4 Αυγ 2014

Πού θα βρω... "πόσο πάει το κοστούμι" του ΕΝΦΙΑ;

Ούτε επί Τουρκοκρατίας...

   Ξεκίνησε ο Αύγουστος και εκεί που παλιότερα σκεφτόμασταν πού θα πάμε για λίγες μέρες, τώρα μετράμε τι μας έχει -αν μας έχει- περισσέψει στην τσέπη, για να πληρώσουμε το νέο χαράτσι.
   Ένα χαράτσι με προϊστορία. Το εμπνεύστηκε ο μέγας Βενιζέλος και το τελειοποίησε ο μέγιστος Αντώνης. Το προσωρινό που έγινε μόνιμο. Ούτε επί Τουρκοκρατίας τέτοιο χαράτσωμα...
   Μιλάω φυσικά για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, που ακούει στο χαϊδευτικό όνομα ΕΝΦΙΑ. Θα μπορούσε βέβαια να το λένε και Μάτα Χάρι, μιας και υπάρχει πέπλο μυστηρίου και τρόμου σχετικά με το τι θα πληρώσουμε. Θα μας έρθει mail, λένε. Κι αν δεν έχετε δηλώσει ηλεκτρονική διεύθυνση, τότε, λένε, θα το στείλουν στο mail του λογιστή σας. Και σεις, πρέπει να πάτε Αυγουστιάτικα να βρείτε τον λογιστή σας -ο δικός μου πάντως πήρε ήδη τα βουνά. Να τον δω πόσο θα πληρώσει για το σπίτι που του άφησε ο πατέρας του στο χωριό...
   Τέλος πάντων, για όσους έχουν πρόσβαση σε internet, είναι σχετικά εύκολο να βρείτε τι "κοστούμι"σας έχουν ράψει. Αντιγράφω λοιπόν:
   Τα εκκαθαριστικά του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) αναζητούν πάνω από 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει, με τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, να επισκέπτονται την ιστοσελίδα, ώστε να μπορέσουν να βρουν την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ.
   Η πρώτη δόση του φόρου πρέπει να καταβληθεί μέχρι και την Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014.
   Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να μπουν στο http://www.gsis.gr/ και αφού συνδεθούν στο λογαριασμό τους, να μπουν στην ενότητα «Στοιχεία Οφειλών Εκτός Ρύθμισης». Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν τον φόρο σε 5 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη ως το τέλος Αυγούστου και η τελευταία τον Δεκέμβριο του 2014.
   Οι προθεσμίες πληρωμής των πέντε (5) δόσεων:
- Η 1η δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 29-08-2014
- Η 2η δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 30-09-2014
- Η 3η δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 31-10-2014
- Η 4η δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 28-11-2014
- Η 5η δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 31-12-2014
   Η «Ταυτότητα Οφειλής» ακολουθεί την οφειλή μέχρι την εξόφλησή της. Μπορείτε να πληρώνετε μέρος ή το σύνολο αυτής, κάνοντας χρήση των τρόπων πληρωμής που διαθέτουν οι συνεργαζόμενες με το Υπουργείο Οικονομικών τράπεζες και τα ΕΛ.ΤΑ. Τα 9 πρώτα ψηφία της Τ.Ο. αντιστοιχούν στον Α.Φ.Μ. σας. Για την αποφυγή λαθών, παρακαλούμε να ελέγχετε την απόδειξη πληρωμής που λαμβάνετε από την Τράπεζα ή τα ΕΛ.ΤΑ., ως προς την αναγραφή της σωστής Τ.Ο.
Ειδοποιητήριο πληρωμής και ανάλυση φόρου ανά ακίνητο
   Το ειδοποιητήριο πληρωμής του ΕΝΦΙΑ 2014 με την ταυτότητα οφειλής, υπάρχει και στη σελίδα του Ε9 (Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Περιουσιολογίου), στο αριστερό μέρος της οθόνης «Εκτυπώσεις».
   Εκεί μπορείτε να δείτε:
- Την Εκτύπωση περιουσιακής κατάστασης για το έτος 2014 (σε αρχείο .pdf)
- Την Εκτύπωση εκκαθαριστικού τελευταίας εκκαθάρισης για το έτος 2014 (σε αρχείο .pdf)
- Την Εκτύπωση Ειδοποίησης πληρωμής φόρου (σε αρχείο .pdf)

4 σχόλια:

  1. Και φυσικά ουδεμία σχέση έχει με το χαράτσι μέσω Δ.Ε.Η πολλάκις αυξημένο δεν γλιτώνουν ούτε τα μαντριά,τα οποία χρειάζονται για να μπαίνουν ακόμη μέσα τα ζώα που στηρίζουν ακόμη αυτή την κυβέρνηση ,και έχει αρκετά ακόμη και εδώ στην Άρτα που φοβούνται μην βγεί ο Τσίπρας και τους πάρει τα πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχουν άραγε συνειδητοποιήσει ότι σε όλα τα χωριά των δήμων Ν.Σκουφά, Κ. Τζουμέρκων, Γ. Καραϊσκάκη, όλα τα αγροτεμάχια, που βρίσκονται σε ακτίνα 800 μ από την εκκλησία του χωριού, άρα εντός οικισμού, χαρακτηρίζονται οικόπεδα και φορολογούνται με 150 ευρώ το στρέμμα;

      Διαγραφή
    2. και το κυριότερο είναι απλώς χωράφια δεν προσφέρουν εισόδημα,πουλιούνται εξευτελιστικά χαμηλά,στην ουσία δεν μπορείς να οικοδομήσεις,γιατί όλο και κάποιος δρόμος θα το κόβει,αλλά ο φόρος κανονικά.Προφανώς αρχίζουν παιχνίδια για αγορά μεγάλων εκτάσεων από ξένους δήθεν για επενδύσεις αφού πλέον με τόσους δυσβάσταχτους φόρους δεν συμφέρει να το κρατήσεις και σιγά-σιγά αρχίζει το παιχνίδι,μέχρι τότε ας συνεχίζει ο κόσμος να κάνει μπέεε..

      Διαγραφή
  2. Πέραν απο την επιβάρυνση σε βασικό φόρο 150ευρώτο στέμμα, προσδιοριζεται επιπλέον η αξία των οικοπέδων με 95,2 ευρώ/τμ και των κτισμάτων με τις αντικειμενικές της πόλης ( και όχι με τις τιμές της φορολογίας μεταβίβασης Κ έντυπο για το κτίσμα και συγκριτικά για το γήπεδο ) και συνεπώς η συνολική αξία της περιουσίας υπολογίζεται σε εξωπραγματικά μεγέθη με αποτέλεσμα να καταλογίζεται και συμπληρωματικός φόρος για την άνω των 300.000 πλασματική για τις ανάγκες του ΕΝΦΙΑ αξία.
    Σε οικισμό του δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων για σπίτι 120 τμ και χωράφι - οικόπεδο 2800 τμ η αξία στο ΦΑΠ 2013 ανέρχονταν σε 67.000 ευρώ, η αξία μεταβίβασης εφορίας δεν υπερβάινει τα 80.000 ευρώ και στον ΕΝΦΙΑ 2014 με τις τιμές που προανέφερα προσδιορίζεται αξία 309.000 ευρώ με αποτέλεσμα να επιβάλλεται και συμπληρωματικός φόρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.