ του αιτούντος.
   * Το πληροφοριακό σύστημα του ΟΠΕΚΑ διασυνδέεται με το σύστημα ηλεκτρονικών ιατρικών ραντεβού της ΗΔΙΚΑ (ReRDV), προκειμένου να δίδεται η δυνατότητα, να ορίζεται, πάντοτε με ηλεκτρονικό τρόπο, το ραντεβού του ΑμεΑ με ιατρό που έχει αναρτήσει τη διαθεσιμότητα των ραντεβού του στο σύστημα και ο οποίος θα συντάξει και θα αποστείλει, επίσης ηλεκτρονικά, τον εισηγητικό φάκελο στα ΚΕΠΑ.
   * Το πληροφοριακό σύστημα του ΟΠΕΚΑ διασυνδέεται με εκείνο των ΚΕΠΑ, ώστε η γνωμοδότηση των υγειονομικών επιτροπών των ΚΕΠΑ (πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων) να εμφανίζεται αμέσως στον ηλεκτρονικό φάκελο του ΑμεΑ στο πληροφοριακό σύστημα του ΟΠΕΚΑ.
   * Η πιλοτική διαδικασία φέρνει σημαντικές τροποποιήσεις στον τρόπο με τον οποίο οι ιατροί θα πρέπει να διατυπώνουν τη διάγνωσή τους για την πάθηση του ατόμου με αναπηρία και να συντάσσουν τον εισηγητικό φάκελο που διαβιβάζεται ηλεκτρονικά στα ΚΕΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.