26 Ιουν 2016

Όλγα Γεροβασίλη: «...Βολεύει η ιστορία να φοράω κουκούλα και να χαλάω τον αξονικό του νοσοκομείου»

- Η τοπική κοινωνία με γνωρίζει 
- Στρέφουμε όλες μας τις δυνάμεις στην ανασυγκρότηση της χώρας

   Η αντιπολίτευση, «θέλει να ξεχάσουν οι Έλληνες πολίτες τις καταστροφικές επιλογές της και την προκλητική ασυλία που παρείχε σε όσους ευθύνονται για την κρίση που βιώνουμε» σημειώνει με συνέντευξή της στην «ΗΧΩ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ», η κυβερνητική εκπρόσωπος, βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη. «Ακόμη και σήμερα όμως, που ισχυρίζονται γενικόλογα ότι με «περικοπές δημοσίων δαπανών» θα μειώσουν τη φορολογία, από πού θα κόψουν; Ας τολμήσει ο κ. Μητσοτάκης να δηλώσει ευθαρσώς ποιο είναι το πρόγραμμά του. Σε ποιους θα φορτώσει και πάλι τα βάρη. Ποιους θα απαλλάξει και σε ποιους θα προσφέρει εκ νέου ασυλία» τονίζει η κ. Γεροβασίλη.
   Όσον αφορά τα δημοσιεύματα και τις επαναλαμβανόμενες ιστορίες για τον αξονικό στο νοσοκομείο Άρτας η Όλγα Γεροβασίλη επισημαίνει τα εξής: «...βολεύει περισσότερο μια συνωμοσιολογική ιστορία με εμένα να φοράω κουκούλα και φόρμα με κατσαβίδια στις τσέπες και να χαλάω τον αξονικό του νοσοκομείου. Είτε να πληρώνω τους εργαζόμενους σ’ αυτό για να τον χαλάσουν. Άλλος τρόπος να τεθεί το μηχάνημα εκτός λειτουργίας, στα δικά τους νοσηρά μυαλά, δεν υπάρχει. Το γεγονός πως ο αξονικός του Νοσοκομείου είναι ένα παλιό μηχάνημα, που «βγάζει συνεχώς ζημιές» δεν υπάρχει στη λογική τους»!

   Ολόκληρη η συνέντευξη της Όλγας Γεροβασίλη στην «ΗΧΩ» έχει ως εξής:

Ερ.: Ο ΣΥΡΙΖΑ κατήλθε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου έχοντας υποσχεθεί κλείσιμο της αξιολόγησης με διατήρηση των «κόκκινων γραμμών», έναρξη της συζήτησης για την αναδιάρθρωση του χρέους και αναλογικότερη κατανομή των βαρών. Εννιά μήνες αργότερα, κάνοντας έναν απολογισμό των πεπραγμένων, τι θα λέγατε στον ψηφοφόρο που σας εμπιστεύθηκε, αναφορικά με το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης;
Απ.: Εκείνο που θα λέγαμε το γνωρίζουν ήδη όσοι μας εμπιστεύτηκαν, καθώς δεν τους κρύψαμε τίποτε και θέσαμε το πρόγραμμα στην κρίση τους τον περασμένο Σεπτέμβριο. Τηρούμε κατά γράμμα τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Και η συμφωνία εφαρμόζεται χωρίς παρεκκλίσεις, και το «παράλληλο πρόγραμμα» για την ανακούφιση των οικονομικά ασθενέστερων υλοποιείται.
Μία αξιολόγηση που παρέμενε σε εκκρεμότητα από την προηγούμενη κυβέρνηση, ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Με πολλαπλά θετικά αποτελέσματα: τόσο την αποκατάσταση της σταθερότητας και της εμπιστοσύνης, όσο και τη διοχέτευση σημαντικής ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Εξίσου, αν όχι σημαντικότερο, το γεγονός ότι οριστικοποιείται ένας κοινά αποδεκτός και αυτόματος μηχανισμός ελάφρυνσης του χρέους και της ετήσιας δαπάνης για την χρηματοδότησή του.
Παράλληλα όμως, υλοποιήσαμε και τις δεσμεύσεις μας για την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, για πάνω από ένα εκατομμύριο ανασφάλιστους συμπολίτες μας. Μέσα σε αυτό το πολύ σφιχτό πλαίσιο καταφέραμε να αντιστρέψουμε την πορεία της ανεργίας και να αυξηθούν οι νέες θέσεις εργασίας. Δεν θριαμβολογούμε. Το ποσοστό ανεργίας που προκάλεσαν οι καταστροφικές πολιτικές λιτότητας, παραμένει θλιβερό. Χρειάζεται πολύς κόπος για να αναστραφεί η κατάσταση. Όμως δεν υποσχεθήκαμε τίποτε περισσότερο από εκείνα που μπορούμε και πράττουμε. Με χειροπιαστές αποδείξεις.
Τώρα απομένει το έργο για την επιστροφή στην ανάπτυξη. Μία δίκαιη ανάπτυξη, από την οποία θα επωφεληθούν ισότιμα οι Έλληνες πολίτες. Το πρώτο βήμα προς αυτήν έχει ήδη γίνει.

Ερ.: Το "κλείσιμο" της αξιολόγησης συνοδεύτηκε από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Η αντιπολίτευση σάς κατηγορεί ότι επιφέρατε φοροκαταιγίδα και ότι αποτελεί ταφόπλακα για τον μέσο δοκιμαζόμενο Έλληνα. Τι απαντάτε;
Απ.: Σε ό,τι αφορά την περιβόητη «φοροκαταιγίδα», όπως θέλει να βαφτίζει το επικοινωνιακό της κατασκεύασμα η ΝΔ, η αλήθεια είναι ότι ανακατανείμαμε τα φορολογικά βάρη με πολύ μεγαλύτερη αναλογικότητα από πριν. Ειδικά τα χαμηλότερα, αλλά και μεσαία εισοδήματα, θα δουν ακόμη και μικρές ελαφρύνσεις στην άμεση φορολογία. Ταυτόχρονα προστατέψαμε τις συντάξεις και θωρακίζουμε περαιτέρω τις εργασιακές σχέσεις. Αποδείξαμε ότι μπορούμε. Δεν έχουμε αυταπάτες σχετικά με τα φορολογικά βάρη που επωμίζονται οι Έλληνες πολίτες. Αλλά αυτό ήταν το επακόλουθο, όσο εφαρμοζόταν ένα σκληρά περιοριστικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Πλέον με χαμηλότερους δημοσιονομικούς στόχους και σταθερή χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, η ανάκαμψη είναι ορατή.
Η αντιπολίτευση των 13 περικοπών στις συντάξεις, της εξαΰλωσης των εισοδημάτων και της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, δεν στερείται θράσους και υποκρισίας. Αφού -όταν ήταν στη θέση της κυβέρνησης- αύξησε τα βάρη για μισθωτούς και συνταξιούχους και ταυτόχρονα κατάφερε να μειωθεί το ΑΕΠ κατά 25%, επιχειρεί να εμφανιστεί αναβαπτισμένη. Θέλει να ξεχάσουν οι Έλληνες πολίτες τις καταστροφικές επιλογές της και την προκλητική ασυλία που παρείχε σε όσους ευθύνονται για την κρίση που βιώνουμε. Ακόμη και σήμερα όμως, που ισχυρίζονται γενικόλογα ότι με «περικοπές δημοσίων δαπανών» θα μειώσουν τη φορολογία, δεν τολμούν να παραθέσουν αυτές τις περικοπές, ανά τομέα και με αριθμούς. Πώς θα μπορούσαν άλλωστε; Όταν έχουν μειώσει κατά 25 δισ. τις δημόσιες δαπάνες την τελευταία πενταετία, βυθίζοντας με αντίστοιχο ρυθμό το ΑΕΠ, από πού θα κόψουν; Προφανώς η εναλλακτική θα ήταν μαζικές απολύσεις, οριζόντιες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις και ακόμη περισσότερες περικοπές των δημοσίων δαπανών για την υγεία και την παιδεία. Ας τολμήσει ο κ. Μητσοτάκης να δηλώσει ευθαρσώς ποιο είναι το πρόγραμμά του. Σε ποιους θα φορτώσει και πάλι τα βάρη. Ποιους θα απαλλάξει και σε ποιους θα προσφέρει εκ νέου ασυλία. Φορολογική και όχι μόνο.

Ερ.: Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η εκταμίευση της από καιρό αναμενόμενης δόσης προφανώς αλλάζει τελείως το μέχρι τώρα σκηνικό. Τι θα δούμε στο προσεχές διάστημα; Σε ποια σημεία εστιάζεται ο σχεδιασμός της κυβέρνησης και ποιες είναι οι προτεραιότητές της;
Απ.: Όπως ανέφερα προηγουμένως, στρέφουμε πλέον όλες μας τις δυνάμεις, συντονισμένα, στο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Για την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου και πολυεπίπεδου αναπτυξιακού προγράμματος, με πολλαπλά χρηματοδοτικά εργαλεία. Πρόκειται για μία πολύ μεγάλη προσπάθεια, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει με την ψήφιση του νέου αναπτυξιακού νόμου, και θα συντονίζεται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Σε υψηλή προτεραιότητα βρίσκονται ήδη οι τομείς της Υγείας και της Παιδείας. Για πρώτη φορά, μετά από χρόνια, γίνονται προσλήψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, για την κάλυψη των τεράστιων αναγκών που προκάλεσε η μαζική φυγή και οι περικοπές των περασμένων ετών. Υλοποιούμε μία σειρά μεταρρυθμίσεων, από τις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας, τις δημόσιες συμβάσεις και διοίκηση, έως και όλο το φάσμα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Άλλοι ήταν εκείνοι που θέλησαν να φορέσουν τον μανδύα του μεταρρυθμιστή, ενώ στην πραγματικότητα συντηρούσαν τα κακώς κείμενα. Εμείς όμως τις υλοποιούμε πραγματικά.

Ερ.: Αυτή την εβδομάδα ψηφίστηκε ο νέος αναπτυξιακός νόμος. Αναπτυξιακοί νόμοι υπήρξαν και στο παρελθόν, με τα γνωστά σε όλους μας αποτελέσματα. Σε τι διαφέρει ο σημερινός νόμος από τις αντίστοιχες πολιτικές και νόμους του παρελθόντος;
Απ.: Η οικονομική κρίση έγινε η αφορμή να αναδειχτούν οι παθογένειες όλου του αναπτυξιακού σχεδιασμού των περασμένων δεκαετιών. Οι πολιτικές και οικονομικές ελίτ ουδέποτε κατάρτισαν ένα μακροπρόθεσμο και βιώσιμο σχέδιο για τον ρόλο και τη θέση της ελληνικής οικονομίας εντός του νέου παγκόσμιου οικονομικού πλαισίου, όπως αυτό διαμορφώθηκε τις τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Συνέπειες αυτής της αδράνειας ήταν η αποβιομηχάνιση και η απομείωση της πρωτογενούς και δευτερογενούς παραγωγής, η φυγή κεφαλαίου και ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και οι χαμηλές επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και τη γνώση. Οι προηγούμενοι αναπτυξιακοί νόμοι ελάχιστα επηρέασαν αυτήν την πραγματικότητα, διότι ο στόχος τους ήταν να ενισχύσουν καθιερωμένους κλάδους και ομάδες επιχειρηματιών. Χωρίς προσανατολισμό, χωρίς τόλμη και χωρίς καν έλεγχο των διαδικασιών. Στρατηγικός μας στόχος είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας στη βάση ενός βιώσιμου και δίκαιου μοντέλου ανάπτυξης, από το οποίο θα ωφεληθούν όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες.
Με το νέο αναπτυξιακό σχεδιασμό θα στηριχθούν στοχευμένα οι οικονομικοί κλάδοι που μπορούν να συμβάλλουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση και στους οποίους η χώρα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα. Όπως για παράδειγμα η αγροδιατροφική αλυσίδα, οι τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, αλλά και παραδοσιακοί τομείς όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία. Κυρίως όμως επιδιώκουμε δύο τομές σε σχέση με τις προηγούμενες πολιτικές. Κατά πρώτον τον τερματισμό της εσωτερικής υποτίμησης για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας, χωρίς φτωχοποίηση των εργαζομένων και προς όφελος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Και κατά δεύτερον τον ουσιαστικό και δυναμικό έλεγχο της εφαρμογής του αναπτυξιακού νόμου και της αποτελεσματικότητάς του.

Ερ.: Παρακολουθούμε τον τελευταίο καιρό σειρά δημοσιευμάτων και ανακοινώσεων, αναφορικά με τη λειτουργία του αξονικού τομογράφου στο Νοσοκομείο της Άρτας, στα οποία εμπλέκουν έμμεσα, μέσω υπαινιγμών και υπονοουμένων, το όνομά σας. Τι απαντάτε σε αυτούς που διαχέουν αυτή τη σκιά εναντίον σας;
Απ.: Παλιά υπόθεση η συγκεκριμένη αλήτικη λασπολογία. Δεν «κόλλησε» μέχρι τώρα. Απ’ το 1993 στην Άρτα ως μαχόμενη ιατρός, ως ενεργή πολίτης, ως πολιτικός η διαδρομή μου ήταν διαφανής, τα επαγγελματικά και πολιτικά μου κίνητρα και η δημόσια λειτουργία μου γνωστά στην τοπική μας κοινωνία. Η οποία τα γνωρίζει όλα αυτά, με γνωρίζει και με τιμά με την εμπιστοσύνη της. Αυτό όμως δε σημαίνει πως δεν είναι ενοχλητική κι αποκαλυπτική της ποιότητας, της λογικής και των προθέσεων όσων γεννούν κι όσων διακινούν στο δημόσιο χώρο βρώμικα υπονοούμενα για «σχέση» μου με το πρόβλημα λειτουργίας του αξονικού του Νοσοκομείου μας . Τα διέδιδαν τα προηγούμενα χρόνια κυρίως φορείς επαγγελματικών συμφερόντων, τα ανέσυραν πολιτικοί μας αντίπαλοι σε όλες τις δημοτικές και βουλευτικές εκλογικές αναμετρήσεις και εσχάτως, μετά τη διάσπαση του περσινού καλοκαιριού, δήλωσαν παρόντες στο ασκέρι των ψευτών και συκοφαντών καινούριοι πρόθυμοι, πιστεύοντας πως θα πραγματώσουν μ’ αυτόν τον τρόπο τις κοντόφθαλμες μικροπολιτικές τους επιδιώξεις. Αυτοί οι τελευταίοι, για να ντύσουν και ιδεολογικά τη σύμπραξή τους, παραμόρφωσαν την έννοια του ταξικού αντίπαλου στο επίπεδο του ιδιώτη γιατρού. Χωρίς όμως να το λένε και καθαρά, μιας και ο αυτοαπασχολούμενος επιστήμονας στην περιοχή μας δεν πείθει την κοινή γνώμη πως έχει και πολλά απ’ τα χαρακτηριστικά του ταξικού εχθρού. Έτσι, βολεύει περισσότερο μια συνωμοσιολογική ιστορία με εμένα να φοράω κουκούλα και φόρμα με κατσαβίδια στις τσέπες και να χαλάω τον αξονικό του νοσοκομείου. Είτε να πληρώνω τους εργαζόμενους σ’ αυτό για να τον χαλάσουν. Άλλος τρόπος να τεθεί το μηχάνημα εκτός λειτουργίας, στα δικά τους νοσηρά μυαλά, δεν υπάρχει. Το γεγονός πως ο αξονικός του Νοσοκομείου είναι ένα παλιό μηχάνημα, που «βγάζει συνεχώς ζημιές» δεν υπάρχει στη λογική τους. Είναι, λοιπόν, παραπάνω από προφανές σε όποιον διαθέτει κοινό νου, πως, εκτός από ανόητοι είναι κι επικίνδυνοι, μιας και εξ’ ιδίων φαίνεται να κρίνουν τα αλλότρια. Περιγράφουν, ως δική μου πρακτική, αυτό που οι ίδιοι θα έκαναν, αν είχαν την ευκαιρία να είναι στη θέση μου.
Επειδή το ζήτημα δεν είναι πολιτικό και δεν προτίθεμαι να συνεχίσουν να βρωμίζουν το όνομά μου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα καφενεία έχω να πω το εξής:
Όποιος έχει οποιοδήποτε στοιχείο να με κατηγορήσει πως για ατομικά συμφέροντα δημιουργώ εμπόδια και κωλύματα στην παροχή δημόσιας υγείας ας το κάνει εκεί που πρέπει, να με καταγγείλει με στοιχεία στη δικαιοσύνη και δηλώνω εκ των προτέρων, από σήμερα, πως δεν θα προβάλλω τη βουλευτική ασυλία. Σε αντίθετη περίπτωση, και επαναλαμβάνω, επειδή το ζήτημα δεν είναι πολιτικό αλλά προσωπικό, θα το πράξω εγώ. Πολιτικός είμαι και παλεύω για τις ιδέες και το κοινωνικό μου όραμα, αντιπαρατίθεμαι επί ιδεολογικής βάσης μέσω επιχειρημάτων και στη βάση πραγματικών δεδομένων, δεν προτίθεμαι να γίνω χύτρα εκτόνωσης συμπλεγμάτων ούτε στόχος εξυπηρέτησης επαγγελματικών ή/ και μικροπολιτικών συμφερόντων. Αυτά για την «εμπλοκή» μου με το θέμα, για να τελειώνουμε μια για πάντα μ’ αυτόν τον εύκολο κι ανέξοδο δηλητηριασμό διαδρομής και ονομάτων, τη σεναριολογία, τη συνωμοσιολογία και τα υπονοούμενα. Που, ειρήσθω εν παρόδω, δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την αριστερή αντίληψη. Ακροδεξιά δυσοσμία εκπέμπουν.
Όσον αφορά τώρα το σημαντικό, που είναι η αποκατάσταση της λειτουργίας του αξονικού του Νοσοκομείου μας, η λύση που προκρίθηκε είναι η προμήθεια σύγχρονου μηχανήματος, που θα ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες του. Το υπουργείο Υγείας και η 6η Υγειονομική Περιφέρεια, στην οποία υπάγεται το Γ.Ν. Άρτας, κατανόησαν άμεσα την αναγκαιότητα προμήθειας νέου σύγχρονου αξονικού τομογράφου και προχώρησαν κατά προτεραιότητα και με ταχύτατους ρυθμούς στη διαγωνιστική διαδικασία. Παράλληλα με τη διαδικασία προμήθειας νέου αξονικού, αποφασίστηκε η επισκευή του παλιού, ώστε να λειτουργεί και ο εγκατεστημένος αξονικός τομογράφος, έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας προμήθειας νέου. Όπως είπα και σε άλλη συνέντευξη, σε ταχύτερους ρυθμούς και αποκατάσταση μηχανήματος και καινούργιο μηχάνημα σε δημόσια δομή υγείας δεν έχει συμβεί ποτέ και πουθενά στην Ελλάδα.
Όσοι επιμένουν να υποδαυλίζουν το ζήτημα, μετά απ’ αυτά, ουδόλως ενδιαφέρονται για το Νοσοκομείο και τη δημόσια υγεία στην περιοχή μας. Το ενδιαφέρον τους εστιάζεται στην εξυπηρέτηση μικροπολιτικών επιδιώξεων και στην άσκηση αντιπολίτευσης δια της μεθόδου της λάσπης στον ανεμιστήρα και της γκεμπελικής επανάληψης της «αληθινής πληροφορίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.