6 Οκτ 2017

Το μετέωρο βήμα πριν τη μεταμόσχευση

Γράφει η φίλη Δήμητρα, σε λίστα μεταμόσχευσης καρδιάς από τον Μάρτιο του 2017 και σε μηχανική υποστήριξη καρδιακής λειτουργίας από πενταμήνου

   Αλήθεια, έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι είναι η μεταμόσχευση; Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (www.eom.gr), αποτελεί μια από τις πιο μεγάλες κατακτήσεις τουυ 20ού αιώνα και συνιστά πλέον θεραπευτική πρακτική. Οδηγεί σε αποκατάσταση λειτουργιών του σώματος που μέχρι πρότινος είχαν χαθεί ή υποκατασταθεί με μια μέθοδο μηχανικού τύπου.
   Συγκεκριμένα, αφορά μια χειρουργική διαδικασία κατά την οποία υγιή όργανα, ιστοί ή κύτταρα μεταφέρονται από έναν εκλιπόντα ή ζωντανό δότη σ’ ένα χρονίως πάσχοντα ασθενή, με σκοπό κάποιο όργανό του που βρίσκεται σε ανεπάρκεια να αποκατασταθεί.
   Η χώρα μας, δυστυχώς, βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις του Ευρωπαϊκού χάρτη δωρεάς οργάνων και μεταμοσχεύσεων. Η μείωση φυσικά των δοτών οδηγεί και σε μείωση των μεταμοσχεύσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία, μέχρι 8/5/2017, έχουμε 24 αποβιώσαντες δότες με 58 μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων και 22 μεταμοσχεύσεις από ζώντες δότες. Αντίστοιχα στην Ευρώπη, ο μέσος ευρωπαϊκός είναι στους 20 δότες α.ε.π, ενώ υπάρχουν χώρες που αξιοποιούν 35 δότες α.ε.π και ως εκ τούτου πραγματοποιούν χιλιάδες μεταμοσχεύσεις (όπου α.ε.π = ανά εκατομμύριο πληθυσμού). Αξίζει να σημειωθεί ότι σε χώρες όπως η Ισπανία (35.7 δότες/ε.π) οι κάτοικοι είναι όλοι δυνητικά δότες, εκτός αν οι ίδιοι επιλέξουν το αντίθετο, ενώ π.χ στη Γερμανία, κανείς δεν είναι δότης εκτός και αν το επιλέξει ή το δηλώσει ο ίδιος.
   Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, αυτή την στιγμή στην Ελλάδα υπολογίζονται 157 ασθενείς εν αναμονή ηπατικού μοσχεύματος, 34 ασθενείς εν αναμονή καρδιακού μοσχεύματος και 1214 ασθενείς εν αναμονή νεφρικού μοσχεύματος. Σε λειτουργία έχουμε 5 μονάδες μεταμόσχευσης νεφρού, 1 μονάδα μεταμόσχευσης ήπατος και 1 μονάδα μεταμόσχευσης καρδιάς. Στην Ελλάδα πραγματοποιούνται μεταμοσχεύσεις νεφρού από αποβιώσαντα και ζώντα δότη και μεταμοσχεύσεις ήπατος ενηλίκων και καρδιάς ενηλίκων από αποβιώσαντα δότη. Δεν πραγματοποιούνται παιδιατρικές μεταμοσχεύσεις ήπατος και καρδιάς, μεταμοσχεύσεις πνευμόνων, εντέρου, παγκρέατος και νησιδίων.
   Από το 2007, ο ΕΟΜ έχει θεσπίσει την 1η Νοεμβρίου ως «Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων». Η Ημέρα Δωρεάς Οργάνων προσπαθεί να δώσει στους πολίτες κατάλληλα ερεθίσματα ώστε να συζητήσουν με το περιβάλλον τους τη στάση τους απέναντι σ’ αυτό το θέμα.
   Είμαι σε λίστα μεταμόσχευσης καρδιάς από τον Μάρτιο του 2017 και σε μηχανική υποστήριξη καρδιακής λειτουργίας από πενταμήνου. Δύσκολος δρόμος με πολλές στροφές και ανηφόρες, ίσως το πιο μεγάλο μάθημα της ζωής μου. Είμαι νοσηλεύτρια με εξειδίκευση στην ψυχική υγεία και ζω την ζωή μου πλέον στην απέναντι όχθη σαν ασθενής. Είναι μεγάλη η πρόκληση να βλέπεις τα πάντα να ξεκινούν από την αρχή με άλλους όρους.
   Ενημερωθείτε για τη δωρεά οργάνων, πείτε ΝΑΙ στην υπέρτατη στάση αλτρουισμού.
   Είμαι μία από εσάς- ίσως κάποτε να είστε εσείς.
   Ευχαριστώ το blog του κ. Τατσιόπουλου για την φιλοξενία. (σημ: Δήμητρα, στ' αληθινά, εμείς, οι "υγιείς", πρέπει να σε ευχαριστήσουμε για τα δωρεάν μαθήματα ζωής).

Δήμητρα Μπασδέκη
Νοσηλεύτρια, Msc Ψυχικής Υγείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.