6 Φεβ 2016

Η έξαρση της γρίπης βρίσκεται πλέον και στην Άρτα

- Στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου δυο ύποπτα περιστατικά
- Προσοχή συνιστά ο Διευθυντής Χριστόδουλος Ναθαναήλ

   Στην χρονική στιγμή της έξαρσης της γρίπης βρίσκεται πλέον και η Άρτα με τον Αναπληρωτή Διοικητή του Νοσοκομείου Άρτας, Διευθυντή Μονάδος Εντατικής Θεραπείας, Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας, εντατικολόγο Χριστόδουλο Ναθαναήλ να επισημαίνει: «Μέχρι σήμερα ο νομός τα πήγε σχετικά καλά», όμως να επιζητείται μια αυξημένη ετοιμότητα, καθόσον ο ίδιος τονίζει: «Όλα δείχνουν πως η Άρτα μέσα στο Φεβρουάριο και μέχρι την έξοδο του μήνα θα βρίσκεται στην έξαρση του ιού».
   Αναλυτικότερα και σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Χριστόδουλος Ναθαναήλ, «Εμείς μέχρι στιγμής ως νομός και ως νοσοκομείο τα πήγαμε σχετικά καλά. Δηλαδή σε σχέση με άλλους νομούς και άλλα νοσοκομεία τα κρούσματα στην Άρτα ήταν πολύ λιγότερα και δεν υπήρχε αυτή η έξαρση που αναφέρεται ότι υπάρχει σε άλλες περιοχές της χώρας. Βέβαια αυτά ήταν μέχρι τώρα.
   Περάσαμε πολύ καλά τον Γενάρη. Ο Φλεβάρης όμως δίνει διαφορετική εικόνα. Δηλαδή εμάς, τώρα φαίνεται να μας χτυπάει... Θεωρούμε ότι τις επόμενες 15 με 20 ημέρες θα υπάρχει έξαρση στην περιοχή και με προοπτική μετά το τέλος του Φεβρουαρίου να αρχίσει να πέφτει αυτό το κύμα», είπε ο κ. Ναθαναήλ και πρόσθεσε αναφορικά με την κατάσταση συνολικά για τη χώρα: «Συγκριτικά με πέρυσι η κατάσταση είναι χειρότερη. Δεν εννοώ για εμάς στην Άρτα μιλάω συνολικά για όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων), στους 44 ανέρχονται μέχρι στιγμής οι νεκροί από τον ιό της γρίπης, ενώ νοσηλεύονται περίπου 103 άτομα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας». «Ο αριθμός των νεκρών είναι αυτή τη στιγμή περίπου όσος και πέρυσι όμως έχουμε ακόμη μπροστά μας την έξαρση...», ανέφερε χαρακτηριστικά.

   Δυο περιστατικά
   Ο κ. Ναθαναήλ και ως Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας για το Νοσοκομείο Άρτας επεσήμανε: «Στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου μας αυτή τη στιγμή νοσηλεύουμε δυο περιστατικά τα οποία είναι ύποπτα. Όταν λέμε ύποπτα, εννοούμε ότι έχουν τη γρίπη απλώς επειδή είχε περάσει ένα χρονικό διάστημα ικανό και είχαν πάρει και την αντιϊκή αγωγή -ενώ έχουμε το αποτέλεσμα αρνητικό για τον Η1Ν1- η συμπτωματολογία δείχνει ότι είχαν γρίπη αυτοί οι άνθρωποι και νοσηλεύονται και οι δυο σε σοβαρή κατάσταση στην ΜΕΘ. Για να προλάβω την ερώτησή σας θα σας πω ότι και οι δυο είναι άνθρωποι που είχαν πολλά προβλήματα πριν και ανεμβολίαστοι... Ανήκουν δηλαδή στις ευπαθείς ομάδες και δεν είχαν εμβολιαστεί... Πολύ κακό αυτό».
   Ο κ. Ναθαναήλ όταν ρωτήσαμε τι συμβαίνει στην Άρτα με το ποσοστό εμβολιασμού κι αν ισχύει ό,τι στην υπόλοιπη Ελλάδα όπου το ΚΕΕΛΠΝΟ διαπιστώνει ότι το ποσοστό εμβολιασμού είναι πολύ χαμηλό, απάντησε: «Δυστυχώς είναι όπως έχει διαπιστωθεί. Γνωρίζω ότι είναι πράγματι πολύ χαμηλό το ποσοστό και στην Άρτα - και είναι κάτι που δεν δικαιολογείται. Πριν από δυο χρόνια θα μπορούσε να δικαιολογηθεί, διότι ενώ στο παρελθόν το εμβόλιο της γρίπης γίνονταν δωρεάν, σε κάποια στιγμή προ διετίας το αγόραζε ο κόσμος από μόνος του. Τώρα όμως δεν υπάρχει συμμετοχή. Είναι δωρεάν. Και είναι κακό να μην έχει εμβολιαστεί ο πληθυσμός, αυτή την ώρα. Και μάλιστα θα σας πω ότι δυστυχώς και ο πληθυσμός ο οποίος εργάζεται στον χώρο της Υγείας και θα ήταν υποχρεωμένος να εμβολιαστεί, όχι μόνο για προστασία δική του αλλά και για προστασία του ασθενούς που έρχεται σε επαφή, δεν έχει εμβολιαστεί σε πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό».
   Αναφορικά με το ποσοστό ανεμβολίαστου προσωπικού στον τομέα της Υγείας όπου πανελλαδικά έχει σημειωθεί ότι μόλις το 10% έχει εμβολιαστεί, ο κ. Ναθαναήλ ανέφερε: «Δεν είναι τόσο χαμηλό το ποσοστό στο νοσοκομείο Άρτας, όμως και πάλι είναι σε χαμηλό επίπεδο». «Συνιστώ και παρακαλώ τον κόσμο, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να το κάνουν ακόμη και σήμερα. Έχουμε περίπου ενάμιση μήνα ακόμη μπροστά μας γρίπης και όσοι δεν εμβολιάστηκαν να πάνε να εμβολιαστούν και σε πέντε ημέρες θα αποκτήσουν ανοσία», είπε ο κ. Ναθαναήλ, ο οποίος απαντώντας στο ερώτημά μας για το τι πρέπει να προσέξει όποιος θα εμβολιαστεί, αφού όπως λέγεται αν νοσεί δεν πρέπει να εμβολιαστεί, εξήγησε: «Αν είναι απύρετος, αν είναι καλά, αν νιώθει καλά να εμβολιαστεί, γιατί έχουμε ενάμιση μήνα μπροστά ακόμη».

   Πάντα γεμάτη η ΜΕΘ και λίστες αναμονής
   Επιπλέον ο κ. Ναθαναήλ διευκρίνισε ότι τα κρεβάτια της ΜΕΘ είναι διαρκώς γεμάτα, καθόσον η έξαρση του ιού της γρίπης σε όλη τη χώρα έχει αυξήσει τον αριθμό, εξηγώντας: «Τα κρεβάτια της Εντατικής δεν ανήκουν στο Νοσοκομείο και σε κανένα Νοσοκομείο. Τα κρεβάτια της Εντατικής ανήκουν σε όλη την Επικράτεια. Εμείς λοιπόν στο 30 και 40% των περιστατικών που έχουμε νοσηλεύσει είναι από μακριά. Τα περισσότερα περιστατικά μας έρχονται από την Πάτρα. Έτσι τον τελευταίο καιρό εξαιτίας και της γρίπης υπάρχει τεράστια έλλειψη κρεβατιών και αυτό το πράγμα το αντιλαμβανόμαστε και το συναισθανόμαστε κι εμείς. Είμαστε διαρκώς γεμάτοι και συνεχώς έχουμε περιστατικά είτε διασωληνωμένα στα τμήματα, είτε διακομίζονται σε άλλες περιοχές γιατί δεν έχουμε εμείς κρεβάτια. Πάντα τέτοια εποχή το αντιμετωπίζουμε αυτό το πράγμα. Να φανταστείτε ότι προχθές που εφημέρευα, ενημερώθηκα ότι ήταν στην Αθήνα 58 άτομα σε λίστα αναμονής για Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και δυστυχώς δεν υπήρχε διαθέσιμο κρεβάτι».
   Για τη ΜΕΘ της Άρτας και τα επτά κρεβάτια που διαθέτει από την δημιουργία της είναι συνεχώς όλα σε λειτουργία, ενώ στο ερώτημά μας για τη δυνατότητα να αναπτυχθεί κι άλλο η ΜΕΘ, επεσήμανε: «Όχι δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα δυστυχώς. Πρώτα γιατί δεν έχουμε το χώρο αλλά και δεύτερο και σημαντικό για να αναπτύξεις ένα κρεβάτι εντατικής έχει κόστος. Αυτό πρέπει να δικαιολογηθεί, πρέπει κάποιος να το εγκρίνει...όμως σας λέω ότι και 14 κρεβάτια να είχαμε αυτή τη στιγμή θα ήταν όλα γεμάτα».

   Να γίνει η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας
   Ωστόσο ο κ. Ναθαναήλ, στάθηκε στην δυνατότητα που υπάρχει ενδεχομένως να σχεδιαστεί στο Νοσοκομείο Άρτας Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), επισημαίνοντας σχετικά: «Εκείνο το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει και πιστεύω ότι θα βοηθήσει το επόμενο διάστημα να σχεδιαστεί είναι η ανάπτυξη κρεβατιών ΜΑΦ. Είναι η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Αυτό είναι κάτι μεταξύ Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και Κλινικής. Έχει μπει στον νέο Οργανισμό του Νοσοκομείου Άρτας με τέσσερα κρεβάτια. Και πιστεύω ότι αυτό με το νέο διοικητή ο οποίος θα έρθει και με το νέο Διοικητικό Συμβούλιο μπορούμε να το αναπτύξουμε».

   Έμεινε μακέτα
   Ο κ. Ναθαναήλ στάθηκε και στο πρόβλημα χωρητικότητας που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Άρτας, λέγοντας: «Δυστυχώς εκεί που έγινε στο νοσοκομείο Πανεπιστημιακό η νέα πτέρυγα και μένει κενή και δεν πρόκειται να λειτουργήσει έπρεπε να έχει γίνει η επέκταση του νοσοκομείου της Άρτας. Τώρα ποιός φταίει και τι έγινε, δεν έχει κανένα νόημα να το συζητάμε σήμερα». Απαντώντας στο ερώτημά μας για το αν ενόψει του νέου ΕΣΠΑ θα μπορούσαν ορισμένα πράγματα να διορθωθούν, δήλωσε: «Θα μπορέσουν να διορθωθούν να διεκδικηθούν αρκετά πράγματα. Τώρα με τον νέο Διοικητή όταν έρθει και είναι ορεξάτος, ασφαλώς θα πρέπει να γίνουν και μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα. Είναι αναγκαία άλλωστε. Δεν χωράει άλλο το νοσοκομείο...».
   Για την μακέτα επέκτασης του Νοσοκομείου Άρτας που είχε παρουσιαστεί προ μερικών ετών, αλλά έμεινε μακέτα, μας είπε «Ναι ξέρω ποια λέτε. Την μακέτα αυτή την έχουμε ακόμα πάνω στο γραφείο συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου. Δυστυχώς έμεινε μόνο μακέτα και κάτι άλλο δεν προχώρησε. Αν είχε προχωρήσει τότε εκείνη η μακέτα, δεν θα είχε το Πανεπιστημιακό τέταρτο κτίριο και θα είχαμε εμείς εδώ επέκταση νοσοκομείου. Ήταν κι άλλες οι εποχές ήμασταν ακόμη πλούσια χώρα και θα είχε γίνει».
πηγή: ΗΧΩ της Άρτας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.