8 Οκτ 2017

Άνοιξε τις πόρτες του το Μουσείο του Άγγελου Σικελιανού στη Λευκάδα - ΦΩΤΟ & VIDEO

Μια ξεχωριστή μέρα για τη Λευκάδα

   Τους πρώτους επισκέπτες υποδέχθηκε το Μουσείο του Άγγελου Σικελιανού στη Λευκάδα, που στεγάζεται στο σπίτι του ποιητή, στο ιστορικό κέντρο του νησιού.
   Το μουσείο ανατρέπει όλα όσα μέχρι σήμερα γνωρίζαμε. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό και ζωντανό μουσείο. Απευθύνεται σε όλους και όχι σε μυημένους με την ποίηση ή την λογοτεχνία, επισκέπτες.
   Ένας βιωματικός χώρος όπου, η διεθνούς εμβέλειας λογοτεχνική προσωπικότητα του Λευκαδίτη ποιητή, ο οποίος υπήρξε εννέα φορές υποψήφιος για το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας, παρουσιάζεται και αναλύεται σε βηματισμό με την ζωή του.
   Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν περισσότερα από 100 εκθέματα, που συγκεντρώθηκαν από άλλα μουσεία και συλλογές και ξετυλίγουν το κουβάρι της προσωπικής ζωής του ένδοξου ποιητή και τη διεθνή εμβέλεια της λογοτεχνικής του προσωπικότητας.
   Για την αναστήλωση και την ολοκλήρωση του «Μουσείου Άγγελος Σικελιανός» χρειάστηκαν περισσότερα από οχτώ χρόνια, ενώ η μουσειολογική μελέτη έγινε από πολυμελή ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με υπεύθυνη της μουσειολογικής μελέτης την καθηγήτρια στο ΑΠΘ Ματούλα Σκαλτσά, τον καθηγητή του ΑΠΘ Πάνο Τζώνο με τους συνεργάτες του, ενώ την επιστημονική εποπτεία της έρευνας είχε η καθηγήτρια του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αθηνά Βογιατζόγλου. Τη μελέτη αποκατάστασης έκανε ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ Παναγιώτης Τουλιάτος με τους συνεργάτες του.
   Το ερειπωμένο σπίτι του ποιητή στη Λευκάδα, αγοράστηκε από την Εθνική Τράπεζα το 2009. Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος δια της Διεύθυνσης Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Τράπεζας και του Ομίλου, της Γενικής Διεύθυνσης Ακίνητης Περιουσίας της Τράπεζας και του Ομίλου και του Τομέα Τεχνικών Υπηρεσιών ανέλαβε την εποπτεία του όλου εγχειρήματος, όπου μετά την αναστήλωση και την αποκατάσταση του, το παρέδωσε στα τέλη του περασμένου Μάρτη, στο Δήμο Λευκάδας.
   «Είναι ένα πρωτοποριακό μουσείο που συνδυάζει το παλιό με το καινούριο. Είναι καινούριες τεχνολογίες και ταυτόχρονα, με τα εκθέματα που αγοράστηκαν από τον Δήμο Λευκάδας, θα έχουμε ένα εντυπωσιακά σύγχρονο Μουσείο. Το μεγάλο στοίχημα είναι πως αυτό θα μπορέσουμε να το αξιοποιήσουμε για το καλό του Δήμου μας και για εκπαιδευτικούς σκοπούς, αλλά και για λόγους που έχουν να κάνουν με τον πολιτισμό και την κουλτούρα της Λευκάδας» είχε δηλώσει τότε ο δήμαρχος Κώστας Δρακονταειδής.
   «Η σημερινή, ευτυχής περίσταση αναδεικνύει για μια φορά ακόμη τη σπουδαία συνεισφορά του Επτανησιακού πολιτισμού τόσο στην Ελλάδα αλλά και στα διεθνή πολιτιστικά πεπραγμένα. Aπό σήμερα, οι πολίτες της Λευκάδας, αλλά και όλης της χώρας μπορούν να είναι περήφανοι, να "ηχήσουν τις σάλπιγγες" (όπως προέτρεπε ο μέγας ποιητής, σε μια κομβική στιγμή της Ελληνικής ιστορίας, στην κηδεία του Παλαμά, μέσα στα πικρά χρόνια της κατοχής) για να διατρανώσουν την ίδρυση του σπουδαίου αυτού μουσείου, το οποίο ήδη συγκεντρώνει πάνω του τα βλέμματα όλου του κόσμου. τόνισε στην ομιλία του ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Επτανήσιος, Σταύρος Κοντονής, που εκπροσώπησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην τελετή εγκαινίων του Μουσείου.
   Προσθέτοντας ότι «θα ήταν ισχυρή παράλειψη εκ μέρους μου, αν δεν απέδιδα τις προσήκουσες ευχαριστίες προς τον χορηγό, η ανιδιοτελής προσφορά του οποίου κατέστησε εφικτή την δημιουργία του μουσείου. Είναι πρόδηλο ότι ο ιδιωτικός τομέας, όταν λειτουργεί με το πνεύμα της υπευθυνότητας, της λογοδοσίας και της κοινωνικής ανταπόδοσης αποτελεί ευτυχές συμπλήρωμα της κρατικής πρόνοιας».
   Τα περισσότερα εκθέματα όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου, Σπύρος Αρβανίτης, αγοράστηκαν από τον Στέλιο Καμπανάρη, ανιψιό της Άννας Σικελιανού. Μεταξύ των εκθεμάτων είναι τα υφαντά της συζύγου του Άγγελου Σικελιανού, Άννας, που ύφαινε για τις Δελφικές γιορτές, πανοπλίες, προσωπικά αντικείμενα όπως το μελανοδοχείο του ποιητή, βιβλία και πολλά άλλα.
   Συγκινητική ήταν η παρουσία και η ομιλία της δισέγγονης του Σικελιανού Heleni Sikelianos, που έφθασε στη Λευκάδα, από την Αμερική, λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η εκδήλωση.
   Γοήτευσε με την απλότητά της και την αύρα της. Καταχειροκροτήθηκε για την εμπνευσμένη ομιλία της, μιλώντας ως γνήσια απόγονος των Σικελιανών, για ιδανικά και αξίες πανανθρώπινες.
   Η κ. Σικελιανού συγκίνησε το κοινό, μιλώντας για τα συναισθήματα που της γεννά η παρουσία της στο χώρο, το να στέκεται μπροστά από την φωτογραφία του προπάππου της, που τόσο μοιάζει με τον πατέρα της. “Οι απόγονοι του Άγγελου μοιάζουν συχνά να προέρχονται από άλλο κόσμο και δεν είχαν πάντα εύκολες στιγμές. Γι’ αυτό είμαι πολύ περήφανη να μοιράζομαι τα επιτεύγματά τους μαζί σας απόψε“.
   Την ίδια ώρα, τεκμήρια του έργου και της ζωής του ποιητή, δώρισαν στο Μουσείο, μεγάλοι συλλέκτες, καθώς και μουσεία και φορείς της χώρας, μεταξύ αυτών το Μουσείο Μπενάκη, η Ακαδημία Αθηνών, το Κέντρο Μικρασιατικών Μελετών, το Μουσείο «Atelier» Σπύρου Βασιλείου, το Μουσείο Γλυπτικής «Ν.Περαντινός», η Βιβλιοθήκη της Βουλής, η Χαραμόγλειος Βιβλιοθήκη Λευκάδας και ο εκδοτικός οίκος «Ίκαρος».



   Πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τα εκθέματα του μουσείυο «Άγγελος Σικελιανός» μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.

πηγές: LefkadaPress, AromaLefkadas, MyLeykada

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.