27 Μαΐ 2018

Η καθαρή έξοδος, τα μηνύματα των Βρυξελλών και η αμηχανία της ΝΔ

Η καθαρή έξοδος της χώρας από το μνημόνιο τον ερχόμενο Αύγουστο δημιουργεί νέα δεδομένα και προκαλεί αμηχανία στην αξιωματική αντιπολίτευση που συνεχίζει να καταστροφολογεί


   Όλα δείχνουν ότι αναμφίβολα, στις 20 Αυγούστου τελειώνει το τρίτο και τελευταίο μνημόνιο, χωρίς να υπάρχει κανένα σενάριο παράτασης. Το δε έγκαιρο κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας, ανοίγει ακόμα περισσότερο τον δρόμο της εξόδου, με τρόπο που να ενισχύει την ανάκαμψη της οικονομίας και να κάνει ακόμα πιο επίκαιρη τη συζήτηση για το περιεχόμενο της «δίκαιης ανάπτυξης», όπως την ονομάζει η ελληνική κυβέρνηση.
   Όπως συνοπτικά το έθεσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Καθαρή έξοδος σημαίνει έξοδος χωρίς πιστοληπτική γραμμή και άρα χωρίς νέο μνημόνιο. Το σημαντικό είναι ότι, μετά τις αποφάσεις του Ιουνίου, η Ελλάδα θα μπορεί πλέον να αναχρηματοδοτεί τις υποχρεώσεις της από τις διεθνείς αγορές, δίχως νέα δάνεια από τον επίσημο τομέα, εντός του πλαισίου της ασφυκτικής επιτροπείας».
   Την ίδια στιγμή, η δημοσιονομική υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας είναι ίσως το ισχυρότερο χαρτί απέναντι σε οποιεσδήποτε παράλογες απαιτήσεις ενώ, παραμένει κρίσιμο το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, το οποίο θα περιλαμβάνεται στο συνολικό «πακέτο» της συμφωνίας. Μόλις πριν λίγες ημέρες ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, απαντώντας σε ερώτηση του Δ. Παπαδημούλη, διέψευσε με δήλωση-κόλαφο τις εγχώριες Κασσάνδρες, τονίζοντας ότι η Κομισιόν είναι δεσμευμένη και εργάζεται για λύση υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους μέχρι τον Ιούνιο.
   Το ζήτημα του ελληνικού χρέους αναμένεται να βρεθεί, μεταξύ άλλων, στην ατζέντα του Washington Group που θα συνεδριάσει την Πέμπτη στον Καναδά, στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών των επτά ισχυρών του κόσμου.
  Τα μηνύματα των Βρυξελλών
   Ως προς το έγκαιρο κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης, συνηγορούν και οι Βρυξέλλες: Ευρωπαίος αξιωματούχος που ενημέρωσε τον Τύπο την Παρασκευή, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα έχει ολοκληρώσει την εφαρμογή των 88 προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης μέχρι τα μέσα Ιουνίου.
   Όπως ανέφερε, το χρονοδιάγραμμα είναι «στενό», καθώς αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εφαρμογής των προαπαιτούμενων θα πρέπει οι θεσμοί να συντάξουν την καθιερωμένη έκθεση συμμόρφωσης, η οποία θα περιλαμβάνει και την επικαιροποιημένη έκθεση βιωσιμότητας του χρέους. Αυτή αναμένεται να είναι έτοιμη περί τις 18-19 Ιουνίου προκειμένου να λάβει την έγκριση και του EuroWorking Group πριν πάει στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 21 Ιουνίου. Ο ίδιος αξιωματούχος εκτίμησε ότι ήδη έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες εφαρμογής των προαπαιτούμενων και δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις.
   Στο πλαίσιο αυτό, στις 21 Ιουνίου στόχος είναι να έχει ετοιμαστεί και ένα «αξιόπιστο» πακέτο μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος, συμπληρώνοντας ότι αυτό δεν πρέπει να συνδέεται με την ενεργοποίηση ή όχι του προγράμματος του ΔΝΤ.
   Υπογράμμισε, επίσης ότι το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί το μέτρο της μείωσης του αφορολόγητου το 2019 αντί για το 2020 «έχει φύγει οριστικά από το τραπέζι», καθώς όλοι συμφωνούν ότι η Ελλάδα θα πετύχει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% τόσο το 2018 όσο και το 2019, ενώ από το 2020 θα έχει αυξητική τροχιά, καθώς θα αυξάνεται η παραγωγικότητα. Ως εκ τούτου, είπε πως δεν αναμένεται να χρειαστεί κανένα νέο δημοσιονομικό μέτρο.
   Σε ό,τι αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ο αξιωματούχος σημείωσε ότι θα επανεκκινήσουν από το 2019 και ότι αυτό δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ανατροπή ήδη εφαρμοσμένων μεταρρυθμίσεων, καθώς έχει ήδη συμφωνηθεί ότι είχαν ανασταλεί μόνο για την περίοδο του μνημονίου. Επίσης, επιβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα είναι αυτή που θα καθορίσει τον κατώτατο μισθό μετά το τέλος του προγράμματος, επισημαίνοντας ότι μετά από μια κρίση τέτοιου βαθμού, κατά την οποία μειώθηκαν οι μισθοί κατά 25%, είναι λογικό να πάρει αυξητική πορεία. Ωστόσο, τόνισε ότι αυτό πρέπει να γίνει στο σωστό χρόνο, με δεδομένο ότι η ανεργία στην Ελλάδα είναι ακόμα υψηλή και ο κατώτατος μισθός της είναι ήδη στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
   Αναφορικά με το πλαίσιο επιτήρησης στη μεταμνημονιακή περίοδο, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε ότι «όλες οι χώρες έχουν δεσμεύσεις, στόχους και επιτήρηση» και εξήγησε ότι το πλαίσιο αυτό για την Ελλάδα δεν θα είναι και δε θα μοιάζει με τέταρτο πρόγραμμα. Ωστόσο, επισήμανε ότι εφόσον η Ελλάδα θα λάβει ελάφρυνση χρέους, είναι λογικό να έχει μια πιο αυστηρή εποπτεία και πως η Επιτροπή έχει προτείνει να χρησιμοποιηθεί το εργαλείο της «ενισχυμένης εποπτείας» που προβλέπεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας.
  Η επόμενη ημέρα
   Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση, δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι, μέσω του ολιστικού αναπτυξιακού σχεδίου, επιθυμεί, μετά τα μνημόνια να μην αναβιώσει το χρεοκοπημένο παραγωγικό και πολιτικό μοντέλο των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Αντιθέτως, θα δρομολογηθεί η ανασυγκρότηση της χώρας πάνω σε υγιή δημόσια οικονομικά με στόχο την ανάπτυξη με αναδιανομή των εισοδημάτων, ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και στήριξη της εργασίας, στον αντίποδα του νεοφιλελεύθερου σχεδίου της ΝΔ για αφορολόγητα κέρδη για τους ισχυρούς, χτύπημα στη δημόσια υγεία και την κοινωνική ασφάλιση και ελαστική απασχόληση.
   Η καθαρή έξοδος της χώρας από το μνημόνιο τον ερχόμενο Αύγουστο «θα δημιουργήσει τις βάσεις για μια δίκαιη ανάπτυξη, τονώνοντας περαιτέρω την εμπιστοσύνη των επενδυτών», δηλώνει σχετικά ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Kontranews» και τη δημοσιογράφο Στέλλα Γκαντώνα. Προσθέτει δε, ότι από το τέλος του καλοκαιριού θα κόβεται πλέον σταδιακά ο ομφάλιος λώρος με τις πολιτικές λιτότητας, οι οποίες θα αντικαθίστανται με αναπτυξιακές, δίνοντας έμφαση στην πραγματική οικονομία και την παραγωγική ανασυγκρότηση, σε συνδυασμό πάντα με τη μεγαλύτερη δυνατή διάχυση των ωφελημάτων που θα προκύψουν, στην κοινωνία.
   Παράλληλα ο υπουργός Επικρατείας είναι κάθετος στο γεγονός ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019, μιας και «η χώρα έχει αρχίσει να συνέρχεται, οι οικονομικοί δείκτες βελτιώνονται συνεχώς και αυτή η βελτίωση θα πρέπει να περάσει στους πολίτες. Η κυβέρνηση αυτό επιδιώκει και οφείλει να συνεχίσει». Ερωτηθείς τέλος για το εάν υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης με το Κίνημα Αλλαγής, τονίζει ότι «σε περίπτωση που αυτοεξαιρεθούν από το ’’μαύρο μέτωπο’’, σύμφωνα με το οποίο η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ είναι σκοπός και μάλιστα ’’στρατηγικός’’, εάν επιτέλους επανακτήσουν τον χαμένο τους πολιτικό πολιτισμό και σταματήσουν να βρίζουν, τότε εμείς είμαστε εδώ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δ. Τζανακόπουλος: Ο Μητσοτάκης χρειάζεται ένα ακόμη μνημόνιο ως άλλοθι για το πρόγραμμα σοκ και δέους (βίντεο)

  Και η αμηχανία της ΝΔ
   Εν τω μεταξύ, η αξιωματική αντιπολίτευση, έχοντας ποντάρει σε καταστροφολογικά σενάρια που δεν της «βγήκαν», συνεχίζει να αμφισβητεί την καθαρή έξοδο επιτιθέμενη με σφοδρότητα στην κυβέρνηση και κάνοντας λόγο για «τέταρτο μνημόνιο»:
   «Ο πρωθυπουργός, που έχει αποτύχει παταγωδώς σε όλες τις διαπραγματεύσεις που έκανε για την Ελλάδα, είχε το θράσος σήμερα να ισχυριστεί ότι η Κυβέρνησή του επιδιώκει να πάρει πίσω και όχι να δώσει μια ονομασία στα Σκόπια. Προφανώς θεωρεί νίκη για τη χώρα μας ένα απαράδεκτο όνομα όπως αυτό της “Μακεδονίας του Ίλιντεν” το οποίο συζητά με τον κ. Ζάεφ.
   Το μόνο που απομένει στον κ. Τσίπρα να πάρει, είναι η απάντηση που του αξίζει στις εκλογές για το αχρείαστο τέταρτο μνημόνιο που υπέγραψε, κόβοντας ξανά συντάξεις και μισθούς μετά την υποτιθέμενη καθαρή έξοδο».
   Κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας την Παρασκευή την παραπάνω ανακοίνωση της Ν.Δ., υπογράμμισαν:
   Μία και μόνο φράση που είπε ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή την Τετάρτη, είναι αρκετή ως απάντηση στην ανερμάτιστη ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας που για άλλη μία φορά αμφισβητεί την καθαρή έξοδο: «Όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια».
   Σημειώνεται επίσης ότι κύκλοι του υπ. Οικονομικών έκαναν από την πλευρά τους το εξής σχόλιο: «Το γραφείο Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης πάτησε και πάλι το κουμπί των αυτοματοποιημένων ανακοινώσεων. Περιμένουμε, χωρίς μεγάλες προσδοκίες, τη στιγμή που θα εμπλακούν σοβαρά σε μία συζήτηση για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας».
   Είναι προφανές ότι από την πλευρά της κυβέρνησης, η συζήτηση θα επικεντρωθεί στις «δύο προτάσεις για την επόμενη μέρα»: Το «καθαρό» σχέδιο για την έξοδο από τα μνημόνια και το, κατά την κυβερνητική αντίληψη, "κρυφό" Μνημόνιο Μητσοτάκη...
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.