16 Ιαν 2018

Μια ανάσα από το οριστικό τέλος των Μνημονίων

- Αλέξης Τσίπρας: "Πετυχαίνουμε εκεί όπου απέτυχαν"
Κατέρρευσαν οι "προβλέψεις" Μητσοτάκη
Μέτρα υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας, Μεταρρύθμιση που δεν έγινε 40 χρόνια

   Για το κλείσιμο του "μεγάλου και δύσκολου κύκλου" που μας φέρνει μια ανάσα από το τέλος του προγράμματος και το "οριστικό τέλος των Μνημονίων" μίλησε χθες στη Βουλή ο Αλ. Τσίπρας, που λίγες ώρες αργότερα θα έβλεπε με ικανοποίηση την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ να διευρύνεται με τη δήλωση προσχώρησης της πρώην βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων Θ. Μεγαλοοικονόμου. Δεν είχαμε συνηθίσει άλλωστε οι κυβερνήσεις μετά από κρίσιμες ψηφοφορίες να καταγράφουν κέρδη αντί για ζημιές. Έτσι, ενισχυμένη η κυβέρνηση προχωρά στα επόμενα βήματα με ορίζοντα την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο. "Στόχος, μετά την τυπική ολοκλήρωση της συμφωνίας για την αξιολόγηση στο προσεχές Eurogroup, να προχωρήσει και η περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση των απαραίτητων μέτρων για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους" είπε ο Αλ. Τσίπρας.
   Κυβερνητικές πηγές, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, εξέφρασαν την ελπίδα ότι «το επόμενο μεγάλο κοινοβουλευτικό ραντεβού θα αφορά το θέμα του ονοματολογικού για την ΠΓΔΜ», εξηγώντας ότι αυτό που προέχει τώρα, μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδιου, είναι το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης εν όψει του Eurogroup της 22ης Ιανουαρίου, για την οποία απομένουν «δευτερεύοντα προαπαιτούμενα», που αφορούν κυρίως διοικητικές και υπουργικές αποφάσεις και τα οποία «ήδη προχωρούν».
  "Πετυχαίνουμε εκεί όπου απέτυχαν"
   Σε μια ατμόσφαιρα φορτισμένη από τον θάνατο του Θοδωρή Μιχόπουλου, ο πρωθυπουργός ανέβηκε στο βήμα αφού πρώτα χαιρέτισε εγκάρδια τον Μανώλη Γλέζο που παρακολουθούσε από τα δίπλα έδρανα τη συνεδρίαση. «Η πραγματικότητα, ενώ την ίδια στιγμή δίνει κουράγιο και ελπίδα σε εκατομμύρια συμπολίτες μας, που έχουν υποστεί όλα αυτά τα χρόνια πολύ μεγάλες θυσίες και βλέπουν επιτέλους φως και διέξοδο, την ίδια στιγμή, λοιπόν, που δίνει φως, ελπίδα και κουράγιο σε εκατομμύρια συμπολίτες μας, γεννά εκνευρισμό και αμηχανία σε πολλούς» ανέφερε.
   Οι εξελίξεις, ανέφερε, οδηγούν σε μια εκλογική αναμέτρηση στο τέλος της τετραετίας, «όπου τότε δεν θα υπάρχει ίχνος πειστικού αφηγήματος από την πλευρά τους, τονίζοντας πως »ακόμη και ο πιο φανατικός« καταλαβαίνει ότι »εκεί που οι προηγούμενες κυβερνήσεις απέτυχαν ξανά και ξανά αυτή η κυβέρνηση φαίνεται να πετυχαίνει".
   Αμηχανία και εκνευρισμό όμως καταλόγισε και σε όσους «πίστευαν και συνεχίζουν να πιστεύουν και θέλουν η ζωή αυτή να τους το αποδείξει ότι η Αριστερά δεν μπορεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις σε μια πραγματικότητα σαν τη σημερινή».
   «Όμως, ξέχασαν ότι η Ιστορία τελικά διαρκεί πολύ και ότι όλοι θα κριθούμε όχι με βάση τη συγκυρία, θα κριθούμε από την Ιστορία, κυρίως συναρτήσει δύο παραγόντων: των εναλλακτικών επιλογών που είχαμε στη δεδομένη στιγμή μπροστά μας και που έχουμε κάθε στιγμή μπροστά μας, αλλά και του παραγόμενου αποτελέσματος που, ως γνωστόν, χρειάζεται χρόνο και για να παραχθεί αλλά και για να γίνει ορατό» είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας.
  Κατέρρευσαν οι "προβλέψεις" Μητσοτάκη
   Απευθυνόμενος στον Κ. Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός είπε πως «από τη μέρα που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση, έχουν μονίμως ανοιχτό το κουτί της Πανδώρας», κάνοντας λόγο για κόμματα που από το 2010 και μετά κυβέρνησαν με τον φόβο και από το 2015 αντιπολιτεύονται με την καταστροφολογία. «Δεν υπάρχει άλλος αρχηγός της αντιπολίτευσης ιστορικά -ο κ. Μητσοτάκης σε αυτό πιστεύω ότι καταγράφει μια πρωτιά- που μόνο λίγους μήνες από την ανάληψη της ηγεσίας ζήτησε εκλογές στις αρχές του 2016 και προέβλεψε ότι η πρώτη αξιολόγηση δεν θα κλείσει» σημείωσε και υπενθύμισε όλες τις «προβλέψεις» της αντιπολίτευσης που κατέρρευσαν.
   «Δεν ξέρω αν έχετε προσλάβετε κανέναν αστρολόγο, κ. Μητσοτάκη, κανένα χειρομάντη, κανένα μέντιουμ, αλλά να ξέρετε ότι αυτοί σας λένε ό,τι θέλετε να ακούσετε. Σας συμβουλεύω να δείτε και να αποδεχτείτε την πραγματικότητα» είπε Αλ. Τσίπρας. Αυτή η πραγματικότητα, είπε, είναι ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει ρότα, είναι μια χώρα που ανακάμπτει και, μάλιστα, έχοντας στο τιμόνι όχι τα κόμματα που την οδήγησαν πραγματικά στα βράχια. Παρέπεμψε στην επίτευξη πραγματικών ρυθμών ανάπτυξης κοντά στο 2%, στη μείωση κατά 7% της ανεργίας σε μια τριετία, στο ρεκόρ δεκαετίας στην προσέλκυση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων, με 4 δισ. το 2017, τις αποδόσεις των ομολόγων με δεκαετή διάρκεια σε επίπεδα του 2006, κάτω ακόμα και από το όριο του 4%.
  Μέτρα υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας
   Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε τα «εμβληματικά», όπως τα χαρακτήρισε, νομοσχέδια στην υγεία, την πρωτοβάθμια φροντίδα, την ανώτατη εκπαίδευση, την έρευνα, στα εργασιακά, στα κοινωνικά δικαιώματα.
   «Κάθε διαπραγμάτευση οδηγεί και σε επιτυχίες και σε υποχωρήσεις. Όμως ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες προσερχόμαστε στις διαπραγματεύσεις για να διευρύνουμε τις δυνατότητες για τη λήψη μέτρων υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας. Και αυτό το πετύχαμε και στις τρεις αξιολογήσεις» είπε, παραδεχόμενος ότι υπήρξαν και σημαντικές απώλειες. Μιλώντας για το πολυνομοσχέδιο, υποστήριξε ότι οι θετικές ρυθμίσεις είναι αρκετά περισσότερες από εκείνες που βρίσκονται στην αντίθετη κατεύθυνση.
  Μεταρρύθμιση που δεν έγινε 40 χρόνια
   Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην «αυτονόητη μεταρρύθμιση» του Κτηματολογίου και της έγκρισης των δασικών χαρτών. «Εσείς που αυτοαποκαλείστε μεταρρυθμιστές και εκσυγχρονιστές, γιατί δεν μπορέσατε σε 40 χρόνια να προχωρήσετε σε αυτή την τομή;» είπε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση λέγοντας ότι ζούσαμε στην εποχή των «χρυσόβουλων και των φετφάδων της οθωμανικής περιόδου».
   Όσον αφορά τα οικογενειακά επιδόματα, θέμα που έγινε αντικείμενο σφοδρής κριτικής και προβληματισμού, υποστήριξε ότι αποκαθίσταται μια μεγάλη αδικία κατά των οικογενειών με ένα ή δύο παιδιά, τονίζοντας πως 730.000 οικογένειες θα δουν αυξημένο, ακόμα και διπλασιασμένο το ποσό. Όπως τόνισε, το πρόβλημα της υπογεννητικότητας στη χώρα μας, για να αντιμετωπιστεί, «πρέπει να επιδοτηθεί και το πρώτο και το δεύτερο παιδί», κάνοντας λόγο για χιλιάδες οικογένειες και νέα ζευγάρια που θέλουν να κάνουν παιδί, αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα. Χαρακτήρισε δε προϊόν πελατειακής και ψηφοθηρικής σκοπιμότητας το προηγούμενο καθεστώς διανομής, προαναγγέλλοντας πως θα καλυφθεί η απώλεια για τις οικογένειες που θα υποστούν μικρές μειώσεις, ώστε η μετάβαση σε «ένα δίκαιο και ορθολογικό σύστημα» να μην επιφέρει σημαντικές μειώσεις σε όσους είχαν οφεληθεί τα προηγούμενα χρόνια.
  Η απεργία ούτε καταργείται ούτε απειλείται
   «Το δικαίωμα στην απεργία είναι ιερή κατάκτηση της εργατικής τάξης. Ούτε καταργείται ούτε απειλείται από αυτή την κυβέρνηση» υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας. «Εμείς θέλουμε τα σωματεία και τα συνδικάτα να είναι μαζικά, μαχητικά και σε διαρκή δράση απέναντι σε φαινόμενα εργοδοτικού αυταρχισμού» επισήμανε.
   Παράλληλα, υπενθύμισε τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, παραπέμποντας όσους το νομίζουν αυτό να ανατρέξουν σε αυτά που ζητούν το ΔΝΤ και ο ΣΕΒ ή να ακούσουν τις απόψεις του Κ. Μητσοτάκη και της Ν.Δ. για τα εργασιακά. Διότι, όπως είπε, η Ν.Δ. ζητά όχι απαρτία στα πρωτοβάθμια του 50% συν 1, αλλά πλειοψηφία του 50% συν 1 και όχι μόνο στα πρωτοβάθμια σωματεία. Χαρακτήρισε επίσης «ασύστολο ψεύδος» ότι η κυβέρνηση υλοποιεί τις απαιτήσεις των δανειστών και του ΣΕΒ για την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας.
   «Σκεφτείτε», είπε, «τι θα συνέβαινε τα τρία τελευταία χρόνια αν παρέμεναν αυτοί εδώ στις θέσεις διακυβέρνησης σε σχέση με τα εργασιακά. Σκεφτείτε τι θα γινόταν όταν και τώρα ακόμα υποστηρίζουν με θράσος τις απόψεις του ΔΝΤ και του ΣΕΒ» υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας δείχνοντας τα έδρανα της Ν.Δ.
   Απευθυνόμενος στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, σημείωσε πως την επόμενη φορά που θα επισκεφτούν το υπουργείο Εργασίας «δεν χρειάζονται ούτε τα τηλεοπτικά συνεργεία, ούτε σπασμένες τζαμαρίες». «Διάλογος χρειάζεται, ενημέρωση, επαγρύπνηση αν όντως η πραγματική σας έγνοια είναι η βελτίωση των όρων ζωής της εργατικής τάξης» πρόσθεσε, καλώντας τους να μη «σκορπάτε την ηττοπάθεια στον κόσμο της εργασίας ότι καταργείται το δικαίωμα στην απεργία».
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.