14 Ιουν 2017

Όλα τα φαρμακευτικά βότανα και αρωματικά φυτά της Ηπείρου στον... υπολογιστή μας!

Η Ήπειρος είναι μια περιοχή με μεγάλη ποικιλότητα φαρμακευτικών φυτών

   Το εργαστήρι Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων προχώρησε στη δημιουργία του site, με ονομασία "Φαρμακευτικά Φυτά της Ηπείρου", το οποίο παρουσιάζει και παρέχει πληροφορίες σχετικά με τα φαρμακευτικά βότανα και αρωματικά φυτά της Ηπείρου.
   Η επιστημονική υπεύθυνη του έργου, καθηγήτρια Φαρμακολογίας Μαρία Κωνσταντή, μιλώντας στην ΕΡΤ Ηπείρου, τόνισε ότι η καταγραφή έγινε στο πλαίσιο επιστημονικής έρευνας, προκειμένου μελετητές και ενδιαφερόμενοι να έχουν τη δυνατότητα άντλησης πληροφοριών, σχετικά με τις επίσημες και λαϊκές ονομασίες των φυτών, τη μορφή τους, τις δραστικές ουσίες που περιέχουν, τις φαρμακολογικές ιδιότητες, τις ανεπιθύμητες ιδιότητες και την ενδεχόμενη τοξικότητά τους.
   Όπως διαβάζω στην αρχική σελίδα του ιστότοπου:
   
   Από τα βάθη των αιώνων έρχεται η χρήση των βοτάνων στην θεραπευτική. Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Κινέζοι εντρύφησαν στις θεραπευτικές ιδιότητες των φαρμακευτικών φυτών και μετέφεραν τις πολύτιμες γνώσεις τους στις επόμενες γενεές. Η ανάπτυξη της χημείας και των βιολογικών επιστημών συντέλεσε στην μέγιστη αξιοποίηση αυτής της γνώσης. Κατ’αρχήν οδήγησε στην απομόνωση των δραστικών ουσιών, στις οποίες οφείλονται οι θεραπευτικές δράσεις των φυτών. Στην συνέχεια, συντέθηκαν βελτιωμένα μόρια με καλύτερο προφίλ φαρμακολογικών δράσεων και μικρότερη τοξικότητα και μελετήθηκαν οι μηχανισμοί, μέσω των οποίων οι φαρμακευτικές ουσίες ασκούν τις φαρμακολογικές ή τοξικές δράσεις τους. Παρ’ότι σήμερα, τα φάρμακα που συνταγογραφούνται στις δυτικές χώρες συντίθενται κατεξοχήν στα εργαστήρια των φαρμακοβιομηχανιών, οι δρόγες εξακολουθούν να κατέχουν μερίδιο στη λαϊκή θεραπευτική. Αποτελούν πηγή έμπνευσης για τους σύγχρονους ερευνητές. Σε περιπτώσεις, που η σύγχρονη φαρμακευτική χημεία αδυνατεί να σχεδιάσει συνθετικά φάρμακα για ανθιστάμενα ή σοβαρά νοσήματα, οι επιστήμονες αναζητούν τις απαντήσεις και τις λύσεις στα βότανα.
   Η ηλεκτρονική αυτή βάση σχεδιάστηκε με τρόπο ώστε να παρέχει πληροφορίες σχετικά με τα βότανα της Ηπείρου, περιοχής με μεγάλη ποικιλότητα φαρμακευτικών φυτών. Ο μελετητής μπορεί να ανασύρει πληροφορίες σχετικές με τις επίσημες και λαϊκές ονομασίες των φυτών, τη μορφή τους, τις δραστικές ουσίες που περιέχουν, τα μέρη του φυτού που τις περιέχουν, τον τρόπο λήψης, τις φαρμακολογικές ιδιότητες και εφαρμογές καθώς και τις ανεπιθύμητες ιδιότητες και την ενδεχόμενη τοξικότητά τους. Μπορεί επίσης, να βρει και ενδεικτική βιβλιογραφία για περαιτέρω μελέτη. Σε καμία όμως περίπτωση η βάση αυτή δεν συνιστά θεραπευτικό οδηγό για ατομική χρήση. Θα πρέπει πάντοτε να λαμβάνεται η γνώμη του θεράποντος ιατρού πριν τη λήψη κάποιου παρασκευάσματος βοτάνων, γιατί ενδέχεται να αλληλεπιδρά με άλλα φάρμακα και να τροποποιεί σοβαρά τη δράση και τοξικότητά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.