4 Ιαν 2018

Η Ελλάδα αφήνει πίσω της τα μνημόνια, η πρώτη συλλογική σύμβαση εργασίας είναι γεγονός, με 1.100 ευρώ κατώτερο μισθό και επαναφορά 13ου και 14ου μισθού!

Επανέρχεται η εξέλιξη σε χρονοεπίδομα και κλιμάκια, που είχαν κοπεί από το 2011, θεσμοθετούνται κοινωνικές παροχές, όπως επίδομα βρεφονηπιακού σταθμού, επίδομα κατασκηνώσεων, κάλυψη πρόσθετης νοσοκομειακής και εξωνοσοκομειακής περίθαλψης


   Μια πάρα πολύ θετική εξέλιξη στα εργασιακά, που αποτυπώνει την αλλαγή κλίματος και σηματοδοτεί την είσοδο στην μεταμνημονιακή εποχή, συνέβη χθες και φυσικά δεν την έμαθε κανένας, γιατί τα κανάλια την απέκρυψαν επιμελώς!
   Κι εγώ το άκουσα, πριν από λίγο, από τον Σωτήρη Καψώχα, στην εκπομπή "Δεύτερη Ματιά" της ΕΡΤ, που τελικά είναι από τις λίγες πραγματικά ενημερωτικές εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης.
   Χθες, λοιπόν, 7 μήνες πριν τον Αύγουστο, οπότε ολοκληρώνεται το πρόγραμμα και τελειώνουν τα μνημόνια, 8 μήνες πριν τον Σεπτέμβριο, οπότε η κυβέρνηση θα επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, η διοίκηση του ΟΛΠ υπέγραψε συλλογική σύμβαση εργασίας, που είναι διετής και σύμφωνη με τις διατάξεις του Ν. 1876/1990, με τους εκπροσώπους των εργαζομένων.
   Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ), οι αμοιβές προσδιορίζονται για νεοπροσλαμβανόμενο υπάλληλο υποχρεωτικής εκπαίδευσης, χωρίς προϋπηρεσία και οικογενειακές υποχρεώσεις, κατ΄ελάχιστον στα 1.100 ευρώ και φθάνουν για εργαζόμενους με 33 χρόνια υπηρεσίας στα 2.700 ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται εξειδικευμένα επιδόματα και επιδόματα ευθύνης. 
   Επανέρχεται η χορήγηση του 13ου και 14ου μισθού, η οποία είχε περικοπεί με τους μνημονιακούς νόμους από το 2011.
   Επανέρχεται η εξέλιξη σε χρονοεπίδομα και κλιμάκια η οποία είχε διακοπεί από το 2011. 
   Θεσμοθετούνται κοινωνικές παροχές, όπως επίδομα βρεφονηπιακού σταθμού, επίδομα κατασκηνώσεων, κάλυψη πρόσθετης νοσοκομειακής και εξωνοσοκομειακής περίθαλψης, καθώς και μια σειρά από άλλες κοινωνικές παροχές.
   Κι όσο κι αν οι "κουκουλοφόροι" της τρόικας εσωτερικού θα ήθελαν να "καρφώσουν" αυτή την τόσο θετική  εξέλιξη στους Ευρωπαίους, μιας και το πρόγραμμα δεν έχει λήξει ακόμα, οι θεσμοί θεωρούν πλέον δεδομένη την έξοδο της Ελλάδας από την μέγγενη των μνημονίων και αυτά πλέον είναι "πταίσματα".
   Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και αυτό, σιγά-σιγά αρχίζει να αποτυπώνεται και στην καθημερινότητα.
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.