3 Δεκ 2014

Ο Δημήτρης Μυστακίδης μιλάει για όσα συμβαίνουν στο ΤΛΠΜ στην Άρτα

- «Δεν μπορώ να σου πω άλλα. Όταν με «παραιτήσουν» θα μπορώ να πω περισσότερα. Θα σου πω μόνο ότι είμαι πολύ περήφανος για τους φοιτητές μου»
- Απόψε το βράδυ ξεκινά το διαδικτυακό ραδιόφωνο της κατάληψης

   Ο Δημήτρης Μυστακίδης δεν είναι ούτε τυχαίος, ούτε περαστικός από τον χώρο της λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής.
   Θα έπρεπε να απαριθμώ για ώρα με πόσους έχει συνεργαστεί: Μίκη Θεοδωράκη, Βασίλη Σούκα, Διονύση Σαββόπουλο, Ελένη Βιτάλη, Γ. Νταλάρα, Νίκο Παπάζογλου, Δημήτρη Μητροπάνο, Δημήτρη Μπάση, Bασίλη Λέκκα, Μελίνα Κανά, Λιζέτα Καλημέρη, Παντελή Θεοχαρίδη, Κώστα Καλδάρα, Παντελή Θαλασσινό, Σωκράτη Μάλαμα, Θανάση Παπακωνσταντίνου, Αναστασία Μουτσάτσου, Γιώργο Καζαντζή, Πέτρο Γαϊτάνο, Θανάση Πολυκανδριώτη, Χρόνη Αϊδονίδη, Δόμνα Σαμίου, Νίκο και Γιασεμί Σαραγούδα, Ross Daily, Νίκο Σταυριανό, Νίκο Ζιώγαλα, Αγάθωνα Ιακωβίδη, Μπάμπη Γκολέ, Μπάμπη Τσέρτο, Μαριώ, Ρένα Στάμου
   Πήρε μέρος στην διεθνή συνάντηση λαουτοειδών που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον Απρίλιο του 2005, μαζί με άλλους 15 δεξιοτέχνες από όλη την Μεσόγειο.
   Ο Μυστακίδης είναι επίσης δάσκαλος. Δίδαξε λαούτο, ταμπουρά και τζουρά για 3 χρόνια στο Τμήμα Εκμάθησης Παραδοσιακών Οργάνων του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Μενεμένης, 2 χρόνια ταμπουρά στο Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, λαούτο και λαϊκή κιθάρα στην Σχολή Παραδοσιακής Μουσικής «εν χορδαίς» από το 2001.
   Και του έμελλε σαν δάσκαλος να έρθει και στην Άρτα, όπου, από το 2001, διδάσκει λαϊκή κιθάρα, λαούτο και μουσικά σύνολα στην σχολή Μουσικής Τεχνολογίας, στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ.
   Για όλους αυτούς τους λόγους, ένας σπουδαστής του ΤΛΠΜ, μου είπε πριν 2 εβδομάδες:
  "Μη νομίζεις ότι σαν παιδί είχα όνειρο να έρθω να σπουδάσω στην Άρτα. Για τον Μυστακίδη ήρθα. Αν διώξουν τον Μυστακίδη, θα φύγω κι εγώ".

   Ο Δημήτρης Μυστακίδης έδωσε, λοιπόν, μια συνέντευξη και σε κάποιο απόσπασμά της μιλάει για όσα συμβαίνουν στο ΤΛΠΜ. Διαβάστε:
   «Δεν υπάρχει λόγος να σου αναφέρω λεπτομέρειες για όλες τις μικρότητες που έχουν συμβεί εκεί. Το βασικό διακύβευμα είναι ιδεολογικό. Αμφισβητείται ουσιαστικά η σπουδαιότητα της λαϊκής μουσικής, αλλά και η αξία του λαϊκού μουσικού μέσα στην εκπαιδευτική διαδικασία. Όλη η φιλοσοφία του τμήματος δηλαδή.
   Πάντα το ακαδημαϊκό κατεστημένο μας έβλεπε με μισό μάτι και τώρα, με αφορμή την ισοπεδωτική πολιτική για την παιδεία, αλλά και την στείρα νομολαγνεία, βρήκαν τρόπο να μας υπονομεύσουν. Ναι, όσο και αν σου φαίνεται απίστευτο, για το επίσημο κράτος, η λαϊκή μουσική και τα λαϊκά μουσικά όργανα δεν υπάρχουν. Δεν μπορώ να σου πω άλλα. Όταν με «παραιτήσουν» θα μπορώ να πω περισσότερα. Θα σου πω μόνο ότι είμαι πολύ περήφανος για τους φοιτητές μου.»
   Όπως, διαβάζω στο blog του Συλλόγου Σπουδαστών Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής, το διαδικτυακό ραδιόφωνο της κατάληψης ξεκινά απόψε, Τετάρτη 3/11 και 9 ώρα το βράδυ, με την πρώτη εκπομπή των σπουδαστών.
   Ο αγώνας τους συνεχίζεται και θα συνοδεύεται στο εξής με μουσικές και φωνές.
   Μπορείτε το ακούσετε στο tlpmradio.listen2myradio.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.