14 Αυγ 2016

Τα Τζουμέρκα «χτίζουν» το προφίλ τουριστικού προορισμού

- «Ανεβαίνουν» χρόνο με το χρόνο
- Αυξάνονται οι ξένοι επισκέπτες στα ορεινά
- Τι δηλώνουν οι Δήμαρχοι Γ. Σεντελές και Μ. Γαρνέλης


   Αύξηση κατά 60% έχει παρουσιάσει φέτος η επισκεψιμότητα στο νομό μας, ενώ κατά περιοχές η αύξηση αυτή σημειώνεται από την αρχή του καλοκαιριού, ενώ σε άλλες «συρρικνώνεται» στο διάστημα του Αυγούστου. Συνολικά ωστόσο η πληρότητα σε ξενώνες και τουριστικά καταλύματα της ορεινής και πεδινής ζώνης του νομού κυμαίνεται στο 100%, με την υποσημείωση ωστόσο ότι πάντα το 100% στην πληρότητα των καταλυμάτων θα πρέπει να μεταφράζεται σε πληθυσμό αντίστοιχο και των διαθεσίμων κλινών.
   - Για παράδειγμα ο Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων, Μαρίνος Γαρνέλης, επισήμανε την πληρότητα στους ξενώνες Βουργαρελίου, Αθαμανίου, Αγνάντων, Καταρράκτη και των γύρω χωριών στο 100% όμως, εξήγησε πως «αυτό δεν σημαίνει ότι προσμετρούνται χιλιάδες επισκέπτες στην περιοχή, διότι άλλη η πληρότητα όταν μιλά κανείς για τη Ρόδο με μερικές χιλιάδες κλινών κι άλλη για την περιοχή των Κεντρικών Τζουμέρκων».
   - Την ίδια στιγμή για κατακόρυφη αύξηση της επισκεψιμότητας εν συγκρίσει με πέρυσι και γενικότερα για αύξηση των ξένων επισκεπτών στην περιοχή, έκανε λόγο ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων, Γιάννης Σεντελές επισημαίνοντας: «Ασφαλώς και οι εκδηλώσεις που γίνονται συμβάλλουν πολύ όχι μόνο στην παρουσία επισκεπτών αλλά και στο να γίνεται γνωστή η περιοχή. Ακόμη και όσοι είναι αναποφάσιστοι χωρίς να έχουν καταλήξει που θα πάνε, ακούγοντας για την περιοχή όπου γίνονται και διάφορα πράγματα την επιλέγουν». Την κορύφωση της κίνησης ο κ. Σεντελές επισήμανε ότι αναμένει στα όρια του Δήμου του από το Σάββατο και μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, ενώ ο στόχος συνολικά για την περιοχή και την αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού, είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Βορειοελλαδίτες
   Σε ότι αφορά τους επισκέπτες εξήγησε ότι οι περισσότερες αφίξεις είναι από τη Βόρεια Ελλάδα, κάτι που σημειώνεται μετά και την ολοκλήρωση της Εγνατίας οδού και ακολούθως από τα υπόλοιπα μέρη και την Αθήνα. Ακολουθούν αριθμητικά οι ξένοι από άλλες χώρες που επισκέπτονται την περιοχή όμως, όπως ανέφερε, το τελευταίο διάστημα αρκετοί είναι οι επισκέπτες από το Ισραήλ. Ο ίδιος, όταν ρωτήσαμε πού το αποδίδει, εξήγησε: «Συνέβη να έρθουν κάποιοι ξένοι τουριστικοί πράκτορες από το Ισραήλ και είδαν από κοντά την περιοχή, στέλνοντας τους πρώτους επισκέπτες και πλέον οι προηγούμενοι το προτείνουν κάθε φορά στους επόμενους κι έτσι εξακολουθούν να έρχονται ολοένα και περισσότεροι στην περιοχή». Εν συγκρίσει με παρελθόντα έτη και ο κ. Σεντελές διαπιστώνει σχετική μείωση στην παρουσία ετεροδημοτών που λόγω οικονομικών εξόδων ενδεχομένως δεν μετακινήθηκαν καθόλου. Πάντως συνολικά ως προς την ανάδειξη της περιοχής σε τουριστικό προορισμό, ο ίδιος εξήγησε ότι φαίνεται πως από χρόνο σε χρόνο η επισκεψιμότητα της περιοχής σιγά-σιγά, αλλά σταθερά, αυξάνεται.

Αποδίδουν οι εκθέσεις
   Την αύξηση συνολικά των επισκεπτών στην περιοχή του νομού Άρτας κατά 60% διαπιστώνει για το φετινό καλοκαίρι εν συγκρίσει με πέρυσι η πρόεδρος του Συλλόγου Ξενώνων και τουριστικών Καταλυμάτων νομού Άρτας «Ο Άραχθος», Γεωργία Πατέντα.
   Η κ. Πατέντα επιπρόσθετα ανέφερε ότι αποδίδουν οι προσπάθειες της Περιφέρειας Ηπείρου και κυρίως οι συμμετοχές και η προβολή της περιοχής στις τουριστικές εκθέσεις. Κι αυτό απορρέει από την εντονότερη παρουσία ξένων επισκεπτών στην περιοχή. «Έχουμε Γάλλους, Άγγλους, Γερμανούς και επισκέπτες από τη Βιέννη αυτό το καλοκαίρι στην πεδινή περιοχή», εξήγησε η ίδια.

Μεγαλύτερη τουριστική περίοδος
   Αυξημένη καταγράφεται η κίνηση και στο ορεινό Δημοτικό διαμέρισμα της Ροδαυγής, όπως επισήμανε ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου και μέλος του Δ.Σ., Ανδρέας Μουργελάς. Σε σύγκριση με την περυσινή περίοδο παρατηρείται αύξηση ξένων επισκεπτών απ’ όλη την Ελλάδα, κι όπως χαρακτηριστικά εξήγησε από Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα, από Πάτρα και Αθήνα, υπάρχουν αυτή τη στιγμή επισκέπτες που εναλλάσσονται στην περιοχή.
   Ελπιδοφόρα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και η επιπλέον διαπίστωση του κ. Μουργελά, για την κινητικότητα και επισκεψιμότητα που φέτος παρατηρείται όχι μόνο τον Αύγουστο, αλλά όπως είπε «Πολύ καλύτερη είναι η κίνηση από τις αρχές του καλοκαιριού στην περιοχή μας. Από τον Ιούνιο και όλο τον Ιούλιο και τώρα τον Αύγουστο πάμε πολύ καλά ενώ αναμένεται να συνεχιστεί και μέχρι τέλος του μήνα η ίδια πορεία».

πηγή: ΗΧΩ της Άρτας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.