13 Αυγ 2014

Βροντερά απούσα η δημοτική αρχή Ν. Σκουφά από τις εκδηλώσεις στο Πέτα

- Παρόντες οι δημότες, που αντιλήφθηκαν, σχολίασαν και στηλίτευσαν...
Πας μη δικός μας, βάρβαρος!!!
- Δείτε μια φωτογραφία με μοναδική "ιστορική" και συναισθηματική αξία...

   Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι τρεις εκδηλώσεις που συνδιοργανώθηκαν από τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Πέτα και από την Αδελφότητα Πέτα.
   Συγκεκριμένα, στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου Πέτα, πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω εκδηλώσεις:
   -Το Σάββατο 9 Αυγούστου, στις 8 μ.μ, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα «Το καταστροφικό πέρασμα του Ναζισμού στο Πέτα 41-44». Εκεί βρέθηκε και μίλησε μια μεγάλη κυρία του ελληνικού κινηματογράφου, η Καίτη Παπανίκα, που πρωταγωνιστούσε στην ταινία "Με την λάμψη στα μάτια", που γυρίστηκε στο Πέτα και είχε ως θέμα την βαρβαρότητα των Ναζί.
   -Την Κυριακή 10 Αυγούστου, στις 8.30 μ.μ., έγινε η προβολή της ταινίας-ντοκιμαντέρ «Της Άρτας το Γεφύρι» του φωτογράφου-κινηματογραφιστή Βασίλη Γκανιάτσα, που φέτος προβάλλεται σε διάφορα χωριά της Άρτας με μεγάλη επιτυχία.
   -Χθες, Τρίτη 12 Αυγούστου, στις 8.30 μ.μ., έγινε η παρουσίαση του βιβλίου «Το ματωμένο θέρος του 1882» του Αρτινού Γιώργου Παπασωτηρίου, που μιλούσε για το αγροτικό ζήτημα στην Άρτα, για την εξέγερση των Κολίγων και την βάρβαρη καταστολή της, με θύματα και Πετανίτες.
    Είχα την τύχη να παρακολουθήσω δύο από τις τρεις εκδηλώσεις και θα ήθελα να πω ένα μεγάλο μπράβο στους Κώστα Ζαχάρο, Αναπληρωτή Καθηγητή Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Πάτρας, που συντόνιζε τους εισηγητές, στον Άγγελο Παπασπύρου, Οικονομολόγο, εκπαιδευτικό για πολλά χρόνια στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και σήμερα συνταξιούχο, που ήταν ομιλητής στις εκδηλώσεις του Σαββάτου και της Τρίτης, την Παναγιώτα Λάμπρη, φιλόλογο καθηγήτρια-συγγραφέα, που μίλησε για το βιβλίο του Γιώργου Παπασωτηρίου, όπως επίσης και τον Κώστα Τραχανά που προλόγισε το ντοκιμαντέρ και συνεισέφερε τα μέγιστα στην έκδοση του βιβλίου του Γιώργου.
   Θα ήθελα όμως να συγχαρώ και τους Γιώργο Μπίζα, Πρόεδρο του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Πέτα και τον Γιώργο Κακαριάρη, Πρόεδρο της Αδελφότητας Πέτα, που ήταν οι συνδιοργανωτές αυτών των εκδηλώσεων, που, όπως είπα στην αρχή, είχαν μεγάλη επιτυχία, όχι μόνο για την ποιότητά τους, αλλά και για την προσέλευση του κόσμου, που γέμισε τον χώρο και τις παρακολούθησε, ακόμη και όρθιος.
   Ενώ, λοιπόν, ο κόσμος ήταν παρών, η δημοτική αρχή ήταν βροντερά απούσα και τις τρεις ημέρες!!!
   Ούτε ο δήμαρχος, ούτε κάποιος αντιδήμαρχος, ούτε οποιοσδήποτε άλλος εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής δεν "μπόρεσε" να παραστεί σε καμιά από τις 3 εκδηλώσεις και να απευθύνει έναν χαιρετισμό, για να τιμήσει, όχι τους διοργανωτές, αλλά τους καλεσμένους δημιουργούς και το χωριό, που είναι άλλωστε η έδρα του Δήμου.
   Όπως καταλαβαίνετε, το θέμα έγινε αντιληπτό, όχι μόνο από τους συντελεστές, αλλά και από τον κόσμο κι από τους καλεσμένους και, όπως ήταν φυσικό, συζητήθηκεσχολιάστηκε και στηλιτεύτηκε και τις τρεις ημέρες.
   Δεν ξέρω αν έχουν βάση όσα ειπώθηκαν για προσωπικές αντιπάθειες του κ. δημάρχου απέναντι σε ανθρώπους των Πετανίτικων Πολιτιστικών Συλλόγων. Ακούω, όμως, ότι ούτε με τους Κομμιώτες δεν τα πάει τόσο καλά...
   Τι να συμβαίνει άραγε;
   Λέτε να ισχύει το "πας μη δικός μας, βάρβαρος!!!"; Εάν ισχύει, τότε, ίσως να έχει βάση η λογική, που λέει: "δεν πηγαίνω σε πολιτιστικές εκδηλώσεις... βαρβάρων!!!"...

   ΥΓ: Δείτε παρακάτω μια φωτογραφία με μοναδική ιστορική και συναισθηματική σημασία: Μην κοιτάτε την Όλγα Γεροβασίλη στα αριστερά, κοιτάξτε κάτω δεξιά:
   Η Καίτη Παπανίκα κρατάει στην αγκαλιά της τον Νίκο Κολιό, όπως τον κρατούσε στην ταινία "Με την λάμψη στα μάτια", που γυρίστηκε στο Πέτα. 
   Έχουν περάσει μόλις 49 χρόνια...




3 σχόλια:

  1. Για πρώτη φορά έστω και σιγά-σιγά κυρίως ο Μορφωτικός Σύλλογος Πέτα αρχίζει να ξεφεύγει από το βαρετό πλαίσιο των τελευταίων χρόνων με χορευτικά,και διάφορες βαρετές ομιλίες,υμνώντας κατά καιρούς και διάφορους τοπικούς άρχοντες.Τι έκανε; Με τις τρείς αυτές θεματικές βραδιές παράγει πολιτισμό,και ανεβάζει το πολιτιστικό επίπεδο αυτές τις δύσκολες εποχές.Τώρα όσο για την απουσία των διαφόρων δημοτικών αρχόντων,μάλλον σε τέτοια μήκη εκπομπής πολιτισμού και προβληματισμών θα τους ήταν λίγο δύσκολο να παραστούν μιάς και δεν θα υπήρχε το βήμα για να κάνουν άλλη μια φορά την μετεκλογική τους φιέστα ,όπως συνηθίζουν στις τελευταίες εκδηλώσεις.Δυστυχώς δίμηνα,πεντάμηνα,και ποσοστά Βορείου Κορέας φουσκώνουν το πανί του εγώ απαξιώνοντας οποιαδήποτε θετική έκφραση.Και φυσικά υπεύθυνος είναι ο λαός που υποκύπτει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι λετε καλε? Ο κ.δημαρχος και η κα αντιδημαρχος ηταν παροντες στο συνεδριο των 20-30 συνεδρων του ΑΡΤΑ PALACE, οπου οι πανεπιστημιακοι βαλθηκαν να μας πεισουν οτι ολοι οσοι μετειχαν στην ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ηταν ... τεκτονες. Αντε και του χρονου οι πανεπιστημιακοι να μας αποδειξουν οτι ο ΣΚΟΥΦΑΣ πεθανε απο AIDS και οχι απο φυματιωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απάντηση μπορεί να μη δοθεί ή και να μπορεί, υπάρχει όμως μία μικρή παρατήρηση όσον αφορά αυτές τις ιστορικές εκδηλώσεις μνήμης που την πολιτική τους διάσταση, δυστυχώς, την μονοπωλούν οι παρουσίες και οι απουσίες

    Είναι πολύ καλή η διενέργεια ιστορικών εκδηλώσεων μνήμης ειδικά σε ένα λαό αμόρφωτο , απαίδευτο και με τεχνητά ψευδή αντίληψη της ιστορίας όπως είναι ο ελληνικός, πλην όμως η άκρατη θυματοποίηση και κυρίως η αποσιώπηση των πολιτικών «επαναλήψεων» συνιστά σήμερα κραυγαλέα πρακτική στρουθοκαμηλισμού.
    Μπορεί τα λαογραφικά μουσεία να προβάλουν τον ναζισμό του 41-44 με τα εκατοντάδες θύματα μέχρι εκεί. Αν τολμήσουμε να έρθουμε στο σήμερα θα δούμε ότι οι ναζιστές είναι στη Βουλή και ότι έχει αποδειχτεί(πχ Μπαλτάκος,) ότι ήταν και είναι μέρος των μεγάλων κόμματων(ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) αλλά και πρώτη επιλογή των μηχανισμών που κινούν τα Κεφάλαια και διαμορφώνουν την έως σήμερα εκάστοτε σύσταση της εξουσίας.

    Αυτοί που έλειπαν από την εκδήλωση πέρα από ότι τους ενδιαφέρει να συντηρούν τοπικιστικούς ανταγωνισμούς γιατί τόσο τους κόβει το ξερό τους, ανήκουν όμως και στον ίδιο ιδεολογικό παρανομαστή με τους ναζιστές και σήμερα σε αυτές τις συγγένειες αξίζει μεγαλύτερη προσοχή..
    Συνεπώς για να αποφεύγουμε τις πρακτικές του στρουθοκαμηλισμού και για να μην ξαναδακρύσουμε μπροστά σε θύματα ναζιστών καλό είναι η ανάλυσή μας να μην μένει στο 43-44 αλλά να επεμβαίνει με στοιχεία ανάγνωσης και στο σήμερα. Ο ναζισμός δεν ξορκίζεται με αναφορές στο παρελθόν και στις απουσίες από τα πρώτα(τρομάρα τους κακιά) καθίσματα αλλά παλεύεται όπου εντοπίζεται έστω και αν εντοπίζεται με θεσμικό ονοματεπώνυμο στο σήμερα, κάτι που δυστυχώς δεν τολμήθηκε να αναφερθεί. .. .

    "17/11/1973"

    ΥΓ: Σαν σήμερα ο Παναγούλης μη καταδικάζοντας τη Βία απ όπου και αν προέρχεται προσπάθησε να ανατίναξη τον φασίστα Παπαδόπουλο. Σήμερα ο γραμματέας του παπαδόπουλου, ο ακροδεξιός Βορίδης κυβερνά μαζί με τον Γκόκα και τα υπόλοιπα φασιστοειδή της Τρόικας.
    Έτσι για την επικαιροποίηση και όχι αφήγηση της ιστορίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.