19 Νοε 2017

Όλγα Γεροβασίλη: Ο τρόπος δόμησης στη χώρα μας στήθηκε για να εξυπηρετηθεί και το προσωπικό συμφέρον του μικροϊδιοκτήτη ή μεγαλοϊδιοκτήτη με τη συνενοχή εργολάβων και αρχών που αδειοδοτούσαν - VIDEO

- Θα αποδοθούν ευθύνες αφού κλείσουν οι πληγές της Δυτικής Αττικής
- Η χώρα πρέπει να κάνει τα αναγκαία βήματα, με όσες ρήξεις κι αν απαιτούνται, προκειμένου να μην επαναλαμβάνονται τα φαινόμενα αυτά

   Για τις δραματικές στιγμές που ζουν οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής και κυρίως οι οικογένειες που έχασαν ανθρώπους, αλλά και για την αντίδραση της κρατικής μηχανής μιλά αποκλειστικά στο asfalistiko.gr η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη.
   «Πραγματικά είναι δραματικές στιγμές και κυρίως για τις οικογένειες που τις βιώνουν αλλά και για όλους εμάς που μας συγκλονίζουν τα γεγονότα που παρακολουθούμε στιγμή προς στιγμή. Και δυστυχώς, ακόμα το δράμα δεν έχει τελειώσει, διότι η βροχή συνεχίζεται και τ’ ακραία καιρικά φαινόμενα δεν έχουν ολοκληρωθεί. Η στιγμή είναι πολύ δύσκολη και πολύ σύνθετη για να μπορεί κάποιος άνετα να σταθεί στην απόδοση ευθυνών σε αυτή τη φάση», τονίζει η κ. Γεροβασίλη.
   «Τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής βεβαίως είναι μεγάλα και είναι -αν θέλετε- η “μεγάλη εικόνα”. Ωστόσο, στη χώρα μας διαχρονικά ξέρουμε πως όταν έχουμε τέτοια φαινόμενα έχουμε και σοβαρές επιπτώσεις, όχι, βέβαια, στο μέγεθος που ζούμε αυτές τις μέρες», υπογραμμίζει.
   Αναφερόμενη στις πιθανές ευθύνες για την καταστροφή, υπογραμμίζει ότι «έχουμε μια πόλη χτισμένη πάνω σε ρέμα. Προφανώς και υπάρχουν ευθύνες και προφανώς (η Μάνδρα) δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα. Όλοι ξέρουμε πώς στήθηκε ο τρόπος δόμησης στη χώρα μας. Στήθηκε για να εξυπηρετηθεί και το προσωπικό συμφέρον του μικροϊδιοκτήτη ή μεγαλοϊδιοκτήτη με τη συνενοχή εργολάβων και αρχών που αδειοδοτούσαν κλπ. Νομίζω ότι υπάρχει σειρά ευθυνών κι ίσως είναι δύσκολο να ανατρέξει κανείς για να βρει τον έναν υπεύθυνο. Κατά την άποψή μου ποτέ δεν είναι ένας», επισημαίνει και συμπληρώνει: «Νομίζω ότι θα έχουμε την ευκαιρία στη συνέχεια, αφού κλείσουν πληγές, οι οποίες δεν κλείνουν για τις οικογένειες που έχασαν ανθρώπους, ό,τι κι αν δηλώσει η περιφέρεια, ο υπουργός ή ο πρωθυπουργός. Τουλάχιστον, πρέπει στην πορεία να δικαιωθούν αυτοί οι άνθρωποι, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι η χώρα πρέπει να κάνει τα αναγκαία βήματα, με όσες ρήξεις κι αν απαιτούνται, προκειμένου να μην επαναλαμβάνονται τα φαινόμενα αυτά».



   Σε ό,τι αφορά τα αντανακλαστικά του κράτους στην καταστροφή της Δυτικής Αττικής, τονίζει ότι «σε αυτή τη φάση όλες οι δυνάμεις της κρατικής μηχανής, από τους δήμους και την περιφέρεια ως τα υπουργεία, κινητοποιήθηκαν και οι άνθρωποι με αυτοθυσία προσπάθησαν να λύσουν προβλήματα».
   Ωστόσο, η κ. Γεροβασίλη στέκεται με αφορμή όσα συνέβησαν στη Μάνδρα και στο μείζον ζήτημα της στελέχωσης του Δημοσίου, υπογραμμίζοντας ότι γίνεται «και μια άλλη συζήτηση που είναι χρήσιμη στο δημόσιο λόγο. Λέμε ότι έχουμε μεγάλο Δημόσιο και συνήθως ξεχνάμε τι είναι Δημόσιο. Είναι όλες αυτές οι υπηρεσίες που είναι υποστελεχωμένες και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα που ζούμε. Όλοι αυτοί οι μηχανισμοί έχουν αφυδατωθεί, κυρίως τα τελευταία μνημονιακά χρόνια, αλλά και πριν σε εποχές ευδαιμονίας δεν στελεχώθηκαν ορθολογικά, ώστε να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν το μικρό, το μεσαίο και το μεγάλο πρόβλημα. Έτσι σήμερα χρειάζεται να δουλέψουν επί 24ωρα άυπνοι. Αυτό το βλέπουμε και στις πυρκαγιές, στις οποίες ζούμε αντίστοιχες ανεπάρκειες. Ωστόσο, και με τη δύναμη των ανθρώπων που θέλουν να βοηθήσουν πολλαπλασιάζεται η απόδοση της κρατικής μηχανής, αλλά πάλι αυτό δεν αρκεί. Νομίζω ότι ορθολογικά θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που εμφανίζονται στη σημερινή εποχή», σημειώνει.

Αύριο, διαβάστε-δείτε τη συνέχεια της συνέντευξης της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγας Γεροβασίλη. Μιλά στο asfalistiko.gr για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων που τελειώνει το πελατειακό κράτος, και τον μικροπολιτικό "πόλεμο" για την αξιολόγηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.