7 Ιαν 2018

Παρελθόν η "εθνική καρμανιόλα", αναίμακτη η μεγάλη εορταστική έξοδος στην Ήπειρο!

ΜΗΔΕΝ νεκροί, ΜΗΔΕΝ τραυματίες

   Είχαμε συνηθίσει κάθε χρόνο, μετά από κάθε μεγάλη έξοδο είτε τα Χριστούγεννα είτε το Πάσχα είτε το Δεκαπενταύγουστο να... μετριόμαστε! Να γίνεται απολογισμός νεκρών και τραυματιών, σα να γυρνάγαμε από πόλεμο.
   Διάβαζα τις προάλλες ότι 42.899 νεκροί, 71.824 σοβαρά τραυματίες (συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έμειναν ανάπηροι) και 558.016 ελαφρά τραυματίες είναι τα θύματα στην Ελλάδα, σε τροχαία ατυχήματα, από το 1990 μέχρι και το τέλος του 2015. Πρώτη αιτία θανάτου για άτομα έως 40 ετών, το μεγαλύτερο κομμάτι του ενεργού πληθυσμού της χώρας. Από τους νεκρούς και τραυματίες το 1/3 ήταν παιδιά. Ανυπολόγιστο το κόστος, ανθρώπινο, κοινωνικό, εθνικό, οικονομικό.
   Αυτές τις μέρες, ολοκληρώθηκε η μεγάλη εορταστική έξοδος, στην οποία η Ήπειρος είχε την τιμητική της. Βούλιαξε από επισκέπτες κάθε γωνιά της Ηπείρου, χιλιάδες αυτοκίνητα ήρθαν και έφυγαν. Κι όμως, η μεγάλη έξοδος και η ιδιαίτερη αυξημένη κίνηση στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου, εθνικό και επαρχιακό, συνοδεύτηκε από ΜΗΔΕΝΙΚΗ καταγραφή σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων.
   Τόσο τις ημέρες των Χριστουγέννων όσο και το διάστημα της Πρωτοχρονιάς, όπου κινήθηκαν χιλιάδες αυτοκίνητα και μετακινήθηκαν δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες, τα τροχαία ατυχήματα ήταν ελάχιστα. ΚΑΝΕΝΑ θανατηφόρο, ΚΑΝΕΝΑ με σοβαρούς τραυματισμούς και αυτά που καταγράφηκαν στο Αστυνομικό Δελτίο είχαν μόνο υλικές ζημιές.
   Αναίμακτη λοιπόν η μεγάλη έξοδος των εορτών και σίγουρα αυτό που άλλαξε δεν είναι ότι ξαφνικά οι Έλληνες αποκτήσαμε οδηγική συνείδηση.
   Αυτό που άλλαξε είναι ότι πλέον υπάρχει η Ιόνια οδός, μέσω της οποίας μετακινούνται ντόπιοι και επισκέπτες. Ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος, που, εκτός από το ότι έφερε την Ήπειρο πιο κοντά στην Αθήνα, με αποτέλεσμα το πρωτοφανές κύμα επισκεπτών, αποδείχθηκε στην πράξη ασφαλής, αντικαθιστώντας την παλιά εθνική οδό (ο θεός να την κάνει) Ιωαννίνων-Αντιρρίου, που για χρόνια αποτελούσε την "εθνική μας καρμανιόλα"!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.