19 Απρ 2017

Εντάξει, δεν έπεσε και πολύ έξω το ΔΝΤ: Αντί για 0,5%, που έλεγε τον Οκτώβριο, παραδέχεται πρωτογενές πλεόνασμα 3,3% για το 2016

- Αναθεώρησε 7 φορές πάνω (!), κατά 5,8 δισ. ευρώ, τις εκτιμήσεις του
- Η κυβέρνηση χαιρετίζει την αναθεώρηση των προβλέψεων του ΔΝΤ για τα πρωτογενή πλεονάσματα

   Με σημερινή του έκθεση, το ΔΝΤ αναθεωρεί προς τα πάνω τις προβλέψεις, που είχε κάνει μόλις τον περασμένο Οκτώβριο, για τα πρωτογενή πλεονάσματα, όχι μόνο για το 2016, αλλά και για την περίοδο 2017-2019.
   Την αναθεώρηση των προβλέψεων του ΔΝΤ για τα πρωτογενή πλεονάσματα, με βάση τη σημερινή έκθεση του, χαιρετίζουν στην κυβέρνηση και σημειώνουν ότι, σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα πρόσθετων μέτρων για το 2018.
   Ας τα πάρουμε ένα-ένα:
   1. Στην προηγούμενη έκθεσή του, τον Οκτώβριο  του 2016, το ΔΝΤ προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα 0,1% για το 2016. Αντί αυτού, τώρα αποδέχεται την υπεραπόδοση σχεδόν κατά 7 φορές πάνω από τον στόχο του 0,5%, στο 3,3% ή αλλιώς κατά 5,8 δισ. ευρώ πάνω από αυτό που προέβλεψε το φθινόπωρο του 2016!
   2. Οι προβλέψεις για το 2017 είναι στο 1,8% (από 0,7% που προέβλεπε πριν), επιβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τους στόχους του προγράμματος.
   3. Η πρόβλεψη για το 2018 είναι στο 2,0%, αντί για 1,6% που προέβλεπε τον Οκτώβριο του 2016.
Ο στόχος για το 2018, βάσει του προγράμματος, είναι στο 3,5%, στόχος που σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την κυβέρνηση θα επιτευχθεί.
   4. Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα πρόσθετων μέτρων για το 2018, καθώς το πρόβλημα των διαφορετικών προβλέψεων έχει λυθεί ήδη από το Μάιο του 2016, στα πλαίσια της πρώτης αξιολόγησης, με τη θεσμοθέτηση του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής.
   Η κυβέρνηση δηλώνει: "Χαιρετίζουμε την αναθεώρηση των προβλέψεων του ΔΝΤ για τα πρωτογενή πλεονάσματα με βάση τη σημερινή έκθεσή του (Fiscal Monitor)."
   Πραγματικά, είναι πολύ σημαντικό ότι το ΔΝΤ αναθεώρησε 7 φορές πάνω (!) τις εκτιμήσεις του για το πρωτογενές πλεόνασμα, γεγονός που αποκτά ιδιαίτερη αξία, καθώς, την ίδια ώρα, στην Ουάσιγκτον αρχίζει η συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους.
   Ουσιαστικά, δηλαδή, διασφαλίσθηκε πως δεν θα υπάρξουν μέτρα για το 2018, εξασφαλίζοντας ένα χρονικό διάστημα 18 μηνών δημοσιονομικής “ηρεμίας” και, ταυτόχρονα, ανοίγει, με θετικό τρόπο για την Ελλάδα, η συζήτηση για τα μέτρα που θα μειώσουν το χρέος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.