23 Μαΐ 2017

Έληξε η ομηρία 150 οικογενειών στις Εργατικές Κατοικίες Άρτας - VIDEO

- Αποκαλύψεις για τον τρόπο που μπήκε η "θηλειά" στο λαιμό τους
- Μεγάλες ελαφρύνσεις και άρση κάθε άδικης επιπρόσθετης κοστολόγησης για τους δικαιούχους


   Πραγματοποιήθηκε, χθες το βράδυ, με μεγάλη συμμετοχή των κατοίκων -και κατά την παρουσίαση και στη συζήτηση που ακολούθησε- η ανοιχτή εκδήλωση που είχε ως σκοπό να ενημερωθούν οι κάτοικοι των κατοίκων των Εργατικών Κατοικιών Άρτας, από τον γ.γρ. υπ. Εργασίας Ανδρέα Νεφελούδη, για τις υπουργικές αποφάσεις που τους βγάζουν από το καθεστώς ομηρίας και τους καθιστούν, με αξιοπρέπεια, κύριους των σπιτιών τους.
   Λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε και να ακούσετε στο video που ακολουθεί.
   Συνοπτικά, ανακοινώθηκαν οι υπουργικές αποφάσεις του υπ. Εργασίας που έχουν ήδη πάρει ΦΕΚ, για:
   - Δραστική μείωση της τιμής παραχώρησης στα 300 ευρώ/τ.μ. (μέχρι τώρα, η μ.τ. ήταν πανελλαδικά στα 735 ευρώ ευρώ/τ.μ., στην Άρτα 450 ευρώ ευρώ/τ.μ)
   - Επιμήκυνση του αριθμού των δόσεων από τις 240 στις 360 (+10 χρόνια δηλαδή)
   - Έκπτωση 50% για τους πολύτεκνους.
   - Έκπτωση 20% για ευάλωτες κοινωνικές κατηγορίες όπως τρίτεκνοι, οικογένειες που έχουν άτομα με ειδικές ανάγκες ή με αναπηρία 67%, ανέργους, συνταξιούχους, μονογονεϊκές οικογένειες κ.α.
   - Παράταση αποπληρωμής για τους ανέργους τριών χρόνων.



Ανδρέας Νεφελούδης: Θα μπορούσαμε να έρθουμε πριν ένα χρόνο, να σας πούμε τι ΘΑ κάνουμε. Προτιμήσαμε να το σχεδιάσουμε, να βγουν πρώτα οι υπουργικές αποφάσεις και μετά να έρθουμε.


Όλγα Γεροβασίλη: Χρέος της κυβέρνησής μας είναι να βάλει στο προσκήνιο τις κοινωνικές ομάδες που έδωσαν τα περισσότερα και δικαιούνται το μεγαλύτερο μερίδιο στην επόμενη μέρα μετά τα μνημόνια.
Είμαστε εδώ σήμερα, επιτόπου, ν' ακούσετε, να συζητήσουμε, σ' έναν ελεύθερο διάλογο, μιας και όπως ξέρετε, ο άμεσος διάλογος, χωρίς διαμεσολάβηση και ιδιαίτερα στις συνθήκες, που όπως ξέρετε, με την παραπληροφόρηση, που κυκλοφορεί, καμία θετική κίνηση δεν φτάνει στον αποδέκτη της.
Είναι πάρα πολλά αυτά που έχουν γίνει, ως θετικά βήματα, ωστόσο είναι αδύνατον κάποιος να το πληροφορηθεί, εκτός κι αν τον αφορά άμεσα και το ζήσει, καθώς υπάρχει ένα συστημικό κομμάτι μιντιακό, το οποίο, όπως αντιλαμβάνεστε, για πρώτη φορά στα ελληνικά δεδομένα, βρίσκεται τόσο σκληρά απέναντι, απέναντι σε μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση.



   Νωρίτερα, το μεσημέρι της Δευτέρας, πραγματοποιήθηκε κοινή συνέντευξη Τύπου του γ.γρ. υπ. Εργασίας, Ανδρέα Νεφελούδη και της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγας Γεροβασίλη.
   Αντιγράφω, από την τοπική εφημερίδα ΗΧΩ της Άρτας:
Την απόφαση του Υπουργείου Εργασίας να «σπάσει» ένα ακόμα απόστημα που έχει δημιουργηθεί στον τομέα της κοινωνικής παροχής προς τους εργαζόμενους μέσω του ΟΕΚ και που στο διάβα των χρόνων μετατράπηκε σε οικονομικό βραχνά για τον δικαιούχο εργαζόμενο-οικιστή, φτάνοντας στα όρια της πολιτικής ομηρίας, ανακοίνωσαν από την Άρτα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Δευτέρας 22 Μαΐου, η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης. Πρόκειται για 32.000 δικαιούχους εργατικών κατοικιών στη χώρα μας -μεταξύ των οποίων και 150 οικογένειες στην Άρτα- που βρίσκονται εγκλωβισμένοι με εργατικές κατοικίες για τις οποίες δεν έχουν λάβει παραχωρητήριο, είτε έχουν οφειλές δόσεων αποπληρωμής είτε έχουν πληρώσει ήδη ένα μεγάλο μέρος με τιμές όμως οι οποίες κάθε άλλο παρά συνιστούν κοινωνική παροχή του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.

Αναλυτικότερα, χθες το μεσημέρι, η κ. Γεροβασίλη, ο κ. Νεφελούδης και ο βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Τσίρκας επισκέφθηκαν τον τοπικό ΟΑΕΔ και την Επιθεώρηση Εργασίας στο νομό μας και ακολούθως το μεσημέρι -υπό τον συντονισμό του γραμματέα ΝΕ Άρτας του κόμματος Ιωσήφ Γκίκα- παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου, ενώ αργά το απόγευμα επρόκειτο να μιλήσουν σε ανοιχτή συγκέντρωση στο χώρο των νέων εργατικών κατοικιών.
Ο χώρος της ομιλίας δεν επιλέχθηκε τυχαία καθόσον, η είδηση στην συνέντευξη Τύπου, αφορούσε τις δυο νέες αποφάσεις ώστε να σταματήσει η ομηρία 32.000 οικογενειών σ’ όλη τη χώρα.
Αναλυτικότερα ο ΟΕΚ από το 1954 συνολικά έκτισε 52.000 σπίτια (εργατικές κατοικίες) εκ των οποίων για τις 32.000 υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες που έχουν οδηγήσει σε ομηρία χρόνων τους δικαιούχους - οικιστές. Πρόκειται δηλαδή για το 70% των εργατικών κατοικιών που ανεγέρθησαν και όπως τονίστηκε δεν μπορεί παρά να εγείρονται ερωτηματικά για τον χαρακτήρα της κοινωνικής αυτής παροχής.
Από τους 32.000 οικιστές όπως τόνισε ο Γ.Γ. του Υπ. Εργασίας οι 13.500 μεταξύ των οποίων 150 στην Άρτα, δεν έχουν πάρει οριστικά παραχωρητήριο. Η δεύτερη κατηγορία είναι αυτοί που έχουν πάρει οριστικά παραχωρητήρια και είναι σε εξέλιξη ο χρόνος αποπληρωμής με μεγάλο όμως αριθμό να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στις προβλεπόμενες δόσεις, για την οποία συνολικά στη χώρα αφορά σε 22.000 οικογένειες και στην Άρτα επίσης υπάρχουν αρκετοί στην κατηγορία αυτή στους δυο οικισμούς που έχουν δημιουργεί μετά το 1996. Και η τρίτη κατηγορία αφορά σε 8.500 περιπτώσεις που έχουν λάβει οριστικά παραχωρητήριο κι έχει παρέλθει η 20ετία ήτοι ο αριθμός των 240 δόσεων που προέβλεπε το παραχωρητήριο όμως δεν κατόρθωσαν να αντεπεξέλθουν κι έχουν δημιουργήσει χρέη.
Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά χρειάστηκε ένας χρόνος εργασίας στο αρμόδιο υπουργείο ώστε να συλλέγουν όλα τα στοιχεία και να εξευρεθεί λύση με συγκεκριμένες αποφάσεις για την κάλυψη όλων των περιπτώσεων, που ωστόσο στο σύνολό τους όπως αποδείχθηκε πέρα των άλλων είχαν να αντιμετωπίσουν και να πληρώσουν μια υπερκοστολογημένη παροχή.
Ο κ. Ανδρέας Νεφελούδης ανακοίνωσε ότι ο μέσος όρος ανά τετραγωνικό μέτρο που κοστολογούσε ο ΟΕΚ αυτές τις κατοικίες ήταν 718 ευρώ ανά τετραγωνικό ξεπερνώντας και την τιμή της ελεύθερης αγοράς ενώ έφτανε σε διάφορες περιοχές έως και τα 1000 ευρώ το τετραγωνικό και τα 1.100 ευρώ ανά τετραγωνικό!.
Αυτό συνέβαινε διότι ο χρόνος παράδοσης κατά κανόνα ξεπερνιόνταν κατά 2 με 3 χρόνια και στο διάστημα αυτό όπως τονίστηκε γινόντουσαν αναθεωρήσεις, υπερτιμολογήσεις, φτάνοντας στο τέλος να συγκαταλέγει στην τιμή για την κάλυψη αυτών των ποσών έως και τη γη ακόμη κι αν αυτή είχε δωρεάν παραχωρηθεί από Δήμους, είτε είχε απαλλοτριωθεί με χαμηλές τιμές του δημοσίου, είτε υπήρξε ακόμη και αγορά γης υπερτιμολογημένη.
«Πρέπει να γίνει αντικειμενική η σχέση του ΟΕΚ με τον πολίτη. Δεν το κάνουμε για λόγους λαϊκισμού. Αλλά διότι στο φινάλε- φινάλε δίναμε τα λεφτά μας όλοι μας οι εργαζόμενοι υπέρ ΟΕΚ και τα αποθεματικά του διότι πολλά έχουν ειπωθεί τα προστατέψαμε από τα νύχια του Βενιζέλου και το PSI. Και σήμερα ο ΟΕΚ θα μπορέσει να πάρει πίσω χρήματα από αυτά που έχει δώσει μέχρι σήμερα διότι συνολικά η οφειλή κοστολογείται σε 380 εκατ. ευρώ, και ένα μεγάλο ποσοστό θα επιστρέψει διότι ο πολίτης με άλλους όρους και τιμές θα πληρώσει ώστε να πάρει το παραχωρητήριο που έως σήμερα το στερούνταν. Θέλουμε να μπορέσουν οι άνθρωποι να πάρουν επιτέλους αυτό που τους ανήκει με καθεστώς αξιοπρέπειας και χωρίς πολιτική ομηρία χωρίς να οι άνθρωποι να ελπίζουν στο μέλλον ή να εγκαταλείπουν διότι δεν δίνονταν το παραχωρητήριο και είχαν εφεύρει ένα υβρίδιο, το προσωρινό όπως το είχαν ονομάσει παραχωρητήριο, ώστε να διατηρούν την κατάσταση αυτή...», εξήγησε ο κ. Νεφελούδης.

Αντί 2 εκατ. στα 4 εκατ. ευρώ οι εργατικές στην Άρτα!
«Σε κανέναν οικισμό δεν παραδόθηκε υποδομή εργατικών κατοικιών στην ώρα της» υπογραμμίστηκε και προστέθηκε ότι για την Άρτα εν προκειμένω ο προϋπολογισμός του συγκροτήματος Εργατικών κατοικιών (Άρτα 4) όπου συνολικά βρίσκονται 94 σπίτια, ήταν 2 εκατ. ευρώ και τέλος έφτασε 4.250.000 ευρώ! Κι αυτό το ποσό επιμερίζονταν τελικά στους ιδιοκτήτες – οικιστές, διότι έπρεπε στο τέλος να βγαίνει ο λογαριασμός για τον ΟΕΚ. Υπερβάσεις και αναθεωρήσεις, έφταναν να ξεπερνούν κατά πολύ στις περισσότερες περιπτώσεις το συνολικό ποσοστό της έκπτωσης του έργου.
Στην Άρτα η τιμή που χρεώθηκαν ανά τετραγωνικό οι εργατικές κατοικίες ήταν 418 ευρώ το τετραγωνικό και 443 ευρώ το τετραγωνικό στα δυο συγκροτήματα εργατικών κατοικιών που υπάρχουν.
Την ίδια στιγμή στις κατασκευές αυτές παρουσιάζονται πάμπολλες αυθαιρεσίες στην κατασκευή, που σημαίνει ότι με την παράδοση οριστικών παραχωρητηρίων θα καλούνταν οι πολίτες να πληρώσουν για τις αυθαιρεσίες που έχουν γίνει από την κατασκευή του ΟΕΚ, διότι πολλές φορές οι μελέτες δεν είχαν αλληλουχία με την υφιστάμενη έκταση εφαρμογής. (σ.σ.: υπάρχουν μέχρι και διαφορετικού προσανατολισμού συγκροτήματα από την αρχική μελέτη).

Τι ισχύει για να βγει η «θηλιά» 
Η λύση της θηλιάς και της ομηρίας των οικιστών που ανακοινώθηκε από τον κ. Νεφελούδη στην Άρτα χθες συμπεριλαμβάνει σοβαρές ελαφρύνσεις και άρση κάθε άδικης επιπρόσθετης κοστολόγησης για τους δικαιούχους.
Αναλυτικότερα αφαιρέθηκε από την τιμή ό,τι δεν οφείλονταν σε αντικειμενικούς λόγους κατασκευής και κακώς χρεώνονταν στον δικαιούχο, ήτοι κόστος γης, αναθεωρήσεις, υπερβάσεις φτάνοντας στη διαμόρφωση της μέσης ενιαίας τιμής 304,41 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο που είναι χαμηλότερη από την χαμηλότερη που υπάρχει ακόμη και για τιμές του 1996 που ήταν σε δραχμές. Μόνο πριν το 1996 υπάρχουν κάποιες χαμηλότερες τιμές. Η τιμή επιλέχθηκε ενιαία διότι όλοι έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά και όλοι ήταν εργαζόμενοι, και σήμερα η σχετική ερεύνα έδειξε ότι μεταξύ των 32.000 νοικοκυριών που βρίσκονται εγκλωβισμένοι με την υπόθεση αυτή του ΟΕΚ, το ποσοστό ανέργων, εκείνο των συνταξιούχων, το ποσοστό χηρείας κλπ σε όλες της περιοχές είναι το ίδιο (όπως και στην Άρτα). Οπότε η τιμή ορίστηκε ενιαία, στα 304,41 ευρώ το τετραγωνικό για όλους.
Ως προς τον τρόπο αποπληρωμής επίσης υπήρξε νέα απόφαση που διευκολύνει όλους. Και επί παραδείγματος χάρη ένα σπίτι με κόστος 42.000 ευρώ στην Άρτα με την μεταβολή αυτή στην τιμή φτάνει σήμερα στα 30.000 ευρώ. Ωστόσο κι επειδή θεωρήθηκε ότι ακόμη κι αυτό είναι δύσκολο σήμερα να αποπληρωθεί αποφασίστηκε με νέα απόφαση η αύξηση των δόσεων σε 360 από τις 240 που ήταν έως σήμερα. Και η έναρξη των δόσεων αρχίζει από την ημέρα που θα πάρει ο κάθε οικιστής στο χέρι του το παραχωρητήριο. Αν δηλαδή κάποιος δεν έχει πληρώσει καθόλου και αρχίσει να πληρώνει τώρα για ένα σπίτι των 100 τμ, σε 360 δόσεις θα πληρώνει περίπου 80 ευρώ το μήνα. Αν υπολογιστεί ότι αρκετοί έχουν πληρώσει κάτι τότε περίπου ο μέσος όρος δόσης κάθε μήνα θα είναι 40 με 50 ευρώ και θα μπορεί με αξιοπρέπεια ο κάθε ένας να πάρει το σπίτι του.

Έκπτωση 20% για ειδικές κατηγορίες 
Ειδική ρύθμιση όμως με έκπτωση περαιτέρω της τιμής ανά τετραγωνικό υπήρξε και ισχύει για τις ειδικές ομάδες μεταξύ των οποίων πέρα από την πολύτεκνη οικογένεια των 5 τέκνων που αναγνωρίζονταν από τον ΟΕΚ υπάγονται πλέον εκείνες με 3 και 4 τέκνα, συνταξιούχοι, μονογονεϊκές οικογένειες και οικογένειες με χηρεία, ΑμεΑ και εκείνες με ανίκανο προς εργασία μέλος (67% αναπηρία), που η τιμή ανά τετραγωνικό προσαρμόζεται σε 240 ευρώ.
Από το ποσό της πληρωμής ένα κάποιος πληρώσει μέσα στην πρώτη πενταετία το 60% του χαρίζεται το υπόλοιπο 40%. Αυτό ίσχυε από το παρελθόν όμως επιπρόσθετα το υπουργείο εργασίας πλέον θέσπισε και νέα διευκόλυνση ώστε όποιος μπορεί να πληρώσει το υπόλοιπο της οφειλής του μέσα σε ένα χρόνο έχει έκπτωση 50% και όποιος στην πενταετία έκπτωση 40%.
Και καθώς αρκετοί έχουν ήδη καταβάλει κάποιο ποσό σε δόσεις επισημάνθηκε ότι αν για 100 τμ κατοικία κάποιος έχει πληρώσει ήδη 42.000 με τις προηγούμενες τιμές (υπερτιμολογημένες), και αυτό έγινε μέσα στην πρώτη 5ετία παίρνει την έκπτωση του 40% κι αν το ποσό που έχει καταβάλει ξεπερνά τα 30.000 που σήμερα κοστολογείται η κατοικία του, τότε του επιστρέφει ο Οργανισμός τη διαφορά! Παίρνει δηλαδή το υπόλοιπο των χρημάτων του πίσω.
Για τους ανέργους υπάρχει η επιπρόσθετη ρύθμισης ώστε να μπορεί να διατηρήσει τις 360 δόσεις για την αποπληρωμή με μια απλή αίτηση για έξι μήνες παγωμένη και με δικαίωμα ανανέωσης για έξι συνολικά εξάμηνα ήτοι για 3 χρόνια, ενώ στο ποσό της οφειλής του δεδομένου ότι θα έχει διακόψει την αποπληρωμή απαλείφονται στο 50% οι τόκοι υπερημερίας και το υπόλοιπο κατανέμεται άτομα και ισόποσα στις 360 δόσεις.
Ακόμη ο Γ.Γ. του Υπ. Εργασίας υπογράμμισε την εφαρμογή του προγράμματος ΕΡΓΑΝΗ και επισήμανε ότι έχει ξεκάθαρη γνώση για την κατάσταση που επικρατεί ακόμη και στην Άρτα. Όταν ρωτήθηκε αν και πόσοι έλεγχοι έχουν γίνει από την Επιθεώρηση Εργασίας και σε πόσες περιπτώσεις επιβλήθηκε η ορθότητα και η υπεράσπιση του εργαζόμενου, ο κ. Νεφελούδης υπογράμμισε ότι «στην αγορά επικρατούν και καταγράφονται «Εργασιακές συνθήκες γαλέρας». Ο ίδιος απάντησε ότι έντονα κρούσματα υπάρχουν και στον τομέα του τουρισμού, ενώ και σε πολλές επιχειρήσεις δεν έχουν πληρωθεί όπως εντοπίστηκε τα δώρα του Πάσχα και των Χριστουγέννων. Για το λόγο αυτό η υπουργός επέβαλε πλέον με νόμο την πληρωμή τραπεζικά και μάλιστα τόνισε ότι ακόμη και για αυτές τις περιπτώσεις εντοπίστηκαν κρούσματα όπου ανάλγητοι εργοδότες έφταναν στο σημείο και ιδιαιτέρως σε χώρους εργασίας στην καθαριότητα κλπ, να πηγαίνουν μαζί με τον εργαζόμενο στην Τράπεζα όπου ναι μεν κατέθεταν το μισθό αλλά ζητούσαν κι έπαιρναν επιτόπου τα χρήματα πίσω. «Ήμασταν και θα είμαστε πολύ σκληροί με τέτοια περιστατικά», τόνισε ο ίδιος, ενώ σε συνεργασία με την κ. Γεροβασίλη υπογραμμίστηκε ότι ετοιμάζεται ο εκσυγχρονισμός των εκλεκτικών μηχανισμών και μάλιστα με ένα μόνο κωδικό θα ελέγχονται πλέον τα πάντα ήτοι μισθολογικές καταβολές, ασφαλιστικές εισφορές, το taxis, εργοδότη κι εργαζόμενου, ενώ ενίσχυση αναμένεται και στους ελεγκτικούς μηχανισμούς για τους οποίους και η κ. Γεροβασίλη υπογράμμισε ότι είναι προφανές πως εκείνους που σήμερα κουνούν το δάχτυλο δεν τους ενδιέφερε ούτε επιθυμούσαν τον έλεγχο και την υπεράσπιση των εργαζόμενων. Επίσημα ο κ. Νεφελούδης ανακοίνωσε ότι μπορεί κάποιος να κάνει ανώνυμες καταγγελίες στο 15512, τονίζοντας «κι εμείς εδώ είμαστε. Είμαστε εδώ!», τόνισε απευθυνόμενους σε όλους τους εργαζόμενους.

Με τους εργαζόμενους όλους στη θέση τους 
Η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη προέβη σε μια σειρά από σύντομες εξαγγελίες αναφορικά με μέτρα του υπουργείου για τον εκσυγχρονισμό και την οργάνωση του κράτους. Ξεκινώντας από το πρόγραμμα των ΚΕΠ που αποτελούν σημαντικό εργαλείο για την εξυπηρέτηση του πολίτη.
Η ίδια θέλησε να βάλει τα πράματα στη θέση τους αναφορικά με το δημόσιο τομέα και όσους υποδαυλίζουν διαρκώς κοινωνικό αυτοματισμό μιλώντας για το δημόσιο, ότι πρέπει να γνωρίζουν όλοι πως και τα νοσοκομεία που για να λειτουργήσουν χρειάζονται γιατρούς και νοσοκόμες, δημόσιο είναι, και τα σχολεία για να λειτουργήσουν απαιτούν δασκάλους, δημόσιο είναι, και οι ναοί για να ιερουργήσουν ιερείς κι αυτό δημόσιο είναι. Να ξέρουμε λοιπόν κάθε φορά για τι μιλάμε όταν λέμε «δημόσιο», τόνισε, και πρόσθεσε ότι «Δεν είναι ανταγωνιστικοί μεταξύ τους οι δυο τομείς δημόσιος και ιδιωτικός. Υπάρχουν βέβαια δυο διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις με τον κ. Μητσοτάκη και μόλις προχθές να επισημαίνει ότι δεν χρειάζονται εργαζόμενοι στη σίτιση, τη φύλαξη, στην καθαριότητα κλπ, διότι μπορούν να ανατεθούν σε μια ιδιωτική εταιρία. Εμείς στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν θεωρούμε ανταγωνιστικό τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Ο καθένας τομέας έχει να παίξει ένα σημαντικό ρόλο σε αυτό που λέγεται ανασυγκρότηση της χώρας, οικονομική, παραγωγική αλλά και βεβαίως κοινωνική. Ούτε μεγάλος δημόσιος τομέας ούτε μικρός, το δημόσιο πρέπει να γρήγορο ευέλικτο και να έχει όσους εργαζόμενους χρειάζεται. Αντιμετωπίζοντας τα θέματα της γραφειοκρατίας που δημιουργούν και το κόστος του δημόσιου το οποίο καλούμαστε να μειώσουμε. Εμείς θα μειώσουμε το κόστος του δημοσίου με τους εργαζόμενους στη θέση τους!».
Αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση των νέων Οργανογραμμάτων ώστε να καταγράφεται για κάθε υπουργείο πλέον ολοκληρωμένη η εικόνα όσων απαιτούνται και να υπάρχει εικόνα ακόμη και για τους εργαζόμενους τους συμβασιούχους που δυστυχώς διαπιστώθηκε ότι τόσα χρόνια δεν γνωρίζει επίσημα και καταγεγραμμένα το ελληνικό δημόσιο που εργάζονται και τι δουλειά κάνουν. «Κι όσοι έχουν δημιουργήσει όλα αυτά τα προβλήματα σήμερα βγαίνουν και κάνουν πολιτική», είπε η κ. Γεροβασίλη προσθέτοντας ότι «Υπάρχει σήμερα και μια συκοφαντία που προσπαθεί να πέσει και σε μας σήμερα και στο δικό μου πρόσωπο μιας και είμαι αρμόδια υπουργός, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να κάνει το δικό του κομματικό κράτος. Έχω καλέσει και στη Βουλή κι εδώ σήμερα απ’ όλους εσάς όποιον βρει έστω έναν που να εργάζεται με μόνιμη σχέση εργασίας στο δημόσιο και χωρίς διαδικασίες ΑΣΕΠ με εξαίρεση τα προγράμματα ΕΣΠΑ όπου εκεί δεν πρόκειται για μόνιμη σχέση εργασίας αλλά για συμβάσεις σε σχέση εργασίας με το πρόγραμμα, να μου τον φέρετε. Αυτό το οποίο κάνανε τόσα χρόνια όλοι αυτοί εμείς δεν θα το κάνουμε ποτέ. Δεν πατάμε στον πόνο και την ανασφάλεια του κάθε ανέργου, του κάθε νέου επιστήμονα όπως έκαναν τόσα χρόνια. Ποτέ!».

Να προστρέξουν
Κάλεσε και από την Άρτα η κ. Γεροβασίλη τους εργαζόμενους να προστρέξουν και να συμμετέχουν στην αξιολόγηση η οποία έχει προσλάβει μια αρνητικότατα ακόμη και ως λέξη, όπως επισήμανε λόγω των προηγούμενων προθέσεων και αποφάσεων για απολύσεις που προωθήθηκε στο πρόσφατο παρελθόν από την συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Την πρόσκληση απηύθυνε και σε τοπικό επίπεδο η κ. Γεροβασίλη, η οποία ανακοίνωσε ότι κάλεσε σε διάλογο με αφορμή την παρουσία αυτή στην Άρτα, το νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ προκειμένου να γίνει διάλογος όμως αρνήθηκαν να συμμετέχουν κάτι που η ίδια ερμήνευσε ως απόδειξη πως όταν συνδικαλιστικό όργανο αρνείται το διάλογο με το αρμόδιο υπουργείο τότε για άλλο λόγο λειτουργία κι όχι για την εκπροσώπηση των εργαζομένων.
Επίσης σκληρή εμφανίστηκε η κ. Γεροβασίλη απέναντι στον τρόπο λειτουργίας των δικαστικών λειτουργών σε ανώτατο μάλιστα επίπεδο μετά τα όσα διέρρευσαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο και μάλιστα όπως είπε ψευδώς μεταφέρονται για εξαίρεση όλων των συμβασιούχων από την διαδικασία που προωθεί το υπουργείο, «και μάλιστα όπως είπε να το ανακοινώνουν κάποιοι με χαμόγελα ικανοποίησης».
Για περιπτώσεις συμβασιούχων και στο νομό εξήγησε ότι πρέπει να βρεθεί ο σωστός τρόπος ώστε εργαζόμενοι και μάλιστα σκληρά στην καθαριότητα και σε άλλους χώρους που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες να δοθεί λύση και να πάψει η αγωνιά, η εκκρεμότητα αυτή που υπάρχει στη χώρα μας με χιλιάδες ανθρώπους, τονίζοντας ότι αυτό θα πρέπει να κάνουν ι πολιτικές δυνάμεις στη χώρα για να δοθεί λύση τουλάχιστον σε ό,τι εκείνοι δημιούργησαν κι όχι να επιχαίρουν για δήθεν αρνητική εξέλιξη.
-Ο Βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Τσίρκας στην σύντομη τοποθέτηση του επισήμανε ότι το μείζον σήμερα ζήτημα για τη χώρα και το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι η επίλυση του ζητήματος της ανεργίας, ενώ στάθηκε στην προσπάθεια με κόπο και δύσκολους συμβιβασμούς από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης ώστε να δοθεί η δυνατότητα η χώρα να βγει στις αγορές και να πάρει μπροστά η ανασυγκρότηση του παραγωγικού τομέα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.