7 Δεκ 2016

Την άνοιξη η μεγάλη τομή με τις πρώτες μονάδες πρωτοβάθμιας Υγείας - 10.000 προσλήψεις

Θα καλύψουν 2,3 εκατ. πολίτες σε 65 πόλεις

   Μέχρι το τέλος του 2017 θα έχει ενισχυθεί η Υγεία με 10.000 άτομα, ενώ ξεκινούν την Άνοιξη οι πρωτοβάθμιες μονάδες που θα καλύψουν 2,3 εκατ. κατοίκους σε 65 πόλεις, με τη χρηματοδότηση του συστήματος να είναι πλέον ομαλή, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης στην Οικονομία Στο Κόκκινο του Στ. Σχινά. Γιατροί μετά από χρόνια σε πολλά αγροτικά ιατρεία απομακρυσμένων περιοχών.
   Από τον Οκτώβριο του 2015 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα τελευταία προ δεκαημέρου στοιχεία, έχουν αναλάβει υπηρεσία 3.150 άτομα στο σύστημα Υγείας, από μόνιμο προσωπικό μέχρι επικουρικό και με συμβάσεις. Μεταξύ τους, 200 επικουρικοί γιατροί, 800 από την προκήρυξη μόνιμων νοσηλευτών και άλλων ειδικοτήτων της 4Κ και 5Κ, 250-300 θέσεις μέσω της προκήρυξης του ΑΣΕΠ του 1998, 200 νοσηλεύτριες και 60 γιατροί της προκήρυξης των ΜΕΘ -όπου άνοιξαν 60+30 κρεβάτια, επικουρικό προσωπικό για τα νοσοκομεία με την προκήρυξη του περασμένου Μαΐου.
   Επιπρόσθετα, σε αυτά τα 3.150 άτομα, είναι σε εξέλιξη η πρόσληψη ακόμη 2.300 περίπου, μεταξύ τους οι 760 γιατροί (οι πρώτοι 100 φάκελοι βρίσκονται ήδη στο υπουργείο), αλλά και πολλά υπόλοιπα προκηρύξεων, όπως για τα 1.538 άτομα που για τα 700 βγήκε η προκήρυξη και είναι σε διαδικασία να αναλάβουν υπηρεσία.
  Χιλιάδες προσθήκες ακόμη το επόμενο τρίμηνο
   Μέσα στους επόμενους τρεις μήνες υπάρχει προκήρυξη 2.000 ατόμων για μόνιμο προσωπικό (800 από την προηγούμενη προκήρυξη και 1.200 από πράξη υπουργικού συμβουλίου που θα περιληφθεί στην ίδια προκήρυξη).
   Επίσης, οι 4.000 12μηνες συμβάσεις που εξήγγειλε ο Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ (η χρηματοδότηση που χάθηκε μετά την ακύρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες καλύφθηκε με ανακατανομή εθνικών πόρων και από το ταμειακό διαθέσιμο του ΟΑΕΔ). Το συνολικό κόστος του προγράμματος φτάνει τα 65 εκατ. ευρώ, για 2.800 νοσηλευτικό προσωπικό και 1.200 σε άλλες κατηγορίες εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία. Η ΚΥΑ δημοσιεύτηκε την περασμένη Παρασκευή και η προκήρυξη θα «βγει στον αέρα» στις 12 Δεκεμβρίου.
   «Είναι η πρώτη φορά που ο ΟΑΕΔ βγάζει τέτοιο πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων, με πλήρεις αμοιβές, βασικό μισθό, νοσοκομειακό επίδομα και κυκλικό ωράριο ... ενάντια στις "Κασσάνδρες" της ΠΟΕΔΗΝ που έλεγαν ότι θα είναι κοινοτικά προγράμματα κοινωφελούς πρωινής εργασίας που δεν προσφέρει τίποτα στα νοσοκομεία».
   Τέλος, στα τέλη Ιανουαρίου θα έχει βγει η προκήρυξη για τους 2.000 ακόμη μόνιμους γιατρούς στο ΕΣΥ.
  Στην κρίση έφυγαν 4.500, προσθέσαμε ήδη 3.150 και συνεχίζουμε
   Από το 2009-2010 μέχρι τώρα έχουν φύγει περίπου 4.500 άτομα από το σύστημα και ήδη, με τα 3.150 ισορρόπησε το σύστημα, που πέρυσι το Σεπτέμβριο είχε πολύ μεγάλο πρόβλημα λειτουργικής ευστάθειας, τόνισε ο κ.Πολάκης.
   Με τη χρηματοδότηση που πήρε η Υγεία το 2015 και το 2016, το προσωπικό που προστέθηκε, το σύστημα Υγείας απέκτησε ευστάθεια, είναι ισχυρό και το 2017 θα περάσουμε σε «άλλη ημέρα», τονίζοντας ότι αριθμοί που ακούγονται ή γράφονται δεν ευσταθούν, γιατί η σύγκριση γίνεται με το 1990, το 1995, ενώ πρέπει να γίνεται με το 2008-2009 και τις απώλειες στα μνημονιακά χρόνια.
  Ομαλή πλέον η χρηματοδότηση στα νοσοκομεία
   Με την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις προμήθειες μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου, εξασφαλίζεται επαρκής χρηματοδότηση για το σύστημα Υγείας τα επόμενα χρόνια. Υπάρχει αύξηση περίπου 300 εκατ. ευρώ σε «πραγματικό χρήμα» από τον προϋπολογισμό που «παρέλαβε» η κυβέρνηση το 2015. Φέτος τα νοσοκομεία έχουν πολύ ομαλή ροή χρηματοδότησης από την αρχή της χρονιάς, περίπου 140 εκατ. ευρώ κάθε μήνα για νοσοκομεία και κέντρα υγείας.
   Επίσης, για πρώτη φορά από τη Μεταπολίτευση, τα Ταμεία, ο ΕΟΠΥΥ, δίνει στα νοσοκομεία πάνω από 500 εκατ. ευρώ, 600 εκατ. ευρώ συνυπολογίζοντας στρατιωτικά, πανεπιστημιακά και εποπτευόμενα, όπως το Ωνάσσειο και το Παπαγεωργίου. Είναι η πρώτη φορά που τα χρήματα των εργαζόμενων καταλήγουν στο δημόσιο σύστημα υγείας και όχι σε ιδιώτες παρόχους του ΕΟΠΥΥ, όπως τόνισε ο ίδιος.
   Εξορθολογίζεται ταυτόχρονα η πληρωμή των παρόχων ανάλογα με αυτά που πραγματικά παρέχουν, μετά από έλεγχο.
   Με τη χρηματοδότηση, την προσθήκη προσωπικού 10.000 ατόμων στο σύστημα Υγείας ως το τέλος του 2017 και τον έλεγχο του συστήματος εφοδιασμού των νοσοκομείων, δημιουργείται το υπόβαθρο για να πηγαίνει ο πολίτης στο νοσοκομείο και να απολαμβάνει την περίθαλψη που χρειάζεται και απαιτεί η κατάστασή του, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.
  Την Άνοιξη οι πρώτες μονάδες πρωτοβάθμιας Υγείας - θα καλύψουν 2,3 εκατομμύρια πολίτες
   Σε όλα τα παραπάνω, προστίθεται η μεγάλη τομή της πρωτοβάθμιας υγείας, με χρηματοδότηση 140 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, από τον Ιανουάριο, που επέτρεψε αντί πιλοτικής εφαρμογής τελικά προωθούνται 270 μονάδες υγείας σε 65 πόλεις, που καλύπτουν 2,3 εκατομμύρια κατοίκους.
   Το Μάρτιο ή τον Απρίλιο θα αρχίσουν να λειτουργούν οι πρώτες από αυτές, εκτίμησε ο κ.Πολάκης.
  Ξαναείδαν γιατρό στην άγονη γραμμή μετά από πολλά χρόνια
   Με την αντίστοιχη προσπάθεια που αφορά τα αγροτικά ιατρεία, νησιωτικές περιοχές όπως η Γαύδος, τα Αντικύθηρα, αλλά και ορεινές περιοχές, είδαν ξανά γιατρό μετά από πολλά χρόνια, συνέχισε ο κ. Πολάκης.
   Σε αυτούς τους πίνακες με έναν πρώτο έλεγχο που είχε γίνει είχαν περιληφθεί 310 αγροτικά ιατρεία, που θα φτάσουν πιθανώς στα 350. Τα περισσότερα από αυτά, είναι στελεχωμένα, κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.