29 Απρ 2015

Στην Άρτα απόγονοι Τούρκων ανταλλαγέντων

Τι θα επισκεφθούν το πρωί της Πρωτομαγιάς

   Πριν 92 χρόνια, στις 30 Ιανουαρίου του 1923 υπογράφτηκε μεταξύ της Ελλάδας και της κεμαλικής Τουρκίας το πρωτόκολλο της σύμβασης για υποχρεωτική ανταλλαγή ελληνικών και μουσουλμανικών πληθυσμών μεταξύ των δύο χωρών.
   Η διαδικασία της επίσημης ανταλλαγής αφορούσε, στην πραγματικότητα, περίπου 190.000 Έλληνες που είχαν παραμείνει στην κεμαλική Τουρκία (είχαν ήδη έρθει στην Ελλάδα, αμέσως μετά την καταστροφή του ’22, περί το 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες) και 355.635 μουσουλμάνους της Ελλάδας -διαφόρων εθνοτικών καταγωγών- που ήταν εγκατεστημένοι στις Νέες Χώρες (Μακεδονία, Ήπειρο, Θράκη) και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
   Στην Ήπειρο, πολλές χιλιάδες μουσουλμάνοι Τουρκικής καταγωγής (οι Τσάμηδες είχαν εξαιρεθεί της ανταλλαγής) υποχρεώθηκαν να φύγουν από τα μέρη που γνώριζαν ως πατρογονικό τόπο, βιώνοντας και αυτοί, όπως εκατοντάδες χιλιάδες άτομα και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου, την τραγικότητα του γεγονότος της υποχρεωτικής ανταλλαγής.
   Οι απόγονοί τους στην Τουρκία, έχοντας ιδρύσει Σύλλογο Ανταλλαγέντων με την Συνθήκη της Λωζάννης, διοργανώνουν τακτικά εκδρομές με προορισμό την Ήπειρο, ώστε να γνωρίσουν από κοντά τις ρίζες τους.
   Μια τέτοια εκδρομή έχει προγραμματιστεί για την Πρωτομαγιά και στο πρόγραμμα των εκδρομέων, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους κατάγονται από την Πάργα, είναι η επίσκεψη σε Άρτα, Πάργα και Γιάννενα.
   Στην Άρτα, όπου θα...
η συνέχεια στο aRTInews

1 σχόλιο:

  1. και στο Μαργαριρι ειχε ερθει τον Οκτωβρη του 13 μια οικογενεια τουρκων απο τη Σμυρνη μπηκαν στο σπιτι των προγωνων τους και προσκυνησαν ευλαβικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.