23 Μαρ 2017

Πόλος έλξης το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο στον Ελαφότοπο Ζαγορίου

Δημιουργός του ο γλύπτης και τέως Σχολικός Σύμβουλος Μιχάλης Οικονομίδης

   Μαθητές της Γ΄ τάξης του 10ου Γυμνασίου Ιωαννίνων επισκέφτηκαν την Τετάρτη 22 Μαρτίου το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο στον Ελαφότοπο (Τσερβάρι, κατά τους ντόπιους) του Δήμου Ζαγορίου και είδαν από κοντά χρηστικά εργαλεία των παραδοσιακών χειρωνακτικών επαγγελμάτων, καθώς και άλλα εκθέματα. Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί που τους συνόδευαν ξεναγήθηκαν από τον δημιουργό του μουσείου, τον γλύπτη και τέως Σχολικό Σύμβουλο Μιχάλη Οικονομίδη.
   Από την αρχή της χρονιάς, εκτός των άλλων επισκεπτών, περισσότεροι από 200 μαθητές από διάφορα σχολεία της χώρας έχουν επισκεφτεί το μουσείο (το 2016 ήταν αρκετές εκατοντάδες), ενώ και για τη συνέχεια υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για να δουν και να ακούσουν τα παιδιά το πώς και με ποια εργαλεία ασκούνταν τα επαγγέλματα τις περασμένες δεκαετίες στα χωριά, αλλά και στα αστικά κέντρα.
   Άλλωστε, μεταξύ των στόχων του μουσείου είναι και παροχή Παιδείας, Εκπαίδευσης και Αγωγής στους νέους που αγνοούν τα παραδοσιακά χειρωνακτικά επαγγέλματα και εργαλεία, τη χρηστική αξία, την πολύμορφη σπουδαιότητα των χεριών, την καθαριότητα, στερεότητα, λειτουργικότητα και ομορφιά των παραγόμενων έργων-προϊόντων, αλλά και το σεβασμό στο περιβάλλον.
   Οι μαθητές του 10ου Γυμνασίου άκουσαν με προσοχή τον κ. Οικονομίδη να τους ενημερώνει για τα εκθέματα, ανά επάγγελμα και πώς αυτά χρησιμοποιούνταν ή κατασκευάζονταν και έδειξαν με τις ερωτήσεις και απορίες τους ότι η επίσκεψη τους είχε να προσθέσει κάτι νέο στις γνώσεις τους, μια διαφορετική εμπειρία.
   Το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ελαφότοπου λειτουργεί από το 1993, στο παλιό σχολείο του χωριού, με πολλά εκθέματα που χρονολογούνται από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι και σήμερα.
   Μεταξύ των άλλων, στις αίθουσες του κτιρίου που φιλοξενεί τις συλλογές, εκτίθενται, με τη μορφή οργανωμένων εργαστηρίων, εργαλεία του σιδηρουργού-σιδερά,, χαλκουργού, κουδουνά, ξυλοκόπου, βαρελά, γανωτή-καλαντζή, σοβατζή, κτίστη-μάστορα, πεταλωτή-καλιγωτή, σαμαρά, αρτοποιού –φούρναρη, γεωργού, καντηλανάφτη, οργανοπαίχτη, αμπελουργού, ξυλογλύπτη, ράφτη, κουρέα, τενεχτσή, τσαγκάρη, μελισσοκόμου, μαραγκού, φωτογράφου, γιατρού, φαρμακοποιού, δικηγόρου, φωτογράφου κ.α, καθώς και ενότητες όπως ο αθλητισμός, ο πόλεμος, θέατρο σκιών, θέατρο.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.