17 Φεβ 2018

Alpha Bank: Φυγάδευσαν εργαζόμενους για να αποφύγουν την Επιθεώρηση Εργασίας!

- Τους ανάγκασαν να τραπούν σε φυγή από την έξοδο κινδύνου
- Τη δεύτερη φορά, με συνοδεία αστυνομίας, δε γλύτωσε τις κυρώσεις

   Φαινόμενα που δε συνάδουν με το «προφίλ» μίας από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, όπως αυτό της φυγάδευσης εργαζόμενων, προκειμένου να αποφευχθεί ο έλεγχος του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) και κατά συνέπεια το πρόστιμο για την αδήλωτη εργασία, διαπιστώθηκαν, σύμφωνα με δημοσίευμα, σε κατάστημα της Alpha Bank στην Αθήνα.
   Ειδικότερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του left.gr, σε πρόσφατο έλεγχο που έκαναν οι επιθεωρητές του Σ.ΕΠ.Ε. στο κεντρικό κατάστημα της Alpha Bank στην Αθήνα, στην πλατεία Κοραή, για να περιορίσει τις συνέπειες της «εφόδου», η διοίκηση της τράπεζας ανάγκασε τους εργαζόμενους να τραπούν σε φυγή από την έξοδο κινδύνου του κτιρίου.
   Παρ’ όλα αυτά, πάντα σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η τράπεζα δεν γλίτωσε τις κυρώσεις καθώς σε δεύτερο, πρόσφατο έλεγχο, την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου, στο ίδιο κτίριο, με τη συνοδεία της αστυνομίας αυτή τη φορά, βρέθηκαν πάνω από 30 εργαζόμενοι εκτός ωραρίου και αναμένεται να επιβληθεί το πρόστιμο που προβλέπει η νομοθεσία.
   Υπενθυμίζεται ότι δεν έχει περάσει πολύς καιρός, από τον εντοπισμό αντίστοιχων παραβάσεων, που αφορούσαν δηλαδή τα χρονικά όρια εργασίας, σε κατάστημα της ίδιας τράπεζας στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στον Πολύγυρο.
   Μάλιστα, στη συγκεκριμένη περίπτωση, ενεργοποιήθηκε το άρθρο 33 του νέου νόμου (4488/17), το οποίο προβλέπει την επιβολή τριήμερης αναστολής λειτουργίας, αν διαπιστωθούν παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας σε 3 ελέγχους στην ίδια επιχείρηση, κάτι που συνέβη στον προαναφερθέν υποκατάστημα της Alpha Bank.
   Κατά το ίδιο δημοσίευμα, η προσφυγή της τράπεζας στη Δικαιοσύνη, για να ακυρώσει την ποινή του λουκέτου απορρίφθηκε και τελικά το εν λόγω παράρτημα αναμένεται να κλείσει για τρεις ημέρες.
Δεν είναι εξαίρεση η Alpha Bank
   Τα παραπάνω, φυσικά, ισχύουν για τα περισσότερα τραπεζικά ιδρύματα τα οποία, όπως φαίνεται από τους διαρκείς ελέγχους του Σ.ΕΠ.Ε., αποτελέσματα των οποίων έχουμε δημοσιεύσει κατά καιρούς και στο Left.gr, διεκδικούν τα πρωτεία στην εργοδοτική αυθαιρεσία.
   Χαρακτηριστικό είναι ότι, μόνο κατά το τελευταίο διάστημα του 2017, σε 57 ελέγχους που διενεργήθηκαν σε υποκαταστήματα τραπεζών, βρέθηκαν 8 περιπτώσεις υποδηλωμένης εργασίας που αφορούσαν 29 εργαζόμενους.
   Όπως ανακοινώθηκε τότε, επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 365.050 ευρώ, ενώ εκείνη την περίοδο πραγματοποιήθηκε και ο έλεγχος στο προαναφερθέν υποκατάστημα της Alpha Bank στον Πολύγυρο, το οποίο θα αναγκαστεί να κλείσει για τρεις ημέρες.
   Υπενθυμίζουμε ότι τον Ιούλιο του 2017, σε παράρτημα της Εθνικής Τράπεζας εντοπίστηκαν 14 παραβάσεις που αφορούσαν τα χρονικά όρια εργασίας και επιβλήθηκαν κυρώσεις ύψους 252.000 ευρώ, με βάση τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία.
   Επίσης, τον Μάρτιο του περασμένου έτους, το Σ.ΕΠ.Ε. επέβαλλε πρόστιμο στην Εθνική Τράπεζα έπειτα από προσφυγή 15 εργαζομένων, προερχόμενων από την Eθνοdata, οι οποίοι κατήγγειλαν ότι δεν είχαν υπαχθεί στις διατάξεις της ισχύουσας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Τελικά, ο αγώνας των εργαζομένων δικαιώθηκε και εντάχθηκαν στον κανονισμό εξειδικευμένου προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας (διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ του Left.gr).
   Παραβάσεις (περισσότερες από 100!) υποδηλωμένης εργασίας είχαν εντοπιστεί τον Μάιο του 2017 σε ελέγχους και στην Τράπεζα Πειραιώς και επιβλήθηκε πρόστιμο - μαμούθ, ύψους 1.635.000 ευρώ, το μεγαλύτερο στην... παραβατική ιστορία των τραπεζών.
   Για να ξαναγυρίσουμε στην αρχή του δημοσιεύματος, όπως αποδεικνύεται από τα παραπάνω, το φαινόμενο της απλήρωτης υπερωρίας αποτελεί κανονικότητα σε μεγάλες επιχειρήσεις, κάτι που είχε τονίσει στα τέλη του προηγούμενου έτους και η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, απαντώντας έμμεσα στη μελέτη που δημοσίευσε ο ΣΕΒ στις αρχές Νοεμβρίου του 2017, στην οποία διατυπωνόταν η άποψη ότι «η αδήλωτη εργασία στην Ελλάδα αποτελεί πρόβλημα που συνδέεται κυρίως με την αυτοαπασχόληση και τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις…».
   Σε αντίθεση με τις διαπιστώσεις της μελέτης αυτής, ο ΣΕΒ και κυρίως οι τράπεζες ήταν σθεναρά αντίθετοι στην προαναγγελία των υπερωριών από τους εργοδότες, η οποία επίσης θεσπίστηκε με τον πρόσφατο νόμο του υπουργείου Εργασίας, καθώς εκείνοι είναι που έχουν μετατρέψει σε κανόνα κανόνα την απλήρωτη υπερωριακή απασχόληση.
   Εν προκειμένω, οι τράπεζες, αν και δεν έχουν πρόβλημα βιωσιμότητας παραβιάζουν συστηματικά την εργατική νομοθεσία μέσα από την υποδηλωμένη εργασία, τις απλήρωτες υπερωρίες αλλά και την κατάχρηση του θεσμού των εργολαβιών.
   Το Σ.ΕΠ.Ε. αναμένεται να συνεχίσει τους ελέγχους στη βάση του σχεδιασμού και των καταγγελιών και καλεί τους εργαζόμενους που επιθυμούν να καταγγείλουν οποιαδήποτε παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας να απευθύνονται στο 15512.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.