20 Σεπ 2017

Δημιουργείται αυτόνομο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών στο Νοσοκομείο Άρτας, με άμεση πρόσληψη 5 ειδικευμένων ιατρών

- Προσλήψεις άλλων δύο ιατρών, παθολόγου και εντατικολόγου για τη ΜΕΘ, στο Νοσοκομείο
- Σχεδιασμός για ολοκληρωμένη λειτουργία του ΚΕΦΙΑΠ

   Ολοήμερη επίσκεψη εργασίας στην Άρτα πραγματοποίησε ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ, Παναγιώτης Νικολόπουλος, την Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου, την οποία ολοκλήρωσε αργά το απόγευμα.
   Στην διάρκειά της, συνοδευόμενος από τον διοικητή του νοσοκομείου Άρτας Βασίλη Μπαλάσκα, επισκέφθηκε το Κέντρο Αποθεραπείας στο παλαιό Νοσοκομείο, είχε σύσκεψη με τον διοικητή Βησσαρίωνα Καραδήμα, έκανε επιτόπια αυτοψία στην πτέρυγα του δευτέρου ορόφου. που έμεινε αδιαμόρφωτη από το Γ’ ΚΠΣ, στο οποίο είχε ενταχθεί το υπόλοιπο κτήριο και μετατράπηκε σε υπερσύγχρονο κέντρο Αποθεραπείας, (χωρίς ωστόσο να λειτουργήσει ολοκληρωτικά έως σήμερα), και συνέχισε με το νοσοκομείο Άρτας, όπου μετά την ξενάγησή του σ’ όλους τους χώρους, πραγματοποίησε συσκέψεις παρουσία του Δ.Σ., με τους διευθυντές κλινικών και τμημάτων καθώς και με τον Σύλλογο Εργαζομένων.
   Όπως ανακοίνωσε ο κ. Νικολόπουλος, δρομολογούν τη δημιουργία αυτόνομου Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), με την άμεση πρόσληψη πέντε ειδικευμένων ιατρών, την ενίσχυση με φυσίατρο και άλλες ειδικότητες του ΚΕΦΙΑΠ (Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης Άρτας) στο παλιό Νοσοκομείο, την ένταξη σε προγραμματισμό από το 2018 για ανανέωση του πεπαλαιωμένου εξοπλισμού, την μεταφορά και των εργαστηρίων του ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ), από την Αράχθου στο χώρο του ΚΕΦΙΑΠ.
   Έχοντας την ολοκληρωμένη εικόνα των δεδομένων στο νομό, ο κ. Παναγιώτης Νικολόπουλος, μίλησε στα τοπικά ΜΜΕ ανακοινώνοντας την άμεση πρόσληψη πέντε ειδικευμένων ιατρών ώστε το τμήμα Επειγόντων Περιστατικών στο νοσοκομείο Άρτας να λειτουργήσει αυτόνομα. Αυτό αποτελεί σημαντική και ουσιαστική αναβάθμιση του νοσοκομείου Άρτας διότι -όπως εξήγησε και ο διοικητής του νοσηλευτικού Ιδρύματος που επέμεινε στο συγκεκριμένο ζήτημα με αίτημά του το προηγούμενο διάστημα Βασίλης Μπαλάσκας- κάθε περιστατικό θα αντιμετωπίζεται στο ΤΕΠ από τον αντίστοιχο γιατρό ειδικότητας και κυρίως θα παίρνει άμεσα το δρόμο του χωρίς καθυστερήσεις. Ο κ. Μπαλάσκας σε περαιτέρω αναφορά του στο θέμα ανακοίνωσε και την έναρξη εργασιών για τη διαμόρφωση του χώρου των Επειγόντων έτσι ώστε κατά περίπτωση να προωθούνται τα περιστατικά, ο τραυματισμός στο χειρουργικό τμήμα του ΤΕΠ, το έμφραγμα στο καρδιολογικό κλπ, με τους αντίστοιχους γιατρούς ειδικότητας που θα επιλαμβάνονται να εργάζονται αποκλειστικά στο ΤΕΠ, κι έτσι να ελαφρυνθεί σημαντικά το έργο και των γιατρών που απρόσκοπτα θα παράσχουν υπηρεσίες στις κλινικές. Σήμερα το βάρος που σηκώνουν οι γιατροί της Άρτας παρακολουθώντας παράλληλα κλινικές και επείγοντα είναι τεράστιο, ενώ και οι ασθενείς στο ΤΕΠ, αναμένουν τον ειδικευμένο γιατρό να κατέβει από την κλινική για να δει τις εξετάσεις και αντιστοίχως να δώσει οδηγίες, κρίνοντας αν ένα περιστατικό απαιτεί μόνο αγωγή ή και νοσηλεία.
   Στην Άρτα ίσως είναι δύσκολο να κατανοήσουμε πόσο σημαντική είναι η λειτουργία αυτόνομου ΤΕΠ, όμως σε πολλά νοσοκομεία αυτό έχει προηγηθεί και οι ασθενείς δεν περιμένουν στα επείγοντα να τους πάρει η σειρά, ούτε εξετάζονται δίπλα-δίπλα ο τραυματίας τροχαίου, με το πιθανό έμφραγμα.
   «Οι προσλήψεις θα γίνουν άμεσα με προκήρυξη και έως τέλος του μήνα», ανακοίνωσε ο κ. Νικολόπουλος ενώ ο κ. Μπαλάσκας δήλωσε ότι «Από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν και οι εργασίες διαμόρφωσης σ’ ένα μήνα θα είναι έτοιμο το αυτόνομο ΤΕΠ».

  Κέντρο Αποθεραπείας
   Για το ΚΕΦΙΑΠ, κοινή συνισταμένη των δηλώσεων κ. Νικολόπουλου και κ. Μπαλάσκα αποτελεί η διαπίστωση ότι πρόκειται για υπερσύγχρονο Κέντρο Αποθεραπείας, ενώ παράλληλα κοινή διαπίστωση τους και όλης της Αρτινής κοινωνίας, ότι αυτό δεν λειτούργησε κανονικά έως σήμερα. Ο κ. Νικολόπουλος τόνισε ότι «Πρέπει να λειτουργήσει, όμως θα απαιτηθεί πρόσληψη προσωπικού κάτι που θα προχωρήσει σταδιακά». Είπε χαρακτηριστικά: «Εκεί έχουμε το ΚΕΦΙΑΠ, που έως σήμερα υπολειτουργεί. Έχει μόνο διοικητικό προσωπικό, φυσικοθεραπευτή και λογοθεραπευτή, έχει κι έναν ακόμη φυσικοθεραπευτή με σύμβαση από τον ΟΑΕΔ, όμως το προσωπικό αυτό δεν επαρκεί προφανώς ούτε για την λειτουργία του ως ανοιχτού τύπου Κέντρο. Δηλαδή να δέχεται περιστατικά χωρίς να νοσηλεύονται μέσα. Θα προσπαθήσουμε να πάρουμε προσωπικό, φυσίατρο και άλλες ειδικότητες, ώστε να μπορέσει τουλάχιστον να λειτουργήσει, επεκτείνοντας την δραστηριότητά του ως τέτοιο Κέντρο ανοιχτό, πριν πάμε στον πιο πολύπλοκο στόχο της ολοκληρωμένης λειτουργίας που απαιτεί ρυθμίσεις με νομοθετική παρέμβαση όπως να φτιαχτεί ο νέος οργανισμός του και προσωπικό για να παρέχει υπηρεσίες νοσηλείας σε ασθενείς μετά την παροχή υπηρεσιών στο νοσοκομείο».

  Θα στηριχτεί και από το νοσοκομείο
   Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Βασίλης Μπαλάσκας δήλωσε σχετικά: «Είναι μια μονάδα με υψηλές προδιαγραφές για να εξυπηρετήσει κόσμο και δεν λειτούργησε σχεδόν ποτέ. Αποφασίσαμε, λοιπόν, αφού το αιτηθήκαμε και συμφώνησε και η 6η ΥΠΕ να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες για να λειτουργήσει αυτή η δομή. Μια δομή που πραγματικά θα βοηθήσει τον κόσμο ώστε μετά από ένα σοβαρό περιστατικό, ατυχήματος ή εγκεφαλικού, να μπορούν να θεραπευτούν στο Κέντρο Αποκατάστασης. Αρχικά θα λειτουργήσουν πάλι τα τμήματα φυσιοθεραπείας ενώ ζητήσαμε για τη συνέχεια λογοθεραπευτές για να βοηθήσουμε μικρά παιδιά όπως και εργοθεραπευτές. Ο διοικητής της 6η ΥΠΕ υποσχέθηκε να το υλοποιήσει άμεσα. Εμείς καταθέσαμε και τις προτάσεις μας για το πώς μπορούμε να στηρίξουμε την λειτουργία του και με γιατρούς από το νοσοκομείο που μπορούν να πηγαίνουν να παρέχουν υπηρεσίες, ενώ και η 6η ΥΠΕ θα φροντίσει να διορίσει εκεί έναν φυσίατρο που είναι απαραίτητος. Πάντως ένα το επισκεφθεί κανείς θα τα χάσει από την πολυτέλεια αυτής της δομής».

  Όλο μαζί το ΠΕΔΥ
   Τον προγραμματισμό μέσα στο 2018, εργασιών διαμόρφωσης της πτέρυγας του παλιού νοσοκομείου που παραμένει κλειστή, ώστε να στεγάσει τα εργαστήρια του ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ) αλλά και ιατρεία, ανακοίνωσε ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ, έχοντας ήδη διαμορφώσει εικόνα για τις ανάγκες που υπάρχουν στο ΠΕΔΥ. Ο ίδιος άλλωστε ανακοίνωσε πως ακόμη κι αν όλοι βλέπουν ότι η μεταφορά των ιατρείων του ΠΕΔΥ από το παλιό κτήριο (πρώην ΙΚΑ) ήταν επιτυχημένη και πράγματι εξυπηρετούνται καλύτερα, εντούτοις ο ίδιος απεφάνθη: «Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης», και επισήμανε σχετικά: «Μπορεί να μεταφέραμε τα ιατρεία του ΠΕΔΥ στο Κέντρο Αποθεραπείας και να είναι καλύτερα από το παλιό πρώην ΙΚΑ, όμως ακόμη υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης διότι οι χώροι είναι μικροί και φιλοξενούνται ανά δυο ειδικότητες» και πρόσθεσε: «Δεν θα σταματήσουμε εκεί, θα πάμε παραπέρα. Θα κάνουμε τα πράγματα ακόμα καλύτερα».
   Εξάλλου ανακοίνωσε την ενοποίηση των υπηρεσιών του ΠΕΔΥ στον ίδιο χώρο του παλαιού νοσοκομείου με μεταφορά των εργαστηρίων Μικροβιολογικό και ακτινολογικό από την οδό Αράχθου όπου βρίσκονται σήμερα ώστε να είναι άμεση η εξυπηρέτηση του πολίτη, αλλά και την ενίσχυση με προσωπικό όλων των ειδικοτήτων στο πλαίσιο μετατροπής του σε ένα Κέντρο Υγείας Άρτας. «Μέσα στο 2018 μπορούμε να αρχίσουμε να φροντίζουμε και για τη διαμόρφωση του χώρου και για το προσωπικό. Έτσι θα μετατραπεί σ’ ένα Κέντρο Υγείας, κι αυτό θα φέρει μια ελάφρυνση στο νοσοκομείο Άρτας, που θα απαλλαγεί από τα περιστατικά πρωτοβάθμιας υγείας και θα φτάνουν μόνο εκείνα που θα απαιτούν νοσηλεία».

  Κι άλλοι δυο γιατροί στο νοσοκομείο
   Ο διοικητής του νοσοκομείου, Βασίλης Μπαλάσκας, δήλωσε ικανοποιημένος από την δέσμευση υλοποίησης της πρότασής του για αυτόνομο ΤΕΠ, λέγοντας: «Για το σκοπό αυτό θα προχωρήσουν σε προσλήψεις πέντε ειδικευμένων γιατρών μέσα στο Σεπτέμβριο, ενώ παράλληλα από το νέο έτος, κατόπιν σχετικού αιτήματός μας, ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ δεσμεύτηκε να μας αυξήσει τον προϋπολογισμό. Διότι ο κ. Νικολόπουλος αντιλήφθηκε όσα ήδη καταγράφονται και με στοιχεία. Ότι δηλαδή το νοσοκομείο Άρτας δεν είναι ένα δευτεροβάθμιο νοσοκομείο αλλά έχει πια μετατραπεί σε τριτοβάθμιο, καλύπτοντας τις ανάγκες ενός μεγάλου πληθυσμού». Ο ίδιος επιπροσθέτως απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το ιατρικό προσωπικό επισήμανε: «Τον τελευταίο χρόνο έχουν γίνει πολλές προσλήψεις γιατρών, προσθέτοντας ότι «προχωρά ήδη η διαδικασία πρόσληψης παθολόγου, που θα μας έρθει αυτές τις ημέρες. Έχει προκηρυχτεί και η θέση ειδικευμένου ιατρού εντατικολόγου για τη ΜΕΘ που θα προληφθεί μέσα στο μήνα».

  Δεν έκαναν αιτήσεις για την ΤΟΜΥ
   Δεν επαρκούν οι αιτήσεις ιατρών στον διαγωνισμό για τις προσλήψεις προσωπικού ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι Τοπικές Μονάδες Υγείας, οπότε η ίδρυσή τους θα γίνεται σταδιακά.
   Αυτό ανακοίνωσε ο κ. Νικολόπουλος, επισημαίνοντας: «Δυστυχώς από τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν στην Άρτα δεν έχουμε προσφορά σε ιατρικό προσωπικό. Στις άλλες ειδικότητες, δηλαδή νοσηλευτικής, κοινωνικών λειτουργών, διοικητικών αιτήσεις υποβλήθηκαν, δεν εκδηλώθηκε όμως, μέχρις στιγμής τουλάχιστον, ενδιαφέρον γιατρών. Αυτό δημιουργεί ένα πρόβλημα στο να μπορέσουν να ανοίξουν, προς το παρόν, αυτές οι Τοπικές Μονάδες Υγείας. Απ’ ότι γνωρίζω είναι στους σχεδιασμούς του υπουργείου να ξανανοίξει η προκήρυξη γι’ αυτές τις θέσεις και στο βαθμό που θα έχουμε και ιατρική προσφορά θα ανοίγουν σταδιακά οι Μονάδες. Δεν έχει νόημα να ανοίξουν, όπως καταλαβαίνετε, χωρίς γιατρούς».
   Ασφαλώς ρωτήσαμε αν αυτό παρατηρήθηκε μόνο στην Άρτα και ο κ. Νικολόπουλος μας απάντησε πως κυρίως παρατηρείται στις περιφερειακές πόλεις. Και το στοιχείο που έδωσε είναι ότι από τον συνολικό αριθμό θέσεων που προκηρύχθηκαν υπήρξαν αιτήσεις μόλις για το 50%. Ως αιτία αυτής της εικόνας εκτιμάται ότι αποτελεί η μετανάστευση των νέων γιατρών και σε άλλες περιπτώσεις η απόφαση κάποιων να λειτουργήσουν, για οικονομικούς λόγους, ένα ιδιωτικό ιατρείο.

  Κέντρα Υγείας
   «Επίκειται προκήρυξη για 450 θέσεις πανελλαδικά ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων για να στελεχώσουν τις δομές υγείας σε κάθε πόλη και σε κάθε Κέντρο Υγείας στο κέντρο και την περιφέρεια της χώρας», ανέφερε ο κ. Νικολόπουλος όταν θέσαμε το ζήτημα στελέχωσης των Κέντρων Υγείας του νομού με ιατρικό προσωπικό.
   Ο ίδιος παραδέχθηκε το γεγονός ότι υπάρχουν προβλήματα σε Κέντρα Υγείας της Άρτας «όχι όμως περισσότερα απ’ ότι σε άλλες περιοχές», όπως είπε. Επέμεινε επίσης στην ανάγκη αναδιοργάνωσης ώστε οι γιατροί των ΚΥ να επισκέπτονται συχνότερα τα Περιφερειακά και τοπικά ιατρεία όπου υπάρχουν δικαιολογημένα παράπονα για αραιή παρουσία γιατρού. Μάλιστα ο ίδιος έκανε γνωστό ότι προ καιρού δέχθηκε την επίσκεψη αντιπροσωπείας κατοίκων του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη για το λόγο αυτό, με τους οποίους συζήτησε το θέμα και επισήμανε σχετικά: «Έχουν δίκιο σε ότι αφορά την αραιή παρουσία γιατρού στα περιφερειακά ιατρεία. Η εκτίμησή μου είναι ότι αυτό μπορεί να καλυφτεί σε συνεργασία με το υπάρχον προσωπικό του Κέντρου Υγείας, όμως δεν το λέω με απόλυτη σιγουριά. Θα το δούμε. Και πάντα σε συνδυασμό με μια καλύτερη κατανομή και με κάποια ενίσχυση που μπορεί να υπάρξει, νομίζω ότι μπορεί να λειτουργήσει εκεί ένα περιφερειακό ιατρείο που να καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων αυτών των περιοχών».

  Για τα ασθενοφόρα στα Κ.Υ.
   «Με ασθενοφόρα και οδηγούς τα ΚΥ κ. Διοικητά», ρωτήσαμε τον κ. Νικολόπουλο, ο οποίος απάντησε: «Καταλαβαίνετε ότι ορισμένες φορές σημαντικότερο και από τον γιατρό ακόμη είναι να υπάρχει ασθενοφόρο» και πρόσθεσε: «Αυτή τη στιγμή έχουμε έλλειψη ασθενοφόρων στα ΚΥ που εν τω μεταξύ συνεργάζονται με το ΕΚΑΒ ώστε να μην παρατηρείται αλληλοκάλυψη αλλά αλληλοϋποστήριξη. Γι’ αυτό και το πρόγραμμα των οδηγών των ΚΥ συνδυάζεται και με το αντίστοιχο του ΕΚΑΒ για να μπορούν να συντονίζουν τα προγράμματά τους. Έχουμε βλάβες σε ασθενοφόρα που μέχρι να αποκατασταθούν μένουν εκτός μάχης. Αναμένουμε και τα νέα ασθενοφόρα είτε μέσω του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος είτε μέσα από διαγωνισμό του ΕΚΑΒ, ώστε να γίνει καλύτερη κατανομή».

πηγή: ΗΧΩ της Άρτας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.