9 Ιαν 2018

Όλγα Γεροβασίλη: Θα έχουμε ένα νέο δημόσιο ως το τέλος του 2019 - VIDEO

Από ένα αργό, δυσκίνητο, αναποτελεσματικό, γραφειοκρατικό δημόσιο που έχουμε σήμερα, περνάμε στο ακριβώς αντίθετο, ένα δημόσιο τομέα γρήγορο και αποτελεσματικό


   «Στο τέλος του 2019 θα είμαστε μπροστά σε ένα νέο δημόσιο» δήλωσε η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη. Mιλώντας στην ΕΡΤ εξήγησε ότι έχει γίνει χρόνια δουλειά για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο, οι οποίες είναι στη διαδικασία της δημοπράτησης, ενώ οι χρηματοδοτήσεις τους είναι εξασφαλισμένες.
   "Στην Ελλάδα έχουμε μικρό δημόσιο τομέα" ανέφερε η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, καθώς ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων είναι 535.000 και ο στενός δημόσιος τομέας περίπου 200.000. Το υπόλοιπο είναι καθηγητές, δάσκαλοι, γιατροί, στρατιωτικοί και όπως τόνισε "έχει σημασία να το λέμε αυτό καθώς όταν λέμε δημόσιο η λέξη ταυτίζεται με ένα στενό πυρήνα και τη γραφειοκρατία ενώ στην πραγματικότητα το δημόσιο αφορά όλες τις δομές του κοινωνικού κράτους".
   Στόχος της κυβέρνησης είναι από ένα «αργό, δυσκίνητο, αναποτελεσματικό, γραφειοκρατικό δημόσιο» που έχουμε σήμερα να περάσουμε στο ακριβώς αντίθετο, ένα δημόσιο τομέα «γρήγορο και αποτελεσματικό» καθώς και ο "ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους" υπογράμμισε η κ. Γεροβασίλη. "Η αναδιάρθρωση γίνεται με βάση το ποιο δημόσιο που θέλουμε να έχουμε ώστε να έχουμε ανθρώπους εκεί που πραγματικά χρειάζονται" είπε η υπουργός εξηγώντας ότι με βάση συγκεκριμένα οργανογράμματα θα αποτυπώνονται οι πραγματικές ανάγκες και όχι με βάση τις μνημονιακές δεσμεύσεις.
   Η κ. Γεροβασίλη επισήμανε ότι υπάρχουν χιλιάδες ελλείψεις στην εκπαίδευση και στην υγεία καθώς και σε όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους (ένας αποδεκατισμένος τομέας) προσθέτοντας ότι «για να χτυπήσεις τη φοροδιαφυγή ή την αδήλωτη εργασία χρειάζονται δημόσιοι υπάλληλοι».



   Αναφερόμενη ειδικότερα στις μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο μίλησε για τις συνελεύσεις τμημάτων στις δημόσιες υπηρεσίες, τη στοχοθεσία και τη διοίκηση μέσω στόχων. Επίσης υπάρχει μια σειρά μεταρρυθμίσεων που αφορά την εσωτερική λειτουργία του δημοσίου και μια σειρά μεταρρυθμίσεων που αφορούν τη σχέση του δημόσιου υπαλλήλου με τον πολίτη. Είναι ένα κράτος που δομήθηκε ιστορικά με όρους δυσκινησίας, ώστε να υπάρχουν τα παραθυράκια για ρουσφέτια εξήγησε η κ. Γεροβασίλη υπογραμμίζοντας ότι αυτό πλέον θα αλλάξει. Ο δημόσιος υπάλληλος θα κρίνεται με βάση συγκεκριμένους στόχους και οι αξιολογήσεις θα καθορίζουν την ανέλιξη του.
   "Ο δημόσιος τομέας έχει ικανά στελέχη" είπε η υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης και αναφέρθηκε πιο αναλυτικά πως θα επιτευχθή η κατάργηση της γραφειοκρατίας για την ανέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς θα υπάρξει η «κάρτα του δημόσιου υπαλλήλου» που θα αποτυπώνει τα προσόντα του. Αντίστοιχο θα συμβεί και για τους πολίτες όπου θα υπάρχουν όλα τα έγγραφα που χρειάζεται ηλεκτρονικά και θα καθιερωεθί επιπλέον η ηλεκτρονική υπογραφή.
   Αναφορικά με την κινητικότητα η υπουργός εξήγησε ότι στηρίζεται στα ψηφιακά οργανογράμματα όπου φαίνονται οι κενές θέσεις. Ο κάθε φορέας στέλνει τις κενές θέσεις που χρειάζεται. Η κινητικότητα έχει την έννοια της κατάργησης των αποσπάσεων και λειτουργεί στην κατεύθυνση της καταπολέμησης του πελατειακού κράτους. Στο hr.apografi.gov.gr θα φαίνονται οι κενές θέσεις. Οι ενδιαφερόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να δουν μπαίνοντας με τους κωδικούς του taxis τις θέσεις που μπορούν να πάνε αν το επιθυμούν.
   Να σημειωθεί ότι το ιατρικό και εκπαιδευτικό προσωπικό δεν συμπεριλαμβάνεται στην κινητικότητα καθώς υπάρχει εσωτερικό σύστημα στην υγεία και την παιδεία. Τέλος η κ. Γεροβασίλη μιλώντας για την έξοδο από τα μνημόνια υπογράμμισε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι "λύσαμε όλα τα προβλήματα" αλλά πρέπει να διασφαλιστεί πως δεν θα γυρίσουμε πίσω.

  Πολύ υψηλά τα ποσοστά των δημοσίων υπαλλήλων που συμμετείχαν στην αξιολόγηση
   "Τα ποσοστά των δημοσίων υπαλλήλων που συμμετείχαν στην αξιολόγηση ήταν πολύ υψηλά. Η διαδικασία εξελίχθηκε ικανοποιητικά στην πρώτη της φάση (αξιολόγηση 2016)" ανέφερε η κ. Γεροβασίλη ειδικά, αν προσμετρηθεί ότι για 10 χρόνια δεν είχαν γίνει κρίσεις στο δημόσιο. "Πολλοί προϊστάμενοι είχαν πάρει τη θέση με ένα τηλέφωνο προεκλογικά το 2015" πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.